تيترآنلاين - شروط ضمن عقد ازدواج - نسخه قابل چاپ

شروط ضمن عقد ازدواج

سيد عقيل حسيني مدقق، وکيل دادگستري

خراسان , 28 دی 1391 ساعت 21:21

در اين جا برخي شروطي را که در سند نکاحيه از پيش درج شده، مختصراً توضيح مي دهيم. هر يک از شروط چاپي تنها در صورتي معتبر و موثر خواهد بود که هم زن و هم مرد آن را بپذيرند و ذيل آن شرط را امضا کنند


با وجود تحولات فرهنگي و اقتصادي جامعه و تغيير برخي عرصه هاي روابط زوجين با يکديگر و انتظارات آن ها از زندگي مشترک، برخي قوانين ناظر بر نهاد خانواده با اين تغييرات چندان همگام نبوده است. يکي از دلايل تعيين مهريه هاي سنگين نيز احساس نبود اطمينان از وضعيت حقوقي زن در خانواده و سعي در ايجاد تضميني براي حفظ حقوق وي است، ولي مهريه سنگين عملاً در بسياري از موارد نه توانسته است به بقاي خانواده کمکي کند و نه به حفظ حقوق زن. با آگاهي و استفاده از شروط ضمن عقد مي توان در چارچوب قوانين موجود و با توجه به نيازها و خواسته هاي طرفين، نظام حقوقي حاکم بر روابط زن و مرد را تکميل کرد. 

در اين جا برخي شروطي را که در سند نکاحيه از پيش درج شده، مختصراً توضيح مي دهيم. هر يک از شروط چاپي تنها در صورتي معتبر و موثر خواهد بود که هم زن و هم مرد آن را بپذيرند و ذيل آن شرط را امضا کنند. ولي زن و مرد مي توانند هر شرط ديگري را با توافق هم، در سند ازدواج درج کنند مگر اين که آن شرط بي فايده، غيرممکن، خلاف شرع يا قانون، خلاف مقتضاي عقد يا مجهول باشد. بنابراين با توجه به اهميت اين موارد، قبل از انعقاد عقد، به صورت جدي و مفصل درباره شرايط مورد نظر خود، با يکديگر گفت وگو و توافقات حاصله را مکتوب کنيد. در صورتي که قصد داريد به شروط چاپي، موردي اضافه کنيد يا آن ها را تغيير دهيد، براي تشخيص صحيح يا باطل بودن شرط و آثار بطلان آن، ضرورت دارد با حقوقدان متخصص مشورت کنيد. متاسفانه برخي سردفتران از درج برخي شروط معتبر، در سند ازدواج خودداري مي کنند، بنابراين پس از حصول اطمينان از صحيح بودن شروطي که بر آن توافق کرده ايد، توافق نامه خود را به سردفتر مورد نظر ارائه کنيد که اگر حاضر به درج آن در عقدنامه شما نيست، ثبت ازدواج خود را از طريق دفترخانه ديگري انجام دهيد. برخي مواردي که مي توان در مورد آن توافق کرد به اين شرح است: انتخاب مسکن يا محدوده محل سکونت، اشتغال به تحصيل يا منع آن، انتخاب شغل يا منع اشتغال، نفقه و ميزان آن، وکالت در طلاق، وکالت زوجه در صدور جواز خروج از کشور، حضانت فرزندان پس از طلاق و....

شروط مندرج در عقدنامه
اين شروط در ۲بند به اين شرح آمده است:

الف: انتقال حداکثر نيمي از دارايي مرد به زن به تشخيص دادگاه

اين شرط در صورتي تحقق مي يابد که:

۱ -طلاق به درخواست زن نباشد. 

۲ -طلاق ناشي از تخلف زن از وظايف همسري يا سوء اخلاق و رفتار وي نباشد. 

۳ -زن تنها از اموالي سهم مي برد که اولاً مرد آن را در دوران زناشويي به دست آورده باشد، ثانياً در زمان جدايي موجود باشد.

ب- موارد ايجاد حق طلاق براي زن

در موارد دوازده گانه زير زن مي تواند با مراجعه به دادگاه و اثبات هر يک از اين موارد، بدون نياز به صرف نظر کردن از مهريه خود، درخواست طلاق کند.

۱ -در صورتي که مرد حداقل به مدت ۶ماه نفقه زن را نپردازد، دادگاه حکم به الزام مرد به پرداخت نفقه صادر کرده باشد و اين حکم اجرا نشود.

۲ -سوءرفتار مرد به حدي که ادامه زندگي براي زن غيرقابل تحمل باشد.

۳ -در صورت ابتلاي مرد به بيماري صعب العلاجي که ادامه زندگي مشترک را براي زن خطرناک کند مانند برخي بيماري هاي رواني.

۴ -جنون مرد

۵ -در صورتي که مرد شغلي اختيار کند که منافي با مصالح خانوادگي و حيثيت زوجه باشد، دادگاه طي حکمي مرد را از اشتغال به آن حرفه منع کند و اين حکم دادگاه از سوي مرد اجرا نشود.

۶ -در صورت محکوميت مرد به مجازات حداقل ۵سال حبس يا جزاي نقدي که بر اثر ناتواني از پرداخت منجر به حداقل ۵سال بازداشت شود يا محکوميت به حبس و جزاي نقدي که در مجموع منتهي به حداقل ۵سال حبس شود. در اين موارد بايد حکم اولاً قطعي شده باشد ثانياً در حال اجرا باشد.

۷ -ابتلاي مرد به هر گونه اعتياد مضر که به اساس زندگي خانوادگي خلل وارد آورد و ادامه زندگي را براي زن دشوار کند. اين بند علاوه بر مواد مخدر هر گونه اعتياد ديگري را نيز که به نظر دادگاه مخل زندگي مشترک باشد، در بر مي گيرد.

۸ -مرد زندگي خانوادگي را بدون عذر موجه (به تشخيص دادگاه) ترک کند.

۹ -محکوميت قطعي مرد بر اثر ارتکاب جرم و اجراي هر گونه مجازات بر اثر ارتکاب جرمي که به تشخيص دادگاه مغاير با حيثيت خانوادگي و شئون زوجه باشد.

۱۰ -باردار نشدن زن پس از ۵سال به دليل عوارض جسمي مرد.

۱۱ -در صورتي که مرد مفقودالاثر شود و ظرف ۶ماه پس از مراجعه زن به دادگاه پيدا نشود.

۱۲ -مرد بدون رضايت زن، همسر ديگري اختيار کند يا به تشخيص دادگاه نسبت به همسران خود به عدالت رفتار نکند.


کد مطلب: 5457

آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcc.pqpa2bq0mla82.html?5457

تيترآنلاين
  http://titronline.ir