آمدن یا نیامدن هاشمی یا خاتمی منوط به اینست که احمدی نژاد و حامیانش بتوانند برای حضور رحیم مشایی در انتخابات تأییدیه بگیرند
تاريخ انتشار: دوشنبه ۲۶ فروردين ۱۳۹۲ ساعت ۲۱:۱۵
عبدالرضا داوری از چهرههای نزدیک به دولت ادعا کرد: بر خلاف گمانه زنی ها، جریان حامی دولت تا امروز برای ورود به عرصه انتخابات به جمعبندی نرسیده و نقشه راهی ندارد.
به گزارش فارس، مناظره صادق زیباکلام به نمایندگی از جریان اصلاحطلب، عباس سلیمی نمین به عنوان نماینده جریان اصولگرا و عبدالرضا داوری به نمایندگی از حامیان دولت در خصوص «خواستهای مردم از رئیس جمهور آینده»، عصر امروز به همت انجمن اسلامی دانشجویان مستقل در سالن الغدیر دانشکده مدیریت دانشگاه تهران برگزار شد.
صادق زیباکلام در سخنان مقدماتی خود در این مناظره، انتخابات 92 را از جهت «ایجاد شکاف بین اصولگرایان به عنوان جریان سیاسی حاکم» بسیار پیچیده توصیف کرد و رویارویی اصولگرایان در انتخاباتی آتی را جدی دانست.
وی تصریح کرد: هر قدر جلوتر می رویم، رویارویی اصولگرایان در انتخابات بیشتر می شود و بر خلاف انتخابات گذشته، منازعه اصلی بین خود اصولگرایان خواهد بود.
زیباکلام دولت را نیز جزو اصولگرایان دانست و گفت که رقابت اصلی در انتخابات آتی بین نامزد دولت و اصولگرایان است و اگر اسفندیار رحیممشایی به عنوان نامزد اصلی دولت معرفی شود، شرایط برای اصولگرایان فوق العاده دشوار می شود
«نامزد اصلی اصولگرایان ولایتی است و اگر احمدی نژاد بتواند مجوز مشایی را برای ورود به عرصه انتخابات بگیرد، هاشمی و خاتمی هم وارد عرصه می شوند و اگر مشایی نیاید، عملاً جریان دولت پایان می یابد».
این استاد دانشگاه مدعی شد در صورت عدم حضور مشایی در عرصه انتخابات، انتخابات کم رمق و کم تحرک خواهد بود اما اگر مشایی کاندیدا شود، رقابت جدی خواهد شد و ساده نمی توان نتیجه آن را پیش بینی کرد.
عبدالرضا داوری نیز در سخنان ابتدایی خود در این مناظره، انتخابات را بهار سیاست توصیف کرد و گفت که ملت ایران در سال 92 با حضور پر رنگ در انتخابات ریاست جمهوری یازدهم، بهار دیگری در عرصه سیاسی ایران اسلامی رقم می زند.
وی افزود: انتخابات مهمترین عرصه برای دستیابی آحاد مردم به منابع کمیاب قدرت، ثروت و منزلت است و گروهها و سازمانهایی می توانند سهم بیشتری از آرای عمومی را به خود اختصاص دهند که تصویر روشنی از توزیع عادلانه منابع قدرت، ثروت و منزلت را به جامعه نشان دهند.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: آنچه در انتخابات 92 در حال وقوع است، ادامه زنجیره تحولات یکصد سال گذشته است که به صورت پیاپی تکرار و بازتولید می شود و انتخابات 92 را جدا از تحولات مذکور نمی دانم.
داوری با بیان اینکه اراده مردم در دورههایی به نتیجه نرسیده، تصریح کرد: تحریمهای وحشیانه و بی سابقه غرب علیه جمهوری اسلامی شرایطی را به وجود آورده که این انتخابات را از حساسیت زیادی برخوردار کرده است.
وی خاطر نشان کرد: بن بست فعلی در حوزه سیاست خارجی زمانی شکسته خواهد شد که مشارکت کمنظیر مردم و انتخاب رئیس جمهوری با رأی کمنظیرتر ملت رقم بخورد و اگر 50 میلیون نفر به صحنه آمده و 35 میلیون نفر آنها به یک کاندیدا رأی دهند، یقینا تحریمها شکسته خواهد شد.
