تيترآنلاين - در کشور عزاداریها به خوبی برگزار می شود اما در مراسم شادی با مشکل رو به رو هستیم - نسخه قابل چاپ

در کشور عزاداریها به خوبی برگزار می شود اما در مراسم شادی با مشکل رو به رو هستیم

19 اسفند 1390 ساعت 20:54

در کشور فرهنگ عزاداری به خوبی برگزار می شود اما متاسفانه هنوز در باره برگزاری مراسم شادی با مشکلاتی رو به رو هستیم


مدیر عامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران با تاکید بر اینکه مراسم چهارشنبه پایان سال یک تهدید نیست، خواستار اجماع نظر دستگاه های مسوول در باره چهارشنبه سوری شد.

به گزارش ايلنا، سید رضا خوشزاد صبح امروز در میز گرد تخصصی بررسی موضوع چهارشنبه سوری که با حضور چند تن از صاحبنظران و کارشناسان ارشد اجتماعی و به همت سازمان آتش نشانی تهران برگزار شد تصریح کرد: در کشور فرهنگ عزاداری به خوبی برگزار می شود اما متاسفانه هنوز در باره برگزاری مراسم شادی از جمله چهارشنبه سوری با مشکلاتی رو به رو هستیم.

مدیرعامل سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران با بیان اینكه در بحث چهارشنبه‌سوری میان دستگاه‌های مسئول اجماع وجود ندارد، تصریح كرد: لازمه نگاه و هدف سیستمی حركت همه افراد و دستگاه‌های مسئول به سمت هدف است.

وی با بیان اینكه آتش‌نشانی یك حلقه كوچك از کل سیستم است گفت: سیستم‌های دیگری كه در دل این سیستم جای دارند باید بیایند و وظایف خود را اجرا كنند.

مدیر عامل سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران با تاكید بر اینكه چهارشنبه‌ سوری یك تهدید نیست، اظهار كرد: بر اساس آیین گذشتگان این آیین در دل و روح مردم حضور دارد و مردم نیز بر اساس همین ویژگی قصد دارند این جشن را برگزار كنند. البته این افراد به غیر از آنهایی هستند كه با سوء نیت وارد این مراسم می‌شوند و مشکلاتی ایجاد می‌كنند.

وی با طرح این سوال كه آیا به این گونه مراسم ها باید به عنوان یك ضد ارزش نگاه كرد یا خیر؟ افزود: مگر ما در ماه‌های محرم و صفر عزاداری نمی‌كنیم پس باید همانگونه كه در این ایام مردم وارد می‌شوند و خود وظایفی را بر عهده می‌گیرند مراسم چهارشنبه‌سوری نیز به این سمت حركت كند كه مردم خودشان آن را اداره كنند.
دکتر خوشزاد ادامه داد: 32 سال از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی گذشته و باید ببینیم آیا در طول این مدت برخوردهای دفعی و خشونت‌بار در این نوع مراسم ها مشكل ما را حل كرده یا خیر؟

وی با بیان اینكه سرزنش زیاد كودكان موجب از بین رفتن اعتماد به نفس، ترساندن موجب بزدل شدن و خشونت باعث خشن شدن می‌شود گفت: به عنوان مدیر عامل سازمان آتش‌نشانی نمی‌دانم چگونه و با چه كلمات و الفاظ و تصاویری كودكان و خانواده‌ها را به سمت و سویی هدایت كنیم كه بدانند ایمنی برایشان مهم است.

وی با بیان اینكه در این راستا دست استمداد به سوی تمام کارشناسان و دست اندرکاران مربوطه دراز می‌كنیم خاطرنشان كرد: دوست داریم در سال 91 به سمت و سوی فرهنگسازی و رشد و گسترش فرهنگ ایمنی در جامعه حركت كنیم.

