بيثباتي بازار سفربه دنبال نوسانات نرخ ارز
15 دی 1390 ساعت 9:16
چرا با وجود کاهش قيمت طلا در دنيا، قيمت در ايران کاهش نمييابد چون مردم به دنبال خريد طلا و سکه هستند براي روز مبادا
در شرايطي که بيثباتي بر بازار ارز حاکم است، هزينه سفرهاي خارجي تا آخرين لحظه نامعلوم بوده و در کمتر از يک ساعت 400 هزار تومان اختلاف پيدا ميکند. طبيعي است درچنين شرايطي سفرهاي خارجي با چالش روبهرو شده و آژانسداران را با وضعيتي ناپايدار مواجه ميکند.
تأثير بيثباتي بازار ارز بر بازار سفر
به گزارش ميراث فرهنگي، گردشگري هر چند يک صنعت درآمدزا در دنيا به حساب ميآيد اما به راحتي تأثير عوامل مختلف قرار ميگيرد که از آن جمله ميتوان به ثبات بازار و امنيت اشاره کرد. در روزهاي اخير با توجه به تغييرات شديد و مداوم نرخ ارز، نرخ تمامشده تورهاي خروجي مرتب در حال تغيير است زيرا قيمت تور به ريال اعلام ميشود اما پرداخت به طرف مقابل به شکل دلار يا يورو صورت ميگيرد. به اين ترتيب دفاتر خدمات مسافرتي ناچار هستند قيمت ارز را در لحظه پرداخت در نظر بگيرند و مسافران تا آخرين لحظه تصوري از هزينه تمام شده تور ندارند. از سوي ديگر آژانس نيز قادر به پوشش تغيير قيمت ارز نبوده و ضرر زيادي خواهد پرداخت.
مصطفي شفيعي شکيب از اعضاي انجمن صنفي دفاتر خدمات مسافرتي ايران و جامعه تورگردانان درباره تأثير وضعيت ارز بر تورها گفت: «اولين تأثير اين است که مسافران شوکه شده و سفر نميروند.»
وي ادامه داد: «اگر از دفاتري که پرواز چارتر کرده يا بليت ميفروشند يا آنها که تور عرضه ميکنند، بپرسيد، وضعيت را کاملاً در مييابيد. به عنوان نمونه در هفته اخير ميبايست براي يک خانواده 5 نفره که قصد سفر به ترکيه داشتند، مبلغي بابت هتل فرستاده شود. از آنجا که ناچار به انتقال از طريق صرافي هستيم، صراف با احتساب کارمزد هر يورو را 1990 اعلام کرد. از زمان مکالمه تا رسيدن تحصيلدار به صرافي بيش از 10 دقيقه طول نکشيد و صراف گفت در اين فاصله تغيير کرده است. تا اعلام به مسافر و موافقت بر سر قيمت پيشين، قيمت 2120 تومان اعلام شد.»
شفيعي شکيب افزود: «به اين ترتيب در کمتر از يک ساعت هزينه سفر يک خانواده 5 نفره شاهد 400هزار تومان اختلاف بود. ابتدا تصور ميکردند آژانس بازي درميآورد، تلفن صرافي را داديم تا تماس بگيرند و دريافتند که اوضاع چگونه است. اين شرايط تأثير منفي زيادي گذاشته است.»
عضو انجمن صنفي دفاتر خدمات مسافرتي ايران گفت:«اگر تور ورودي داشتيم، اين امر خوب بود چون قيمت با ارز داده شده اما با ريال هزينه ميشود. ولي از آنجا که با توجه به مسايل متعدد، تور داخلي نداريم، شاهد تأثير مثبتي نيز نيستيم. مراسم ختم تور ورودي را بايد برگزار کنيم.»
وي معتقد است: «چرا با وجود کاهش قيمت طلا در دنيا، قيمت در ايران کاهش نمييابد چون مردم به دنبال خريد طلا و سکه هستند براي روز مبادا. بدين معني که ترجيح ميدهند خريد کالايي کم حجم مانند طلا و ارز را جايگزين امور ديگر بکنند. از ميان ارزها نيز به دنبال ارزهاي قوي و تأثيرگذار مانند دلار و يورو هستند بنابراين بازار اين دو ارز بيش از درهم، لير يا کرون تحت تأثير قرار ميگيرد.»
شفيعي گفت: «با تغيير دلار و يورو سفرهاي خارجي و حتي تورهاي داخلي نيز تحت تأثير قرار گرفته است. کافي است سري به دفاتر فروش پروازهاي داخلي، قطار يا ميزان اشغال هتلها زد. در چنين شرايطي سفر در سبد خانوار جايي ندارد و ميزان سفرروها کم ميشود.»
وي تأکيد کرد: «با کاهش قدرت خريد مردم، بسياري از شغلها از جمله آژانسها که جزو نيازهاي اوليه محسوب نميشوند با کاهش مخاطب مواجه ميشوند. در نهايت دفاتر تعطيل شده و نيروي بسياري بيکار ميشوند و يک صنعت اشتغالزا که ميتواند درآمد ايجاد کند، به نيروي بيکار کشور ميپيوندد.»
کد مطلب: 3876
آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcf.edmiw6dcvgiaw.html?3876