مزاحمت هاي خياباني تهديدي براي امنيت اجتماعي
تهيه و تنظيم :مشاوره و مددکاري معاونت اجتماعي فرماندهي انتظامي آذربايجان غربي
28 آبان 1390 ساعت 8:14
ماده 619 قانون مجازات اسلامي بيان مي کند که هر کسي که در اماکن عمومي يا معابر متعرض زنان شود يا با الفاظ و حرکات مخالف شئون و حيثيت به آنان توهين نمايد به حبس از دو تا شش ماه و تا 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد
مزاحمت خياباني يکي از پديده هاي زشت و رايج در جامعه بوده که باعث جريحه دار شدن احساسات عمومي و امنيت اجتماعي مي گردد.
به گزارش تيترآنلاين به نقل از پايگاه اطلاع رساني پليس، "سهيلا" در مطب يکي از پزشکان متخصص شهر مشغول بکار مي باشد ، بدليل تعداد بالاي بيماران وي هر روز مجبور است در ساعات پاياني شب به منزل خويش مراجعت نمايد . در مدتي که در کنار خيابان منتظر سوار شدن به وسيله نقليه مي باشد معمولا مورد مزاحمت تعدادي از رانندگان قرار مي گيرد که در قالب رساندن به مقصد ، طرح دوستي ، شوخي هاي رکيک ، پيشنهادهاي غير اخلاقي طرح مي گردد مسئله اي که هر روز موجبات اضطراب وي را فراهم مي آورد .
مزاحمتهاي خياباني يکي از پديده هاي زشت و رايج در جامعه اسلامي ايران و ساير کشورها محسوب مي گردد . اين امر احساسات عمومي را جريحه دار نموده و امنيت اجتماعي را تحت تاثير قرار مي دهد . مزاحمتهاي خياباني و پي آمدهاي آن ، امروزه به يکي از دغدغه هاي کارشناسان مسائل اجتماعي تبديل شده است . تحليل گران مسائل اجتماعي با توجه به آسيب هاي فردي و اجتماعي اين پديده ، بر ضرورت برنامه ريزي جهت ريشه يابي ، حل و يا حداقل کاهش آن تاکيد دارند .
ارائه خدمات مشاوره اي به افرادي که تحت عنوان مزاحم خياباني دستگير و به واحدهاي مشاوره کلانتري دلالت مي گردند امروز يکي از اولويتهاي کاري مشاورين مستقر در کلانتريها به عنوان يک معضل اجتماعي محسوب مي گردد.
تعريف مزاحمت هاي خياباني:
در يک تعريف اجمالي مي توان مزاحمت را عبارت از ورود به حريم خصوصي افراد تعريف کرد . اين ورود مي تواند بصورت يک پيشنهاد آزاردهنده ، يک نگاه آلوده ، يک حرف نابجا و يا هر نوع علائم کلامي و غير کلامي آلوده صورت گيرد .
شايع ترين نوع مزاحمت از نوع مزاحمتهاي خياباني به عنوان محصول رفتارهاي زشت و ناپسند و بازمانده از نگرش سلطه طلبانه مردان نسبت به زنان مي باشد .
عوامل زمينه ساز بروز مزاحمت هاي خياباني:
آمارها و بررسيها نشان ميدهد اکثرا زنان و دختراني که هدف مزاحمين خياباني قرار مي گيرند افرادي مي باشند که از پوشش مناسبي برخوردار نبوده و با آرايش غليظ ، لباس و مانتوهاي بدن نما و تنگ و شالها و روسريهايي که بصورت کامل و متعارف موي سر را پوشش نمي دهند در جوامع حضور مي يابند. عوامل ديگري نظير عدم شکل گيري هويت اجتماعي ( تاخير و فاصله افتادن بين بلوغ جسمي و فراهم نشدن مقدمات اشتغال و ازدواج ) ، تضعيف ارزشهاي اعتقادي و باورهاي ديني و در نتيجه سقوط ارزشهاي اخلاقي در جامعه ، بيکاري ، خانواده نابسامان و تضعيف نقش نظارتي و تربيتي خانواده ، وجود اختلالات رفتاري و شخصيتي در فرد مزاحم ، کمبودهاي عاطفي ، فقر و بيکاري ، به تاخير افتادن سن ازدواج از جمله عواملي مي باشند که مي توانند آمار مزاحمتهاي خياباني را افزايش دهند .
چنانچه خانواده به عنوان مهمترين نهاد اجتماعي که در ايجاد و شکل دهي هويت فرزندان موثر مي باشد نقش فعال خود را از دست بدهد بايد منتظر عواقب سوء اخلاق در فرزندان بود . تلويزيون ، شبکه هاي ماهواره اي ، اينترنت ، موبايل و نوارهاي سي دي و ... نقش نظارتي خانواده را در معرض تزلزل قرار مي دهند .
عدم آگاهي نسبت به انتقال ارزشها و هم چنين در نظر نگرفتن و عدم توجه به حالات روحي و رواني فرزندان در سنين مختلف ، بي تفاوتي و سهل انگاري در تربيت فرزندان ، تضعيف نگرشها و باورهاي اعتقادي در درون خانواده و والدين ، اشتغالات زياد والدين و عدم حضور پدر و مادر در خانه در بيشتر اوقات مي توانند از جمله عوامل خانوادگي ايجاد سوء رفتار مزاحمتهاي خياباني محسوب گردند .
تبعات منفي مزاحمت هاي خياباني :
سلب آسايش خانواده ها بخصوص زنان و دختران ،محدود شدن دايره آزاديهاي مشروع ، افزايش رفتارهاي پرخاشگرانه ، افسردگي روحي و رواني ، کاهش مشارکت اجتماعي زنان در عرصه فعاليتهاي اجتماعي و افزايش ضريب احساس ناامني در جامعه ، نزاع هاي خياباني ، درگيري و در برخي موارد قتل و کاهش امنيت اجتماعي از تبعات مزاحمتهاي خياباني محسوب مي گردند .
قانون چه مي گويد :
ماده 619 قانون مجازات اسلامي بيان مي کند « که هر کسي که در اماکن عمومي يا معابر متعرض زنان شود يا با الفاظ و حرکات مخالف شئون و حيثيت به آنان توهين نمايد به حبس از دو تا شش ماه و تا 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد »
راهکارها :
1- ارتقاء ابعاد و مباني اعتقادي ، معنوي و باورهاي ديني افراد به منظور استحکام مباني ايماني و اخلاقي در خانواده ها .
2- ارتقاء آگاهيهاي رواني – اجتماعي به منظور افزايش قانون پذيري افراد جامعه و احترام به قواعد اجتماعي .
3- آموزش مهارت هاي زندگي به اقشار مختلف مردم
4- آموزش شيوه هاي مناسب فرزند پروري به خانواده ها و نحوه برخورد با دوران بلوغ فرزندان و ناسازگاريهاي اين مرحله از رشد
5- فراهم نمودن مقدمات ازدواج جوانان
6- رعايت حجاب و پوشش مناسب دختران و زنان
7- ايجاد باشگاه هاي فرهنگي ، ورزشي در محلات به منظور غني سازي اوقات فراغت جوانان
8- تلاش به منظور پائين آوردن نرخ بيکاري
9- ساماندهي پوشش و ارائه مدلهاي لباس که مانع از حضور زنان و دختران در انظار عمومي با پوشش نامناسب گردد .
کد مطلب: 3558
آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcc.pq1a2bqp4la82.html?3558