سايههاي ماندگار غفلت بر پهناي خانه مدرس
گزارش از: سعيده سيد اختياري
30 دی 1389 ساعت 20:31
نمايندگان مجلس شوراي اسلامي كه مدرس را الگوي خود دانسته و او را نماد استقلال ايران مي دانند از سرنوشت خانه تاريخي وي بي خبر بوده و اطلاعي از سر انجام آن نداشتند.
تيترآنلاين- خانه تاريخي مدرس، نماد استقلال ايران، در ابتداي كوچهاي به همين نام سالهاست كه خاك بيتوجهي متوليان را ميخورد. آخرين تلاش مجلسيان هم كه مدرس را الگوي خود ميدانند، پس از پيگيري و تذكركتبي آنها در سال 1386 به رئيس جمهور، در هياهوي خانه ملت گم شد و امروز با گذشت چند سال اين خانه حتي از حافظه نمايندگان نيز پاك شدهاست.
به گزارش خبرگزاري ميراث فرهنگي خانههاي تاريخي مشروطه در پايتخت، با نام شهيد مدرس گره خورده است اما از اين خانه تاريخي و آن همه هياهو و شور و جنبش در خانهاي كه نقطه آغاز مشروطه بود، حالا كلبه مخروبهاي به جا مانده كه اثرات گذر ايام روز به روز چهره آن را فرسودهتر كرده است.
قول مساعد سازمان ميراث فرهنگي براي ثبت اين خانه تاريخي و خريد آن پس از اشتباه در خريد خانه نصيرالدوله به جاي خانه مدرس! هم از سال 82 تا به امروز همچنان به نتيجه نرسيده و اين ماجرا فرسوده شدن اين خانه را در گذر زمان سرعت داده است.
«جلال كتابچي»، مالك فعلي خانه مدرس كه بر اساس اسناد و نوشتههاي موجود، اين خانه را متعلق به مدرس دانسته و در حال حاضر از اين مكان به عنوان انبار كتاب استفاده مي كند بهCHN گفت: «سازمان ميراث فرهنگي چند سال است كه پاسخ درستي به ما نميدهد و نه اجازه نوسازي و تخريب اين خانه را ميدهد و نه آن را از ما ميخرد.»
وي با بيان اينكه خريد اين خانه حدود 2 ميليارد تومان هزينه داد افزود:«تا كنون بارها براي مشخص شدن تكليف اين خانه به شهرداري و ميراث فرهنگي مراجعه كرديم ولي هر بار جواب نامشخص به ما دادهاند. در حالي كه ما تا به حال چندين ميليون تومان با هزينه شخصي صرف مرمت اين خانه كرده ايم.»
وي با اشاره به اينكه خانه مجاور خانه مدرس كه مخروبه شده و توسط شهرداري در حال بازسازي است، باعث آسيب به اين خانه شده است افزود: «دو سال پيش شهرداري خانه كناري را خريده و ميخواهد آن را تبديل به خانه فرهنگ كند. اما ساخت و سازهاي اين ساختمان علاوه بر اينكه در حريم تاريخي انجام شده، به بخشي از شيرواني يكي از اتاقها كه به عنوان انبار كتاب استفاده ميشود نيز آسيب وارد كرده است.»
كتابچي وجود خانه مجاور را كه به خانه "پيرپور" شهرت داشته و در حال حاضر به ساختمان شهرداري تبديل شده است را سند ديگري براي اثبات اينكه خانه فعلي متعلق به مدرس است دانست و خاطر نشان كرد: «در سند خانه پيرپور به محدوده خانه مدرس اشاره شده و آمده كه خانه پيرپور از يه حد به خانه ميرزا تقي تبريزيان و از يه حد به خانه مدرس ميرسد كه منظور آن همين خانه فعلي است كه سازمان در مورد قطعيت تعلق آن به مدرس شك دارد.»
تعلل و ابراز عدم اطمينان از سوي سازمان ميراث فرهنگي نسبت به خانه مدرس در حالي است كه خود سازمان ميراث فرهنگي اسناد مربوط به اين خانه را از طريق دفتر اسناد رسمي جمعآوري كرده و در كتابچهاي تصاوير آنها را چاپ كرده است.
در بخشي از اين اسناد آمده است كه: "سند مالكيت 6 دانگ يك باغ و خانه با نمره 2022 و ذيل ثبت 9010 صفحه 422 از آقاي سيد عبدالباقي مدرس(فرزند شهيد مدرس) به سيد احمد كتابچي(مالك فعلي خانه مدرس و پدر خانواده كتابچي) منتقل شد."
