مسئولان به جاي نظر پراكني، به عملكرد خود بنگرند
سيد عليرضا كريمي
مردم سالاري , 19 فروردين 1391 ساعت 12:30
اكنون پس از گذشت سال «جهاد اقتصادي» به سال «توليد ملي» رسيدهايم، حال سوال اين جاست؛ آيا قرار است مثل سال گذشته يكديگر را موعظه كنيم و در نهايت هم آب از آب تكان نخورد؟
1- معمولا به دنبال نامگذاري سالهاي نو، عدهاي به حكم دلسوزي يا وظيفه پيدا ميشوند و تاكيد ميكنند مبادا با اين اقدام برخورد شعاري و كاريكاتوري شود. اين انتقادات اگر چه به حق است و لازم، اما به نظر ميرسد كه كارآيي لازم را نداشته است. في المثل، مثل همين روزها در سال گذشته خيلي از سياسيون در بررسي مبحث «جهاد اقتصادي» بيان ميكردند كه بايد تا پايان سال، كشور از لحاظ اقتصادي دچار تغيير و تحول و از ركود خارج شود. آنان تاكيد داشتند پرداختن ظاهري صرف به اين نامگذاريها مثل برگزاري همايشهاي ميليوني نه تنها تاثيري ندارد بلكه باعث دور شدن از اهداف تعيين شده ميشود. بهر حال امروز كه دقيقاً يك سال از آن سخنها و موعظهها ميگذرد وضع كشور آنچنان روشن و واضح است كه نيازي به تشريح آن نيست. ما در طول سال 1390 نه تنها توفيقات بزرگي در عرصه اقتصاد نداشتيم بلكه با بروز برخي حوادث - كه به دليل نبود نظارت دقيق بود- كام مردم را حسابي تلخ كرديم. مصداق بارز آن فساد بزرگ 3 هزار ميليارد توماني است كه حاصل كم كاري و سوء مديريت برخي مديران بود.
2 - اكنون پس از گذشت سال «جهاد اقتصادي» به سال «توليد ملي» رسيدهايم، حال سوال اين جاست؛ آيا قرار است مثل سال گذشته يكديگر را موعظه كنيم و در نهايت هم آب از آب تكان نخورد؟ به نظر اين قلم يكي از ملزومات مهم تحقق شعار امسال، بررسي گذشته به جاي تكرار اظهارات كليشهاي و بيحاصل است. به عبارت ديگر بايد ديد چه مديراني قرار است باعث «توليد ملي» شوند و اين افراد در سالهاي گذشته چه كارنامهاي در اين راستا داشتهاند؟ آيا اين مسئولان در سال گذشته باعث شكوفايي اقتصاد كشور شدهاند يا ركود آن؟ آيا در كارنامه اين افراد نقطه روشني در زمينه اقتصادي وجود دارد؟ وضعيت كنوني كارخانجات توليدي كه حاصل عملكرد اين مديران بوده چگونه است؟ توليد ملي ارتباط تنگاتنگي با اشتغال دارد؛ آيا شعارها در مورد حل معضل بيكاري به ثمر رسيده است؟ نوسانات ارز سم مهلكي براي توليدگران كشور است؛ مديران اقتصادي كشور چقدر توانستهاند بازار را به ثبات برسانند؟ سرمايهگذار براي سرمايهگذاري به اقتصاد سالم بدون رانتهاي خاص دولتي نياز دارد، آيا در سال گذشته اين امر مهيا بود و مديران دولتي توانستهاند مانع فسادهاي مالي شوند؟ در اين امر تنها مسئولان اجرايي دخيل نيستند؛ براي يك بدن سالم بايد همه اعضاي آن بدن در سلامت باشند؛ پس كارنامه مسئولان ديگر حوزهها و قوا هم بايد بررسي شود. مثلاً بايد مشخص شود مجلس و نمايندگان آن به چه ميزان در انجام وظايف خود جدي هستند؟ آيا نظارت آنان نمايشي و صوري است يا كاربردي و موثر؟ اگر مديران اجرايي در راه ناكجا آباد افتادند اين مجلس توان اصلاح دارد يا مطيع بيچون و چراي قدرتمندان خارج از بهارستان است؟ في المثل اگر مشخص شود وزيري در فسادي مالي - كه به توليد كشور ضربه زده - به دليل كم كاري موثر بوده آيا مجلس كوتاه خواهد آمد يا در برابر آن ميايستد؟ همچنين آيا قوه قهريه برخورد مناسب با مفسدان داشته و توان واستقلال لازم را براي رساندن حق به حقدار دارد؟
3- مع الوصف به نظر ميرسد براي سال «توليد ملي» ابتدا بايد مسئولان به جاي نظر پراكني، به عملكرد خود بنگرند و در آن تجديد نظر کنند. همچنين ناظران مجريان نيز بايد در نظارت استوار باشند و تنها به موعظه نپردازند. براي «توليد ملي» نياز به نظارت ملي است و يك مجلس موثر و مستقل ميتواند اين امر را مهيا سازد. اما مسئولان قضا هم وظيفه خطيري پس از نظارت مجريان بر عهده دارند. عملكرد مثبت آنان، تكميل كننده نظارت صحيح ناظران است. اگر قوه قهريه مناسب عمل نكند نظارت، باز دارندگي لازم را ندارد و اين سيكل معيوب ميماند. بنابراين براي تحقق و رسيدن به «توليد ملي» بايد ابتدا بررسي شود چه مسئولاني قرار است اين مهم را به سر انجام برسانند.
کد مطلب: 4465
آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdca.inyk49nym5k14.html?4465