هشدار؛دلالی فروش کلیه به کادر درمانی بیمارستانها رسید
مرضیه سعادت
دلالی فروش کلیه هم در بیمارستانهای دولتی و هم در بخش خصوصی دیده شده است که متاسفانه شنیده شده که رابطه دلالی در بخش دولتی، بیشتر است
تاريخ انتشار: يکشنبه ۲۶ تير ۱۳۹۰ ساعت ۲۰:۲۸
مدیرعامل انجمن حمایت از بیماران کلیوی گفت که دلالی فروش کلیه به بیمارستانها رسیده به طوری که شنیده شده کادر درمانی بیمارستانها، آن هم بیمارستانهای دولتی، اقدام به خرید و فروش کلیه میکنند.
مصطفی قاسمی در گفتوگو با سینانیوز افزود: «اگر دلالی کلیه میان کادر درمانی رایج شود بسیار خطرناک است و کسی دیگر نمیتواند جلوی آن را بگیرد. تا دیر نشده و هنوز باب نشده باید محدودیتهایی ایجاد کرد تا هر پزشک و بیمارستان خصوصی ساز خود را نزند.»
وی ادامه داد: «دلالی فروش کلیه هم در بیمارستانهای دولتی و هم در بخش خصوصی دیده شده است که متاسفانه شنیده شده که رابطه دلالی در بخش دولتی، بیشتر است. این افراد معتقدندبا کسی که در نظام سلامت و در حوزه بیماریهای کلیه تخطی میکند و از او به سازمان نظام پزشکی یا انجمن نفرولوژی شکایت میشود، برخورد نمیشود. باید پرسید چرا جلوی فعالیت چنین پزشکانی گرفته نمیشود و چرا مسئولان با هم رودربایستی دارند؟کار بیمار را راه میاندازند اما در واقع دلالی میکنند و در این صورت باید درب بخش پیوند کلیه تخته شود.
چرا مسؤولان نظام سلامت با هم رودربایستی دارند؟ مدیرعامل انجمن حمایت از بیماران کلیوی گفت: «باید وزارت بهداشت با هر کسی که تخطی میکند برخورد کند چرا که این مسئله جزو منافع ملی است و باید از بروز بیقانونی در آن جلوگیری شود. متاسفانه با کسی که در نظام سلامت و در حوزه بیماریهای کلیه تخطی میکند و از او به سازمان نظام پزشکی یا انجمن نفرولوژی شکایت میشود، برخورد نمیشود. باید پرسید چرا جلوی فعالیت چنین پزشکانی گرفته نمیشود و چرا مسئولان با هم رودربایستی دارند؟»
قاسمی با اشاره به تعطیلی دفتر هماهنگی گیرنده و دهنده کلیه در استانداری تهران گفت: «استانداری تهران با توجه به دور انديشي و هماهنگی بیشتر این دفتر را تعطیل کرد. از سایر سازمانها و بیمارستانها نیز میخواهیم که این هماهنگی را برعهده انجمن بیماران کلیوی بگذارند تا نابهسامانی در خرید و فروش کلیه کاهش یابد.»
وی از انجام ۵۹۰ عمل پیوند کلیه از کلاهبرداری در خرید و فروش کلیه زیاد شده است افراد مرگ مغزی شده در سال گذشته خبر داد و افزود: «به طورکلی ۲ هزار و ۲۸۰ مورد اهدای کلیه در سال ۸۹ گزارش شده است که اگر به همین تعداد در هر سال برسیم، مشکل پیوند کلیه که هماکنون در برخی از استانها با کمبود مواجهاند برطرف میشود.»
وعدههای فراموش شده وزارت بهداشت مدیرعامل انجمن حمایت از بیماران کلیوی در رابطه با هزینهای که فرد اهداکننده کلیه متحمل میشود، گفت: «دولت در سالهای گذشته یک میلیون تومان به هر اهداکننده در قالب هدیه ایثار میداد چرا که هزینه اهدا برای فرد همین اندازه تمام میشد؛ اما هماکنون تورم بالا رفته است و فرد اهداکننده حدود ۷ میلیون تومان هزینه میکند در حالی که دولت همچنان همان یک میلیون تومان را به او کمک میکند.»
وی تصریح کرد: «بیماری که کلیهاش را اهداکرده و باید تحت نظر باشد به حال خود رها میشود. وزارت بهداشت ابتدا اعلام کرد هرکسی که کلیهاش را اهدا کند تا ۱۰ سال تحت حمایتهای درمانی، آن هم به صورت رایگان خواهد بود در حالی که امروز میبینیم که فرد اهداکننده کلیه، هزینه را خود میپردازدبیماری که کلیهاش را اهداکرده و باید تحت نظر باشد به حال خود رها میشود. وزارت بهداشت ابتدا اعلام کرد هرکسی که کلیهاش را اهدا کند تا ۱۰ سال تحت حمایتهای درمانی، آن هم به صورت رایگان خواهد بود در حالی که امروز میبینیم که فرد اهداکننده کلیه، هزینه را خود میپردازد و سلامتیاش در خطر است و از کمک وزارت بهداشت هم خبری نیست»
کلاهبرداری در اهدای کلیه قاسمی با انتقاد از افزایش مراکز تصمیمگیری در زمینه خرید و فروش کلیه گفت: «فروش کلیه خارج از نظارت انجمن افزایش یافته است. زمانی تمامی خرید و فروشها در انجمن انجام میشد اما در حال حاضر مراکز دیگری از جمله بیمارستانهای خصوصی به راحتی مجوز پیوند میدهند. این مسئله باعث میشود تا پیوند کلیه بدون رضایت کتبی از سوی پدر، همسر و تایید پزشکی قانونی انجام شود.»
مدیرعامل انجمن حمایت از بیماران کلیوی گفت: «متاسفانه بسیاری از افراد، رضایتنامههای جعلی تهیه میکنند و یا برگه آزمایش تقلبی ارائه میدهند. گاهی نیز مشاهده میشود که افراد به دلیل وجود همین مراکز، سوء استفاده میکنند و فرد دیگری را به جای خود برای انجام آزمایشات میفرستند. کلاهبرداری در ماجرای اهدای کلیه زیاد شده است. بسیاری از بیماران به انجمن اطلاع دادهاند افرادی هستند که از گیرندگان کلیه مبالغ بالایی تا ۱۵ میلیون تومان میگیرند و در مقابل به اهداکنندگان پولی نمیدهند.»