نوه شهيد مدرس: سازمان ميراث فرهنگي رد پاي اشتباه خود را از خانه نصير الدوله پاك كرد
علي مدرسي نوه شهيد مدرس كه گواه زنده تاريخ براي اثبات خانه حقيقي مدرس است و علاقه زيادي به مشخص شدن قضيه خانه مدرس دارد در اين مورد گفت: «من سالها در اين خانه زندگي كردهام و اتاقهاي خانه را كه مدرس در آن از مهمانانش پذيرايي كرده به ياد دارم. اين خانه همان خانه واقعي مدرس است كه سازمان به اشتباه خانه نصير الدوله را به جاي آن خريد.»
نوه شهيد مدرس با بيان ويژگي خانه مدرس افزود: «خانه مدرس طاق نماي هلالي نداشت از اين رو گفته ميشود وقتي خانه نصيرالدوله را به جاي خانه مدرس خريدند براي اينكه راه را گم كند آن طاق نماي خانه نصيرالدوله را خراب كردند.»
وي ادامه داد: «اگر سازمان ميراث فرهنگي آن خانه را بخرد و بخواهد آن را تبديل به موزه كند ميتوانم وسايل و لوازم بسياري كه مربوط به ايشان است به اين موزه هديه كنم اما متاسفانه اين خانه در حال تخريب شدن است.»
نمايندگان مجلس:قضيه خانه مدرس چيست؟!
نمايندگان مجلس شوراي اسلامي كه مدرس را الگوي خود دانسته و او را نماد استقلال ايران مي دانند از سرنوشت خانه تاريخي وي بي خبر بوده و اطلاعي از سر انجام آن نداشتند.
"سيد محمد جواد ابطحي"، نماينده خميني شهر و عضو سابق كميسيون فرهنگي مجلس در اين باره به CHN گفت: «تا آنجايي كه من اطلاع دارم خانه مدرس اشتباهي خريداري شده بود و اينكه حالا خانه واقعي در كجاست و چه سرنوشتي پيدا كرده اطلاعي ندارم.»
وي افزود: «اگر سازمان ميراث فرهنگي اشتباه كرده بايد پاسخگو بوده و تلاش كند تا اشتباه خود را جبران كند. نمايندگان مجلس نيز آمادگي اين موضوع را دارند كه از سازمان حمايت كنند.»
ابطحي با اشاره به اينكه مدرس حق بزرگي به گردن ما داشته و استقلال ايران مديون تلاشهاي ايشان است تاكيد كرد:«آثار بزرگان مذهبي، مراجع و علما ميراث فرهنگي ما است و بايد حفظ شود و هر نوع بيمبالاتي در آن آينده ما را بيهويت ميكند.»
وضعيت خانه مدرس را پي گيري ميكنيم
ابطحي با اشاره به اينكه اين مسئله بايد توسط رئيس جمهور پيگيري شود افزود: «با توجه به حساسيتهاي سياسي روي وظايف سازمان ميراث فرهنگي، پيگيري اين مسئله زماني مفيد واقع ميشود كه شخص رئيس جمهور اين مسئله را پيگيري كند. اما در جلسه كميسيون فرهنگي وضعيت خانه مدرس را پيگيري ميكنيم.»
«حسن ملك محمدي»، نماينده دامغان در گفت و گو با CHN گفت: «اينكه چرا سازمان ميراث فرهنگي خانه مدرس را نخريده و اينكه چگونه ميشود مكان جديد را خريداري كرد اطلاعي ندارم اما حتما اين قضيه را در كميسيون فرهنگي مطرح ميكنم.»
ابطحي درباره بودجه در نظر گرفته شده از طرف مجلس براي خريد خانه مدرس گفت: «ما تنها در 5 درصد بودجه ميتوانيم دخالت كنيم. براي خريد خانه مدرس نيز مبلغ پيشنهادي بايد در برنامه بودجه سال 90 گنجانده شود. از اين رو سازمان ميراث فرهنگي ميتواند تا برنامه اين بودجه بسته نشده هر چه سريعتر اقدام كند.»
خانه تاريخي مدرس مدت زمان زيادي در صف پر پيچ و خم تعلل و ابهامات سازمان متولي براي مشخص شدن واقعيت خانه فعلي به نام مدرس و ثبت آن تا خريد خانه و تصويب بودجه مجلس مانده است و با توجه به اينكه اين ساختمان تاريخي و قديمي بدون مرمت و بازسازي زودتر به زوال خود نزديك مي شود، اگر تصميم جدي براي آن گرفته نشود بايد نام اين خانه را در كنار نام صاحب آن در تاريخ جستجو كرد.
کد مطلب: 1741
آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdce.e8zbjh8fz9bij.html?1741