آيا سقوط مبارک به معناي هرج و مرج کامل در مصراست ؟
7 بهمن 1389 ساعت 12:19
این رئیس جمهور مستبد در این سه دهه حتی معاونی برای خود تعیین نکرده است حال انکه روسای جمهوری سابق مصر این کار را کرده بودند
تيترآنلاين - یک تحلیلگر فرانسوی در مصاحبه با روزنامه فرانسوی لوفیگارو خاطر نشان کرد اگر حسنی مبارک رئیس جمهور مصر سرنگون شود به طور قطع هرج و مرجی بی سابقه در مصر ایجاد خواهد شد.
به نوشته لوفیگارو، در ماه اکتبر اینده حسنی مبارک سی امین سالگرد ریاست جمهوری خود را جشن خواهد گرفت.
این رئیس جمهور مستبد در این سه دهه حتی معاونی برای خود تعیین نکرده است حال انکه روسای جمهوری سابق مصر این کار را کرده بودند.
درحالی که هزاران مصری به رغم ممنوعیتها به خیابانها ریخته اند و علیه رئیس جمهور خود تظاهرات می کنند، این پرسش مطرح شده که قدرت مبارک بر پایه چه چیزی استوار است؟ ژان نوئل فریه پژوهشگر مرکز ملی مطالعات علمی در فرانسه و از کارشناسان مسائل مصر گفت : همیشه انتقادهایی از مبارک وجود داشته است اما به مرور زمان این انتقادها شدید تر شده است.
اما نباید نامحبوبی مبارک را با بن علی مقایسه کرد. مبارک پس از قتل انور سادات در سال هزار و نهصد و هشتاد و یک به قدرت رسید.
این نظامی که از قهرمانان جنگ سال هزار و نهصد و هفتاد و سه بود، از حمایت ارتش برخوردار است. فریه افزود بعید است که تظاهرات مردم در خیابانهای مصر منجر به سرنگونی مبارک شود مگر انکه درگیری میان تظاهرکنندگان و نظامیان صورت گیرد.
حمایت ارتش از مبارک از ان جا بیشتر شده است که بسیاری از نظامیان ثروتمند در راس بسیاری از شرکتها قرار دارند و مایل نیستند شاهد از دست رفتن امتیازهای خود باشند.
امروزه سیاست در مصر بسیار محدود است.
انتخابات پارلمانی ماه نوامبر دوهزار و ده، نشان داد که حزب ملی دموکرات به رهبری مبارک اماده نیست اجازه دهد مخالفان حرفی برای گفتن در سیاست مصر داشته باشند.
در حالی که در انتخابات دوره قبلی در سال دوهزار و پنج ، نمایندگان مورد حمایت اخوان المسلمین به طور غیرمنتظره هشتاد و هشت کرسی به دست اورده بودند؛ در انتخابات اخیر حزب ملی دموکرات اوضاع را تغییر داد در نتیجه در دور اول انتخابات انقدر تقلب شد که اکثر احزاب مخالف از جمله اخوان المسلمین تصمیم به کناره گیری گرفتند.
این حزب امروزه از پانصد و هشت کرسی مجلس مصر چهارصد و نود و چهار کرسی را در کنترل خود دارد. ژان نوئل فریه ادامه داد رژیم به هیچ وجه نتوانست حضور اسلامگرایان را در سال دوهزار و پنج در مجلس تحمل کند.
اخوان المسلمین موی دماغ تاریخی رژیم مصر به شمار می رود.
انان همیشه موجب وحشت می شوند زیرا این احساس را می دهند که همانند بلوکی یک پارچه اماده مقابله با دولت هستند و حاضر به سازش با تصمیمات حزب ملی دموکرات نیستند.
اخوان المسلمین موفق شده است به کمک بسیاری از اقدامات خیریه خود با جبران کوتاهی های دولت، محبوبیتی فزاینده در جامعه مصر به دست اورد.
فریه افزود: دولت همواره انان را تحت فشار قرار می دهد تا وسوسه نشوند پا را از گلیم خود دراز تر کنند. مبارک کاری کرده است که گزینه ای جز حزب ملی دموکرات و اخوان المسلمین در مصر وجود نداشته باشد.
رژیم مبارک همانند همه رژیمهای استبدادی، خلائی سیاسی ایجاد کرده است به طوری که اگر خود سقوط کند، هیچ نیروی جایگزینی وجود نخواهد داشت و حتی اخوان المسلیمن نیز قادر به این کار نخواهد بود.
در این صورت به طور قطع هرج و مرجی گسترده به پا خواهد شد.
به این ترتیب به علت فقدان اپوزیسیونی واقعی ، مبارک اطمینان یافته است که از حمایت قدرتهای بین المللی برخوردار می شود.
مبارک همواره گفتمان خود را بر پایه تهدیدی که اخوان المسلمین ممکن است ایجاد کنند، قرار می دهد و این احساس را به غرب می دهد که حکومت او هیچ جایگزینی ندارد.
فریه خاطر نشان کرد به این شکل هیچ کس یعنی اروپاییها و امریکایی ها و اسرائیل هیچ کدام تمایلی ندارند که اصولگرایان مذهبی قدرت را در مصر در دست گیرند.
از سوی دیگر شاهد سختگیریهای بیشتر رژیم در استانه انتقال قدرت مبارک هشتاد و سه ساله هستیم.
همیشه دوره های انتقال قدرت دوره های حساسی برای رژیمهای استبدادی هستند.
هر چند بعید نیست که رئیس جمهور هشتاد و سه ساله باردیگر خود را نامزد انتخابات کند اما برخی از کارشناسان معتقدند وی قادر به پایان رساندن دوره ریاست جمهوری خود نخواهد بود و او تلاش خواهد کرد جمال مبارک پسرش را جانشین خود کند. جمال مبارک از چهره های اصلاح طلب و لیبرال حزب ملی دموکرات به شمار می رود اما ممکن است به علت انکه پیشتر از نظامیان مصری نبوده است مشروعیت لازم را به دست نیاورد. فریه در پایان این مصاحبه یاداور شد اگر مصریها جمال را نپذیرند، امکان دارد ارتش علیه مردم کوچه و خیابان بسیج شود تا به زور وی را بر مسند قدرت بنشاند.
به گزارش واحد مركز يخبر، در حال حاضر تظاهرات تاکنون رهبری نداشته است که آن را در جهتی خاص هدایت کند اما بازگشت البرادعی این اعتراضها رهبری می شود بازگشت البرادعی ممکن است تاثیر زیادی بجای بگذارد و این همان چیزی است که حسنی مبارک اصلا از آن راضی نیست و او را به ترس انداخته است.
کد مطلب: 1783
آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdca.an6k49n0e5k14.html?1783