در ادامه این نشست، مجید ابهری آسیب شناس اجتماعی و مشاور كمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی نیز از چهارشنبه سوری به عنوان یك سنت كه در ایجاد و پایداری وحدت و دوستی میان مردم تأثیرگذار است یاد كرد و افزود: متاسفانه آنچه در این سال ها در ایام منتهی به چهارشنبه پایان سال شاهد بوده و هستیم فقط ایجاد رعب و وحشت برای اقشار مختلف جامعه به ویژه افراد مسن، زنان، كودكان و بیماران بوده ایم.

وی گفت : چنین جشن هایی در فرهنگ های مختلف جهان نیز وجود دارد که همه اقشار اجتماعی با شركت در آن هیجانات خود را با شادی تخلیه می كنند. اما متاسفانه در کشور ما در برخی مواقع با رفتارهای بسیار خشن و حتی مرگبار و غیر قابل جبران نیز در چنین مواقعی رو به رو هستیم که برای فرهنگ غنی کشور ما بسیار پر مخاطره است.

ابهری با اشاره به فرهنگ غنی ایران اسلامی و مردم كشور تصریح کرد: ما مردم ایران دارای فرهنگ، تمدن و دیانت هستیم پس نباید چنین مراسمی را با آتش زدن سطل زباله و از بین بردن امكانات شهری برگزار كنیم. چرا که آسیب رساندن به جان و مال مردم و خسارت به اماکن عمومی نمی تواند شادی آور باشد.

وی همچنین بر لزوم بهره گیری از ظرفیت ها و قابلیت های رسانه ای گسترده در کشور برای ارتقاء و گسترش فرهنگ ایمنی تأكید كرد.

مصطفی اقلیما رئیس انجمن مددكاری ایران نیز با قدردانی از تلاش های هوشمندانه سازمان آتش نشانی در تأمین ایمنی شهر و شهروندان خواستار تقویت این اقدامات و همكاری و همیاری دیگر ارگان‌های مربوطه در این باره شد.

وی تصریح كرد: روزهایی كه مردم می خواهند جشن بگیرند باید امكانات لازم را در اختیار آنان گذاشت و شرایط را برای جوانان و مردم ایجاد کرد تا با ایمنی و آرامش جشنشان را برگزار كنند.

اقلیما همچنین پیشنهاد كرد با فعال كردن 2 هزار سازمان غیر دولتی كه در مناطق مختلف تهران وجود دارد فرهنگ ایمنی را گسترش داد.
وی برضرورت استمرار اقدامات، فعالیت ها و برنامه ریزی های لازم در باره مراسم های مختلف در طول سال تأكید كرد و گفت: نباید تنها سالی یكبار آنهم در روزهای پایانی سال به چاره اندیشی برای جلوگیری از حوادث چهارشنبه سوری بپردازیم.
برای كاهش مشكلات نیز باید بیش از هر چیز به پیشگیری توجه كرد زیرا این یك حركت همگانی است و باید شرایط برای تخلیه انرژی جوانان مهیا شود.

محمدرضا گیوكی- معاون قضایی مجتمع قضایی بعثت- دیگر سخنران این نشست بود. وی با اشاره به بالابودن میزان جرایم در كشور تأكید كرد: خوشبختانه راهكارهای پیشگیری از جرایم وجود دارد به همین خاطر برای پیشگیری از حوادث چهارشنبه سوری نیز باید سازمان های مربوطه با مدیریت دستگاه ملزم به انجام اقدامات مورد نیاز شوند.

وی گفت: مسئولان هم باید با سعه صدر در این گونه جشن ها همراه مردم باشند و مطمئن باشند كه با فراهم كردن زمینه و بستر سازی لازم و مدیریت درست بر اجرای آن مردم در كنار هم و بدور از هرگونه تنش و ناایمنی به جشن و سرور می پردازند.

گیوكی افزود : چهارشنبه سوری پایه مودت، دوستی و محبت است كه باید چالش های آن را بررسی كرد به گونه ای كه شادی ما سبب آزار و آسیب رسیدن به دیگران نشود. حال آنکه وقتی شرایط برای انجام یك كار عاقلانه فراهم شود آن وقت با كسی كه شرایط را درك نكند و موحبات ناایمنی را فراهم آورد برخورد خواهد شد.

