چرا ایرانی ها دلالی را ازکار تولیدی بیشتر دوست دارند؟
ایرج ندیمی-معاون سابق وزیر صنعت و نماینده مجلس
اقتصاد پرس , 11 فروردين 1393 ساعت 8:10
به گفته آمارهای رسمی رتبه ی فضای کسب و کار ایران در میان ۱۸۰ کشور جهان حدود ۱۴۰ می باشد که نشان دهنده وضعیت نامناسب این شاخص است
- تسهیل در امور فضای کسب و کار کشور یکی از ارکان مهم در اجرای اقتصاد مقاومتی است .
فضای کسب و کار در ایران وضعیت مناسبی ندارد ، به گفته آمارهای رسمی رتبه ی فضای کسب و کار ایران در میان ۱۸۰ کشور جهان حدود ۱۴۰ می باشد که نشان دهنده وضعیت نامناسب این شاخص است . منظور از فضای کسب و کار ، عوامل موثر بر واحدهای اقتصادی مانند کیفیت دستگاههای حاکمیت ، ثبات قوانین و مقررات و..... است .
گفتنی است بهبود فضای کسبوکار نقش تعیینکنندهای در رشد و توسعهی اقتصادی و فراهم کردن بستر مناسب برای ورود مؤثر بخش خصوصی در اقتصاد کشور ایفا میکند ، اما متأسفانه رتبهی ایران در سالهای اخیر، برابر گزارشهای فوق، دائماً تنزل داشته و فضای کسبوکار در ایران سختتر شده است.
در بیشتر کشورها براي راه اندازي یک فعالیت تولیدی ابتدا باید براي تامین سرمایه اولیه آن اقدامات مقتضی صورت گیرد . قدم دوم این است که برای ادامه فعالیت باید حتما جزئیات فعالیت در دفتررسمی ثبت گردد، پس از آن نیروي کار باید استخدام شود. هنگامی که مقدمات فراهم شد شرکت تولید خود را آغاز می کند وبراي اخذ استانداردها و کسب مجوز عرضه محصول به بازار تلاش می کند کیفیت محصولات خود را بالا ببرد .
از الزامات آغاز رسمي و قانوني يک فعاليت، طي نمودن پروسه ثبت قانوني، انتخاب نام، پرداخت عوارض و مالياتهاي موضوعه و ساير مراحلي است که به موجب قانون مي بايست براي آغاز به کار رسمي يک فعاليت طي نمود .در ايران ٨ مرحله براي شروع يک کسب و کار جديد ،شامل اخذ تمامی مجوزها و پروانه ها،تکميل فرمها واخذ تاييديه از دستگاههای ذيربط به منظور آغاز فعاليت به صورت قانونی و رسمی طي مي شود، طي مراحل مزبور حدودٌا ٤٧ روز به طول مي انجامد. اين در حالي است که مراحل موردنظر در استراليا مجموعٌا ٢ مرحله مي باشد که به ٢ روز صرف زمان نيازمند است. شاخص هاي مزبور درعربستان سعودي به ترتيب ٧ مرحله و ١٦ روز مي باشند.
به این ترتیب هر کسب و کار از زمان شکل گیري تا انحلال کامل چرخه اي را طی می کند و در هر مرحله بر اساس قوانین و مقررات موجود براي شروع و تداوم فعالیت خود متحمل هزینه هاي گوناگون و صرف زمان میشود . بدیهی است هر چه این مراحل مشکلتر و پیچیده تر و پرهزینه تر باشند، انگیزه افراد و اشخاص حقیقی وحقوقی براي انجام و گسترش فعالیتها کمتر می گردد.
اما آنچه توصیف شد چرخه شکل گیری تا به تکامل رسیدن یک محصول است اما به این شرط که این محصول در یک کشوری تولید شده باشد که رتبه ی کسب و کار آن زیر ۳۰-۲۰ باشد نه کشوری مانند ایران که رتبه ی فضای کسب و کار آن حدود ۱۴۰ است . شواهد نشان میدهد آغاز به کار یک فعالیت تولیدی درایران مدت ها طول میکشد تا آن فعالیت به طور رسمی آغاز شود . این عوامل و سختی های احتمالی در کشوری که رتبه ی فضای کسب و کار آن حدود ۱۴۰ می باشد باعث خواهد شد تا تولید و کسب و کار تولیدی –صنعتی در جامعه مذکور رونق مناسبی نداشته باشد و مردم بیشتر به جای سرمایه گذاری در فعالیتهای تولیدی به سمت خدمات دلالی – واسطه گری بروند .
تسهیل در امور فضای کسب و کار کشور یکی از ارکان مهم در اجرای اقتصاد مقاومتی است . توصیه میشود هم مجلس و هم دولت محترم تدابیری بیندیشند که به زودی فضای رتبه ی فضای کسب و کار تنزل داشته و بهبود یابد تا بواسطه آن رونق و تولید نیز روند بهبود حاصل کند .
کد مطلب: 6391
آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdca.onik49ne65k14.html?6391