تيترآنلاين - چاپ كتاب‌هاي ايراني در چين، پيشنهاد يا تهديد؟ - نسخه قابل چاپ

چاپ كتاب‌هاي ايراني در چين، پيشنهاد يا تهديد؟

13 آذر 1390 ساعت 20:31

در صورت بي‌توجهي به اين مهم، ايران يك كشور مصرف‌كننده مي‌شود و ديگر هيچ راهي براي جلوگيري از اين معضل وجود نخواهد داشت


چندي پيش خبر جالبي درباره بازاريابي ناشري چيني‌ براي چاپ كتاب ناشران ايراني در اين كشور منتشر شد؛ خبري كه بسياري از رسانه‌هاي داخلي به مثابه يك خبر عادي از كنار آن عبور كردند و به زواياي روشن و تاريك آن نپرداختند.

به گزارش تيترآنلاين به نقل از خبرگزاري كتاب ايران، چندي پيش همزمان با نوزدهمين هفته كتاب جمهوري اسلامي ايران، يك ناشر معتبر و بين‌المللي ايراني با دعوت از مدير انتشارات «رودخانه زرد» نشست خبري برگزار كرد و مدير اين انتشارات با مغتنم شمردن حضور ناشران ايراني در نشست، همچنين آگاهي از دغدغه‌هاي آنان براي چاپ كتاب، پيشنهادهاي خود را در قالب‌هاي مختلف بيان كرد! 

اين ناشر چيني با دعوت از ناشران ايراني براي چاپ كتاب‌هايشان در چين، پايين بودن هزينه‌هاي چاپي در كشورش را دليل اصلي اين پيشنهاد عنوان و خود را يكي از بزرگترين مراكز نشر براي مسلمانان جهان معرفي كرد.

در اين ميان، ايران به عنوان پرچمدار مكتب تشيع در جهان كنوني، تلاش مي‌‌كند با جمع‌آوري ظرفيت‌هاي بالقوه و بالفعل موجود در كشور، به رغم تمام تهديدها و شيطنت هاي تبليغاتي برخي از كشورها، حضوري موثر و قوي در دنياي نشر جهان اسلام داشته باشد. در مقابل نيز كشور چين در طول ساليان مختلف حسن نيت خود را نسبت به بسياري از برنامه‌ها و اهداف بلند و كوتاه مدت ايران نشان داده و ايران نيز در مقابل، بازار صادراتي خوب و مناسبي براي اين كشور فراهم كرده است.

اما پيشنهاد چاپ كتاب‌‌هاي ناشران ايراني در اين كشور، با توجه به امكانات خوب و متناسب چاپخانه‌داران ايراني شايد چندان قابل درك نباشد و نوعي بازاريابي غيرمعقول به حساب آيد. اگرچه بعيد است ناشران ايراني اين مرز و بوم اين تعارف وسوسه‌برانگيز را بپذيرند اما ضروري است كه مسوولان و دست‌اندركاران فرهنگي نيز به فكر چاره‌اي براي جلوگيري از رواج چنين پديده‌اي باشند.

در حالي كه بسياري از چاپخانه‌داران ايراني حتي با دريافت سفارش چاپ كتاب از كشورهاي همسايه، كارهاي چاپي صادراتي انجام مي‌دهند، حيف است اين ظرفيت و توانايي پشت ماشين‌هاي چند صد ميليوني و چند ميلياردي چاپ خاك حسرت بخورد.

سيدرفيع احمدجواهري، نايب رييس اتحاديه ناشران و كتابفروشان تهران معتقد است، يكي از مباحث اصلي حوزه نشر موضوع عرضه و تقاضاست، در ايران در حوزه‌هاي مختلف با قيمت‌هاي غيرمعقول روبه‌روييم و برخي از سياست‌هاي نادرست اقتصادي بر اين حوزه‌ها اثر گذاشته اند.

وي ادامه مي‌دهد: معمولا چاپ كتاب ارزان‌قيمت براي ناشران مهم است و ترجيح مي‌دهند با توجه به وضعيت موجود كتاب‌هاي خود را به قيمت‌هاي پاييني منتشر كنند.

