تحليلي بر اظهار نظر منسوب به پادشاه عربستان درخصوص ايران
23 تير 1389 ساعت 8:21
گرچه در عالم ديپلماسي تکذيب يک خبر از سوي منبع مرتبط با خبر به معناي آن است که کشور و دولت ياد شده تمايل ندارند مسئوليت اظهارات منسوب به خود را به عهده بگيرند ...
تيترآنلاين - روزنامه خراسان در تحليلي درخصوص اظهار نظر منسوب به پادشاه عربستان در زمان سفر به فرانسه در خصوص ايران نوشت :
روزنامه فيگارو روز هشتم تيرماه سال جاري در گزارشي به قلم جورج مال برتو، خبرنگار متخصص امور عربي اين روزنامه نوشت: « ملک عبدا...» پادشاه عربستان در ديداري در تاريخ پنجم ژوئيه ۲۰۱۰ با وزير دفاع فرانسه در جده گفته است دو کشور «State» در منطقه «ايران و اسرائيل» لياقت و شايستگي وجود ندارند. اين خبرنگار افزوده است که يک منبع در کاخ اليزه و منبعي ديگر در وزارت دفاع فرانسه اين قضيه را تاييد کرده اند.
انتشار اين گزارش بازتاب هاي متفاوتي در ايران و عربستان و رسانه هاي منطقه داشته است. يک منبع سعودي اين گزارش را تکذيب کرد. گرچه در عالم ديپلماسي تکذيب يک خبر از سوي منبع مرتبط با خبر به معناي آن است که کشور و دولت ياد شده تمايل ندارند مسئوليت اظهارات منسوب به خود را به عهده بگيرند و به لحاظ ديپلماتيک طرف مقابل مي تواند ماجرا را تمام شده تلقي کند. لکن چنان چه قصد داشته باشيم تحليلي از چند و چون ماجرا ارائه کنيم مي توان سوالات ذيل را مطرح کرد.
الف - چرا يک رسانه معروف فرانسوي از قول منابع رسمي کشورش چنين خبري را نقل کرده است؟
ب - چرا مقامات وزارت دفاع فرانسه اين خبر را تکذيب نکرده اند؟
ج - خبرنگار مورد بحث که متخصص امور عربي است، فرد شناخته شده اي که آشنايي نسبتا عميقي با کشورهاي عربي دارد محسوب مي شود و عموما در متن حوادث خاورميانه حضور داشته است. وي در سال ۲۰۰۳ در عراق توسط افراد مسلح ربوده و سپس آزاد شد. خبرنگاري با اين سوابق مي داند چنان چه خبر غيرموثقي را به يکي از سران کشورهاي دوست فرانسه نسبت دهد، اعتبار خود را زير سوال خواهد برد.
د - آيا فضاي روابط بين ايران و عربستان از يک سو و فضاي مناسبات عربستان و اسرائيل از سوي ديگر مي تواند توجيه کننده صحت يا عدم صحت اظهارات منسوب به پادشاه عربستان باشد؟
در پاسخ به اين ابهامات و سوالات به چند نکته و قرينه سياسي مي توان اشاره کرد.
۱ - تکذيب نشدن خبر از سوي منابع رسمي فرانسوي به ويژه آن که به مقام هاي کاخ اليزه و وزارت دفاع فرانسه نسبت داده شده، قابل تامل است هر چند که تکذيب خبر از سوي منبع رسمي سعودي بدان معني است که سعودي ها اگر هم پادشاه عربستان چنين جمله اي را گفته باشد از اين گفته ناخشنودند و مايل نيستند در سطح علني و رسمي اين موضع گيري به آن ها نسبت داده شود.
به عبارت ديگر براي زبان ديپلماتيک نوعي تصحيح لغزش زباني محسوب مي شود.
۲ - فضاي فعلي روابط ايران و عربستان مثبت نيست و طي ماه هاي اخير شاهد اظهارات و موضع گيري هاي منفي سعودي ها عليه ايران بوده ايم، سعودي ها بابت نقش ايران در تحولات عراق و به زعم آن ها نفوذ ايران در عراق و توان رو به تزايد هسته اي ايران، نگران و به تعبير صحيح تر عصباني هستند.
۳ - عربستان همچنين از اين که اسرائيل طرح صلح عربستان را که به تاييد اجلاس سران عرب در سال ۲۰۰۲ رسيده بود، نپذيرفته است، از اسرائيل ناخشنود است.
۴ - طي سال جاري وزير خارجه عربستان يک بار در حضور وزير خارجه آمريکا اظهاراتي داشت که از آن به عنوان دعوت به حمله نظامي به ايران تعبير شد. وي گفته بود که تحريم ها اقدام موثر و عاجلي براي متوقف کردن برنامه هسته اي ايران نيست. آمريکا بايد برنامه هاي فوري تري را در دستور کار قرار دهد.
۵ - بدون شک فرانسوي ها و لابي رژيم صهيونيستي در فرانسه در اين که ملک عبدا... اسرائيل را لايق وجود نداند ناخشنود مي شوند. اين احتمال وجود دارد که اين بخش از اظهارات ملک عبدا... باعث شده که خبر مذکور از سوي محافل دوست اسرائيل به بيرون درز کند تا پادشاه سعودي را مجبور به تغيير گفته خود کند.
۶ - هم زمان با انتشار گزارش فيگارو، ملک عبدا... در واشنگتن به سر مي برد. در سال هاي اخير بين آمريکا و اروپا به ويژه فرانسه بر سر فروش تسليحات و انجام پروژه هاي هسته اي در کشورهاي عربي خليج فارس رقابت وجود داشته است. آيا انتشار اين گزارش از سوي منابع نظامي فرانسه مي تواند عکس العمل تلافي جويانه در پاسخ به محدود شدن سهم فرانسوي ها در خريدهاي نظامي و هسته اي عربستان باشد؟ اين نکته نيز در جاي خود قابل تامل است.
کد مطلب: 577
آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdccamqp82bqm.la2.html?577