داود صفایی عضو هیأت علمی دانشكده علوم ارتباطات نیز با بیان اینكه فرهنگ صنعتی، رشد جمعیت و تراكم آن در شهرها مشكلات خاص خود را دارد و در این میان نقش خانواده بسیار كمرنگ شده است. به نقش رسانه ها پرداخت و تصریح كرد: در حال حاضر حضور و تأثیرگذاری رسانه ها چه مستقیم و چه غیر مستقیم در تربیت جوانان بسیار قوی تر از نقش خانواده است.

وی گفت: جامعه ما نیازمند بازنگری و تغییر در روش ها است پس باید نگاه خود را در استفاده از رسانه ها تغییر دهیم.

صفایی تاکید کرد: متاسفانه برنامه های شبكه های تلویزیونی هم خشونت را بیش از حد ارائه می كند كه باعث عادی شدن مسایل مهم می شود. این در حالی است كه جامعه با پذیرش تأثیر رسانه رفتارهای مطلوب را جایگزین رفتارهای نامطلوب می كند.

به گفته وی، تا زمانی كه جایگزین مناسبی برای این گونه آتش بازی ها در چهارشنبه سوری پیدا نكنیم این موارد تكرار می شود پس باید با برپایی مراسم شاد همراه با موسیقی، تئاتر و نورافشانی در بوستان ها و حتی ورزشگاه ها این جشن را به صورت ملی برگزار کرد.

عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی تهران با بیان اینكه خسارت فرهنگی مهم تر از دیگر مسایل است افزود: برای چهارشنبه سوری باید برنامه ریزی شود و با دعوت از نمایندگان رسانه ها، نویسندگان، برنامه سازان و فیلم سازان برای ساخت و تولیدبرنامه های جذاب و سرگرم کننده به ویژه کودکان و نوجوانان کمک گرفت.

در ادامه این نشست که تیموری -معاون عملیات و مهندس براتی- معاون حفاظت و پیشگیری سازمان آتش نشانی تهران - نیز حضور داشتند مصطفی فروتن روانشناس و پژوهشگر علوم رفتاری و عضو شورای سیاستگذاری جامعه ایمن شهر تهران با ارایه نتایج به دست آمده از تحقیقی که در سال 1386 درباره چهارشنبه سوری انجام گرفته گفت: نتایج نشان می دهد هیجان خواهی جوانان و نوجوانان و تخلیه شدن انرژی آنها در این امر تاثیر بسزایی دارد و تاثیری که همسالان و جوپذیری و ناآگاهی آنان در این باب دارد بیش از هر چیز در اوج گیری این هیجان موثر است. وی گفت : چهارشنبه سوری پدیده ای چندوجهی است و در هر پدیده ای نیز چند عامل وجود دارد. بطور مثال باید فلسفه چهارشنبه سوری برای کودکان به زبان خودشان تعریف شود و آسیب های روانی مد نظر قرار گرفته راه های رسیدن به شادی بررسی شود.

فروتن ضرورت مشارکت خانواده در مناسبت های مختلف را یادآور شد و گفت: باید رفتارهای خوب را به فرزندانمان نشان دهیم و به آنان بیاموزیم که هر کاری چگونه انجام می شود و دراین راه از اوقات فراغت و فعالیت های مذهبی و ملی برای آموزش آنان استفاده کنیم.

خلعتبری- رئیس بازرسی سازمان آتش نشانی تهران- نیز در این میزگرد تصریح کرد : باید به چهارشنبه سوری با عنوان یک فرصت نگاه کرد تا زیبایی های این گونه مراسم نیز پدیدار شود و همگان بتوانند رفتار اجتماعی را تمرین کنند.

وی افزود: باید به حرکت های زیبا توجه کنیم و نشان دهیم که این نوع جشن ها نوعی وحدت است و دقیقا در راستای منافع هر حاکمیتی قرار می گیرد اما متاسفانه ما آن را فقط به عنوان یک معضل بزرگ مطرح می کنیم.


کد مطلب: 4299

آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcf.1djiw6d01giaw.html?4299

تيترآنلاين
  http://titronline.ir