جواهري با بيان اينكه بايد جلوي اين موضوع گرفته شود، اظهار كرد: در صورت بي‌توجهي به اين مهم، ايران يك كشور مصرف‌كننده مي‌شود و ديگر هيچ راهي براي جلوگيري از اين معضل وجود نخواهد داشت.

وي تصريح كرد: اكنون «مفاتيح‌الجنان» به قيمت چهار هزار تومان در بازار كتاب قابل خريداري است در حالي كه همين كتاب به قيمت دو هزار تومان از چين وارد مي‌شود! بديهي است ناشري كه سرمايه خود را در اين حوزه گذاشته، مبهوت مي ماند.

به گفته جواهري، در كشور چين نيروي بيكار زيادي وجود دارد كه ارزان‌قيمت اند و چيني‌ها حاضرند هر كاري انجام بدهند تا در كشورشان اشتغال‌زايي شود.

مژده! قرآن چيني...
در همين حال روز گذشته، علي نيكوسخن، رييس اتحاديه چاپخانه‌داران تهران در انتقاد به برخي ناهماهنگي‌ها در ميان مسوولان و متوليان صنعت چاپ كشور، با كنايه خبري داد كه گويا براي اصحاب رسانه تعجبي نداشت: يك مژده مي‌دهم؛ قرآن چيني هم به تازگي وارد كشور شده است!

اين خبر را پيش از اين براي چاپ تقويم و سررسيد چيني هم شنيده بوديم، تقويم‌‌هايي با رنگ و لعاب و تاريخ ايراني و چاپي چيني. آن زمان هم به جز چند دستورالعمل، اقدام ديگري براي جلوگيري از توزيع اين آثار ديده نشد و چندي بعد اين تقويم‌ها ميان دستفروشان مترو به قيمت‌هاي نازل 500 و 1000 تومان فروخته مي‌شدند.

علي نيكوسخن، رييس اتحاديه چاپخانه‌داران تهران نيز در واكنش به اين خبر به ايبنا گفت: چاپخانه‌هاي كشور اكنون توانايي چاپ كتاب در هر سطح و كيفيتي را دارند و اين اتحاديه با بردن كارهاي چاپي به خارج از كشور با هر دليلي مخالف است.

وي ادامه مي‌دهد: اكنون بهترين و شيك‌ترين كتاب‌هاي موجود در كشور منتشر مي‌شوند و دست‌اندركاران بخش‌هاي مختلف صنعت چاپ شامل ليتوگرافي، چاپ و صحافي به خوبي مي‌توانند كتاب‌هايي نفيس و ارزشمند در كشور توليد كنند.

نيكوسخن با بيان اينكه نبايد بگذاريم ارز از كشور خارج شود، اظهار مي كند: صادرات سود ارزي به كشورهاي ديگر، به منافع ملي كشور آسيب مي‌زند و ناشران بايد با غيرت و تعصب از اين كار جلوگيري كنند.

وي تصريح كرد: از سوي ديگر مسوولان فرهنگي در وزارتخانه‌هاي فرهنگ و ارشاد اسلامي و صنعت، معدن و تجارت نيز بايد تهميداتي بينديشند تا جلوي اين كار گرفته شود.

به گفته نيكوسخن، موضوع خروج سفارش‌هاي چاپي از كشور اگر چه از مدت‌ها پيش مطرح شده اما متاسفانه در پيچ و خم‌هاي كارهاي اداري باقي مانده است.

گلايه از توزيع كالاهاي چيني اين‌ روزها به قدري زياد شده كه نوعي غر زدن محسوب مي‌شود و گويا در كنار كم توجهي به اين اعتراض ها، گوش بسياري از مسوولان از اين حرف‌ها پر شده و ديگر كسي دغدغه جمع‌آوري كالاي چيني را ندارد.

شايد اين واژه‌ها، روزگاري ديگر وقتي صنعت چاپ كشور در سراشيبي سقوط قرار دارد و چاپخانه‌دار چيني به راحتي از پله‌هاي ترقي صعود مي‌‌كند، رنگ و لعابي ديگر به خود گيرند.


کد مطلب: 3673

آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdca.0nek49nie5k14.html?3673

تيترآنلاين
  http://titronline.ir