يك پيروزي ديپلماتيك در سطح جهاني
27 ارديبهشت 1389 ساعت 13:45
اورانيومي كه قرار است در خاك تركيه نگهداري شود در واقع امانت مردم ايران نزد آنهاست
تيترآنلاين- نشست سه جانبه ایران، ترکیه و برزیل با محوریت تبادل سوخت هسته ای در حاشیه اجلاس گروه 15 در تهران و پشت درهای بسته برگزار شد . بر اساس توافقات بين ايران، برزيل و تركيه، موافقتنامهاي به امضاي روساي جمهور 3 كشور رسيد.
به گزارش خبرگزاري ها، بر طبق موافقتنامه ، اين سوخت در تركيه تحت نظارت آژانس بينالمللي انرژي اتمي و ايران نگهداري ميشود و كشورهاي گروه وين در مدتي كه توافق خواهد شد، سوخت 20 درصد مورد نياز را در اختيار ايران خواهند گذاشت. 1200 کیلوگرم سوخت اورانیوم کمتر غنی شده در ترکیه به صورت امانت نگهداری مي شود، که در مالکیت ایران خواهد بود، و ایران و آژانس امکان نظارت بر آن را دارند.
از زمانی که گروه وین توافق خود را اعلام کند ایران نیز موافقت خود را با انتقال 1200 کیلوگرم اورانیوم کمتر غنی شده (LEU) اعلام میکند و گروه وین نیز متعهد میشود 120 کیلوگرم سوخت مورد نیاز راکتور تهران را به ایران تحویل دهد. در مقابل فعاليت هستهاي و سوخت 3.5 درصدي كه توليد ميكنيم، سوخت 20 درصد را تحويل ميگيريم.
نخست وزیر ترکیه قبل از حرکت به سمت تهران در فرودگاه ازمیر در پاسخ به پرسشهای خبرنگاران مبنی بر اینکه آیا تبادل سوخت در خاک ترکیه انجام می شود؟ پاسخ داده بود: به منظور شروع روند تبادل سوخت به تهران می روم. اردوغان درباره سفر ناگهانی خود به تهران گفته است: "صبح زود داوود اوغلو وزیر امور خارجه طی تماس تلفنی به من اطلاع داد که مذاکرات به سطح قابل قبولی رسیده است. من قرار بود به آذربایجان بروم ولی تصیم گرفتم حالا که بحث هسته ای به این مرحله رسیده، پس از گرفتن نتایج لازم از ایران به آذربایجان سفرم را ادامه دهم."
شبكه بيبيسي در گزارشي از نشست سه جانبه ايران، تركيه و برزيل براي دستيابي به توافقي جامع درباره تبادل سوخت هستهاي با اشاره به حضور "رجب طيب اردوغان " نخست وزير تركيه در تهران علي رغم جوسازيهاي رسانهاي درباره عدم حضور وي، اعلام كرد: اردوغان حضور در تهران را حادثهاي بزرگ دانسته است. "هيلاري كلينتون " وزير امور خارجه آمريكا پيش بيني كرده بود مذاكرات ايران با برزيل و تركيه شكست خواهد خورد، تاكيد كرد: "اخبار منتشر شده از توافق تهران خلاف پيشبينيهاي كلينتون بوده است."
سخنگوي وزارت امور خارجه كشورمان در خصوص جزئيات اين توافقنامه نيز گفت: ما 1200 كيلوگرم سوخت 3.5 درصد را در كشور تركيه نگهداري خواهيم كرد و در مقابل آن 120 كيلو سوخت 20 درصد را دريافت ميكنيم.
وزيرخارجه برزيل نيز پس از امضاي توافقنامه بين ايران، برزيل و تركيه درباره تبادل سوخت، در جمع خبرنگاران، گفت: ما خوشحال هستيم كه اين توافق حاصل شده، گرچه كار سخت بود، ولي خوشحاليم كه اين كار انجام شده است.
وزير خارجه تركيه نيز در نشست مطبوعاتي مشترك با متكي، وزير خارجه كشورمان و وزير خارجه برزيل، اظهاركرد: اورانيومي كه قرار است در خاك تركيه نگهداري شود در واقع امانت مردم ايران نزد ماست و ما آن را حفظ ميكنيم و در تركيه محفوظ ميماند.
لولا داسيلوا رييسجمهور برزيل نيز در اين مراسم نشست سه جانبه تهران را داراي ارزش بالايي در عرصه ديپلماسي دانست و گفت: اين نشست يك پيروزي ديپلماتيك در سطح جهاني به شمار ميرود و راهكار مناسبي براي حل و فصل موضوعات مختلف است.
رجب طيب اردوغان نخست وزير تركيه نيز در اين نشست گفت: امروز شاهد نمونه بارزي از ديپلماسي در تهران هستيم اقدام ايران در اين مسير بزرگترين فرصت براي ايجاد فضاي مناسب است و اين موضوع به ويژه در روابط دو كشور فصل جديدي را آغاز كرده است وي افزود: اميدوارم اين توافق به نتيجه مطلوب برسد و در آينده جوامع بين المللي ميتوانند اهميت اين موضوع را مورد بررسي قرار دهند
دكتر محمود احمدينژاد با بيان اين كه ايران، تركيه و برزيل روابط خود را براساس عدالت و احترام پايهگذاري كردهاند، تصريح كرد: اين همكاريها ميتواند الگوي مناسبي براي حل و فصل مسائل جهاني باشد.
کد مطلب: 287
آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcak0nu149na.5k4.html?287