نگاهی گذرا به دوستیهای نافرجام
حمايت , 4 آبان 1392 ساعت 21:40
پدیده جدیدی به نام دوستی پس از طلاق نیز به جرگه آسیبهای اجتماعی وارد شده است
همه ماندهاند در حکمت ازدواجهایی که بدون شناخت بود و دختر و پسرهایی که بی هیچ حرفی پای سفره عقد مینشستند و دهها سال با هم زندگی میکردند، اما برخی ازدواجهایی که در سالهای اخیر منعقد میشود به ماه نرسیده به پایان میرسد.
به عقیده روانشناسان نبود شناخت کافی و ایجاد سدی به نام احساسات منجر به این پدیده شده است. اما داستان به اینجا ختم نمیشود و پدیده جدیدی به نام دوستی پس از طلاق نیز به جرگه آسیبهای اجتماعی وارد شده است. در این باره گفتوگوی «حمایت» را با دکتر «مسعود میرزایی» روانشناس خانواده بخوانید.
روانشناسان بارها تاکید کردهاند که دوستیهای پیش از ازدواج روش مناسبی برای داشتن زندگی ایدهآل و سرشار از تفاهم نیست. نظر شما در این باره چیست؟
همانطور که میدانید دین اسلام نسبت به برقراری رابطه دختر و پسر پیش شرطهایی گذاشته است. علت این امر این است که در دوره دوستی و آشنایی پیش از ازدواج، احساس بر عقل غلبه دارد و اکثر جوانان درگیر رابطه عاطفی خود میشوند که این موضوع سدی در برابر شناخت دختر و پسر از یکدیگر خواهد بود و به جای شناخت درست از هم فقط به وصال و با هم بودن فکر میکنند بنابراین بعد از ازدواج و زمانی که افراد به زندگی وارد میشوند به تدریج نواقص یکدیگر را بزرگ میبینند و این موضوع در نهایت منجر به سردی عاطفی و طلاق خواهد شد.
هرگونه ارتباط باید مبتنی بر ضوابط دینی باشد و پایبندی به آن میتواند از بروز آسیبهای اجتماعی پیشگیری کند.
ضررهای این دوستیهای پیش از ازدواج چیست؟
ترس از افشای ارتباطهای گذشته در رأس این ترسها قرار دارد، این موضوع یکی از مهمترین مشکلاتی است که در دوستیهای خیابانی که به ازدواج نمی انجامد وجود دارد. بدگمانی نسبت به همسر نیز در مرحله بعدی قرار دارد.
در دوستیهای خیابانی سوءظن نسبت به همسر به وفور دیده شده است، زیرا کسانی که با افراد متعددی ارتباط دارند هنگام ازدواج نسبت به همه دخترها بدگمان هستند که اضطراب و ناآرامی بر زندگی آنان حاکم میشود. تنوع طلبی نیز آسیب بعدی است و میتوان آن را از دیگر ضررهای اینگونه دوستیها دانست، به طوری که مردانی که با زنان متعددی ارتباط دوستی دارند تنوع طلب میشوند بنابراین به یک نفر در زندگی خود قانع نمی شوند. بدگمانی از یک طرف و تنوع طلبی از طرف دیگر باعث بروز جر و بحث بین زوجها میشود.
مهمترین نکتههایی که باید در دوستیهای پیش از ازدواج به آن توجه داشت، چیست؟
متأسفانه جوانان ما فقط به داشتن احساسهای خوب در مقابل یکدیگر اکتفا میکنند و به پیش شرطهایی مانند همکفو بودن، سنخیت خانوادهها و تناسب فرهنگی هیچ توجهی ندارند. البته نقش خانوادهها در این زمان بسیار مهم ارزیابی میشود به طوری که میتوانند با راهنمایی صحیح فرزندان خود آنان را به تصمیمگیری مبتنی بر عقل و منطق تشویق کنند.
بهترین راهها برای آموزش همسرداری چیست؟
مدد گرفتن از مشاور و مشورت با خانواده بهترین راه آموزش همسرداری است اما این روزها با توجه به دسترسی افراد به اینترنت، یکی از مکانهایی که برای این موضوع مورد استفاده قرار میگیرد فضای مجازی است که مشکلاتی را همراه میآورد و دوستیهای خارج از قاعده و ازدواجهای بیفرجام یکی از آنهاست.
باورهای اشتباهی که هنگام دوستیهای پیش از ازدواج مطرح میشود، چیست؟
بیشتر کسانی که درگیر رابطه دوستی میشوند در ابتدا معتقدند گذشته طرف مقابل مهم نیست؛ افراد به مرور زمان تغییر میکنند و امکان رشد برای همه وجود دارد. اما نباید بگوییم گذشته افراد نقش مهمی در زندگی آینده آنان ندارد. زیرا گاهی رفتارهای اشتباه به گذشته ختم نمیشود و نتایج آن تا سالها باقی میماند. تفکر اشتباه بعد، این است که طرف مقابلم را تغییر میدهم؛ جوانان این را باید در نظر داشته باشند که هیچ کس نمیتواند دیگری را تغییر دهد مگر آنکه خود فرد، خواستار تغییر باشد. همچنین اکثر جوانان معتقدند که رابطه آنان با دیگران متفاوت است، در حالی که چنین نیست.
چند سالی است که برخی زوجها پس از طلاق تصمیم به ارتباط مجدد با یکدیگر و دوستی میگیرند. آیا ادامه این روند به صلاح این زوجهاست؟
باید توجه داشته باشید این روند خلاف احکام دینی ماست، کسانی که چنین رابطههایی را برقرار میکنند دچار وابستگی عاطفی و دوگانگی میشوند زیرا از یک طرف نمیتوانند با فرد مورد نظر زندگی کنند و از سوی دیگر به یکدیگر وابسته میشوند؛ این موضوع شاید در کوتاه مدت مشکلی ایجاد نکند اما در درازمدت آسیبهای زیادی بخصوص برای خانمها به دنبال دارد. زیرا فرد موقعیتهای ازدواج بعدی را از دست میدهد و بیمسئولیتی را برای فرد تداعی میکند.
کد مطلب: 6222
آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcd.x092yt0xxa26y.html?6222