تيترآنلاين - حلقه نظارت بر ارز تنگ تر مي شود - نسخه قابل چاپ

بانک مرکزی موظف به ایجاد سامانه اطلاعات مالی صرافی ها شد

حلقه نظارت بر ارز تنگ تر مي شود

26 دی 1390 ساعت 8:37

بانک مرکزی امیدوار است با راه‌اندازی این سامانه‌های نظارتی تا حدودی بتواند بر بازار پرتلاطم ارز نظارتی داشته باشد و مانع اختلال در این بازار شود


بازار پرتلاطم ارز به ظاهر روزهای آرامی را پشت سر می گذارد اما آرامشی در پس توفان یا در انتظار توفان.

به گزارش تيترآنلاين به نقل از عصر ارتباط، این روزها راسته صرافی‌ها در خیابان فردوسی از روزهای دیگر شلوغ‌تر است، همه پشت پنجره‌های قدی صرافی‌ها ایستاده‌اند و نظاره‌گر تغییرات قیمت دلار و یور هستند اما بیلبوردهای صرافی‌ها که با چراغ‌های قرمز خود قیمت لحظه‌ای ارز را نشان می‌دهند هیچ تغییری در قیمت‌های خود نمی‌دهند، با این وجود همه به این بوردها خیره شده‌اند تا شاید تغییر کنند.

خیابان از همیشه شلوغ‌تر است اما کمتر کسی در بازار غیررسمی برای فروش ارز به شما پیش‌قدم می‌شود. همه کنار خیابان ساکت ایستاده‌اند و اگر شما خریدار ارز هستید باید خود به سمت آنها بروید. اما جالب اینجاست که قیمت‌های حک‌شده روی بوردهای صرافی‌ها قیمتی نیست که شما باید برای خرید ارز پرداخت کنید، معمولا قیمتی بالاتر را به شما پیشنهاد می‌دهند و اگر معترض شوید با این پاسخ مواجه می‌شوید: «من اصلا ارز ندارم.»

در این هیاهوی بازار، مجلس هشتم که در روزهای پایانی فعالیت خود به سر می‌برد و نمایندگان کم‌کم خود را برای یک رقابت دیگر آماده می‌کنند به بررسی لایحه مبارزه با قاچاق کالا و ارز پرداخته تا شاید در این گیر و دار بتواند این بازار آشفته را کمی سر و سامان دهد و از مشکلات موجود آن بکاهد.

نمایندگان مجلس با تصویب ماده 5 این لایحه بانک مرکزی را ملزم به ایجاد سامانه اطلاعات مالی صرافی‌ها و رصد فعالیت‌های آنان کرده‌ است.

طبق ماده 5 بانک مرکزی موظف است در جهت پیشگیری و کنترل بازار مبادلات غیرمجاز اقدامات زیر را انجام دهد: تعیین و اعلام میزان ارز قابل نگهداری و مبادله در داخل کشور، همراه مسافر، همراه رانندگان عبوری و مواردی از این قبیل ، ایجاد سامانه اطلاعات مالی صرافی‌ها و رصد و ارزیابی فعالیت آنها.

همچنین دولت مکلف است ارز مورد نیاز اشخاص را تامین و در صورت عدم کفایت، آن بازارهای مبادله آزاد ارز را به گونه‌ای ایجاد کند که تقاضای اشخاص از قبیل ارز مسافری و عبوری از طرق قانونی تامین شود.

عرضه و فروش ارز، خارج از واحدهای مجاز تعیین‌شده توسط دولت به وسیله اشخاص و واحدهای صنفی، ممنوع است و با مرتکبان مطابق این قانون (قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز) رفتار می‌شود.

در شرایطی این لایحه به تصویب رسیده و بانک مرکزی ملزم به ایجاد سامانه اطلاعات مالی صرافی‌ها شده ‌است که در تیرماه گذشته نیز با صدور اطلاعیه تمامی صرافی‌ها را موظف به ثبت تمامی معاملات ارزی خود در سنا (سامانه نظارت ارز) کرد.

طبق اعلام بانک مرکزی آمار و تراکنش‌های روزانه صرافی‌ها در سامانه سنا ثبت می‌شود و بانک مرکزی نسبت به بررسی آمارهای ارسالی به ‌صورت لحظه‌ای اقدام می‌کند.

به نظر می‌رسد پس از راه‌اندازی سامانه اطلاعات مالی صرافی‌ها در بانک مرکزی سنا یکی از زیربخش‌های این سامانه می‌شود.

با وجود اینکه قرار بود سنا در شهریورماه گذشته به بهره‌برداری کامل برسد و تمامی بخش‌ها و فازهای آن کامل شود اما هنوز به ‌صورت کامل پیاده‌سازی نشده‌ است و پیش‌بینی می‌شود طی روزهای آینده پیاده‌سازی آن کامل شود.

این سامانه که در پنج بخش تعریف شده ‌است تقریبا بخش‌های مختلف بازار ارز را پوشش می‌دهد و امکان نظارت بانک مرکزی را فراهم می‌کند، خــریـد و فروش ایـنـتـرنـتی ارز،‌ حسابداری، خزانه‌داری، دسترسی آنلاین به حساب بانکی و امکان گرفتن قیمت تمام‌شده بخش‌های مختلف این نرم‌افزار را تشکیل می‌دهند.

با فعال شدن تمامی بخش‌های سامانه نظارت ارز، صرافی می‌تواند علاوه بر گرفتن قیمت تمام‌شده و تعریف سود و زیان معامله‌هایش، با اتصال به بانکی که در آنجا صاحب‌ حساب است عملیات برداشت و واریز وجه را نیز انجام دهد.

تصویب ماده 5 از لایحه مبارزه با قاچاق کالا و ارز بانک مرکزی موجب شد برخی از خلاء‌های قانونی که بانک مرکزی برای راه‌اندازی سنا با آن مواجه بود نیز رفع شود از همین رو دیگر ثبت کامل اطلاعات صرافی‌ها در سامانه که برخی آن را مخالف قانون می‌دانستند قانونی شد.

بانک مرکزی امیدوار است با راه‌اندازی این سامانه‌های نظارتی تا حدودی بتواند بر بازار پرتلاطم ارز نظارتی داشته باشد و مانع اختلال در این بازار شود.


کد مطلب: 3964

آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcd.90s2yt0noa26y.html?3964

تيترآنلاين
  http://titronline.ir