انگيزه هاي بسيار متفاوت کشورهاي مشارکت کننده در عمليات ليبي
2 فروردين 1390 ساعت 22:23
شمار زیادی از کشورها به سه کشور فرانسه، انگلیس و آمریکا در تلاشی بین المللی برای اعمال منطقه پرواز ممنوع در لیبی پیوسته اند اما انگیزه هایشان بسیار متفاوت است
تيترآنلاين - تحلیلگران اعلام کردند شمار زیادی از کشورها به سه کشور فرانسه، انگلیس و آمریکا در تلاشی بین المللی برای اعمال منطقه پرواز ممنوع در لیبی پیوسته اند اما انگیزه هایشان بسیار متفاوت است. در پی تصویب قطعنامه هزار و نهصد و هفتاد و سه شورای امنیت سازمان ملل متحد ، دانمارک، کانادا و بلژیک همگی جنگنده هایی را به منظور زمین گیر کردن نیروهای معمر قذافی رهبر لیبی به مدیترانه فرستادند.
تحلیلگران می گویند دولت راست - میانه دانمارک می خواهد موضعی برجسته در حمایت از قیام ها در جهان عرب اتخاذ کند. نقش دانمارک در لیبی برخلاف تعهدات نظامی قبلی اش در افغانستان و به ویژه در عراق با حمایت داخلی قوی همراه شد. نخست وزیر دانمارک گفت دانمارک در همه قیام های کشورهای عربی در خط مقدم است و برای قیام های لیبی نیز در همین جایگاه قرار دارد.
وی پیش از رای گیری در پارلمان دانمارک درباره طرح دولت برای مشارکت در ماموریت لیبی به خبرنگاران گفت ما کشوری کوچک هستیم اما مسئولیتی تاریخی برای عمل به وظایف بین المللی مان داریم.
بجورن مولر کارشناس مناقشات آفریقا در موسسه امور بین المللی دانمارک گفت با توجه به اینکه قرار است انتخابات سراسری در دانمارک قبل از ماه نوامبر برگزار شود این اقدام به دولت دانمارک در جلب نظر مردم و واشنگتن کمک می کند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از اسلو، یان ایگلند رئیس سابق کمک های بشردوستانه و امدادرسانی های اضطراری سازمان ملل متحد که اکنون ریاست موسسه امور بین المللی نروژ را برعهده دارد ضمن توافق با این نظر گفت دانمارک در چند سال اخیر از هر ماموریتی که آمریکا در آن مشارکت داشته فورا حمایت کرده است.
ایگلند گفت حمایت نروژ از این عملیات نیز در راستای حمایت سنتی بلندمدت این کشور از تصمیمات سازمان ملل متحد صورت گرفته است.
نروژ شش جنگنده اف شانزده به لیبی اعزام کرده است. با این حال نروژ روز دوشنبه اعلام کرد جنگنده هایش تا زمانیکه مشخص نباشد چه کسی فرماندهی نیروهای چند ملیتی را برعهده دارد در این عملیات مشارکت نمی کنند. جنگنده های بلژیک نیز دوشنبه شب برای اولین بار در عملیات لیبی شرکت کردند و نخست وزیر این کشور اعلام کرد کشورش به منظور کمک به مردم لیبی برای دستیابی به آزادی در این عملیات مشارکت کرده است. ریک کولسائت Rik Coolsaet استاد دانشگاه قنت و کارشناس سیاست خارجی بلژیک گفت بسیاری در بلژیک معتقدند زمانی که رژیمی رفتارهای بسیار بدی را با جمعیتش دارد مداخله یک وظیفه است به ویژه زمانیکه این اقدام در چارچوب سازمان ملل متحد صورت گیرد.
این مسئله ای است که مردم بلژیک از زمان جنگ سرد آن را بسیار مهم می دانند. وی افزود این احساس وجود دارد که به تنهایی نمی توان در لیبی راه به جایی برد.
به گزارش واحد مركزي خبر، کانادا که تحت رهبری دولتی محافظه کار و علاقه مند به اثبات قدرت نظامی اش است شش جنگنده اف هجده به پایگاهی در جزیره ساردین ایتالیا در چند هزار کیلومتری اراضی اش فرستاده است. هوشنگ حسن یاری دانشمند سیاسی در دانشکده نظامی سلطنتی کانادا اعلام کرد مشارکت کانادا در راستای تمایل این کشور برای نشان دادن همبستگی با متحدان انگلیسی و آمریکایی اش و همچنین تمایل به اجرای قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد صورت گرفت.
وی افزود محافظه کاران استفن هارپر (نخست وزیر کانادا) که تمایل زیادی به پیروی از کاخ سفید به جای رقبای لیبرالشان دارند احتمالا در اتخاذ این تصمیم ملاحظات انتخاباتی را نیز درنظر گرفته اند. حسن یاری گفت وقایع در جهان عرب رضایتمندی را در جوامع قومی در کانادا که اکثریت اعضایشان به دولت چپ - میانه رای می دهند افزایش داده است.
وی افزود هارپر با مشارکت در علمیات لیبی می تواند حمایت سیاسی این جوامع را از آن خود کند.
اسپانیا، ایتالیا و قطر نیز درعملیات لیبی مشارکت دارند
کد مطلب: 2108
آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcc.xqia2bqs4la82.html?2108