عباس نمین نیز در آغاز سخنانش در مناظره با نمایندگان اصلاحطلبان و حامیان دولت، اعلام کرد هیچگاه نماینده جریان اصولگرا نبوده و به صورت رسمی برای نمایندگی این طیف برگزیده نشده است.
وی با انتقاد از دو قطبی شدن فضای انتخابات، از ترکیب دعوت شدگان به این مناظره انتقاد کرد و گفت که این ترکیب بهگونهای است که در نهایت، انتخابات را دو قطبی می کند در حالی که قطبی شدن فضای انتخابات پدیده نامبارکی است که موجب مخدوش شدن عقلانیت می شود.
سلیمی نمین تصریح کرد: دو قطبی شدن فضای انتخابات مانع از رشد فکری جامعه میشود و مردم تصور می کنند انتخابات قطبی دوره قبل زمینهای برای پافشاری یک طرف بر ضعفهای طرف مقابل و در نتیجه پیروزی در انتخابات بود.
این کارشناس مسائل سیاسی، انتخابات 92 را «قطببندی میان هاشمی و احمدینژاد» دانست اما در عین حال گفت: هاشمی و احمدینژاد نمی توانند فضای دو قطبی در انتخابات 92 به وجود آورند.
سلیمی نمین خاطر نشان کرد «چنانچه انتخابات به دور دوم کشیده شود، فضای دو قطبی کنار خواهد رفت».
وی اصولگرایان را متشکل از سه جریان «دولت، جبهه پایداری و دو ائتلاف دیگر اصولگرایی» دانست و متذکر شد که اصلاحطلبان نیز چند بخش هستند.
«تلاش خاتمی برای منصرفکردن عارف برای شرکت در انتخابات جواب نداد و جهانگیری نیز در دور اول انتخابات شرکت می کند که البته باید گفت این تکثر خیلی تعیینکننده نیست».
صادق زیباکلام در بخش دوم سخنانش با تشریح چگونگی مشارکت اصلاحطلبان در انتخابات 92، گفت: آمدن یا نیامدن هاشمی یا خاتمی منوط به اینست که احمدی نژاد و حامیانش بتوانند برای حضور رحیم مشایی در انتخابات تأییدیه بگیرند.
وی افزود: اگر احمدی نژاد موفق نشود این تأییدیه را بگیرد، نه آقای هاشمی و نه آقای خاتمی و اساساً جریان اصلاحطلب در انتخابات شرکت نخواهند کرد چرا که نه اصولگرایان تمایلی به حضور اصلاحطلبان در عرصه انتخابات دارند و نه خود آنها.
زیباکلام اضافه کرد: شاید اصولگرایان بگویند چهرههایی چون روحانی و عارف و کواکبیان به نمایندگی از جریان اصلاحطلب در انتخابات حضور دارند اما همه می دانیم که این آقایان نیروهای درجه 2 اصلاحطلبان هستند و نماینده اصلاحطلبان نیستند.
این استاد دانشگاه گفت: اگر قرار بر نامزدی فردی جز هاشمی و خاتمی از سوی جریان اصلاحطلب در انتخابات 92 باشد، باید علناً و صراحتاً این مسأله از سوی رهبری اصلاحات به جامعه اعلام شود.
زیباکلام با طرح این پرسش که چرا اصولگرایان نمی خواهند هاشمی یا خاتمی در انتخابات شرکت کنند؟ پاسخ داد: واقعیت اینست که اگر هاشمی یا خاتمی در انتخابات 92 شرکت کنند، قطعاً با رأی بالایی پیروز خواهند شد در حالی که اصولگرایان نمی خواهند روزهای تلخ پس از دوم خرداد 76 را مجدداً تجربه کنند.
وی یادآور شد: فقط یک احتمال دارد که اصولگرایان با حضور هاشمی یا خاتمی در عرصه انتخابات موافقت کنند و آن هم پس از موفقیت رحیم مشایی برای ورود به این عرصه است که در این صورت اصولگرایان باید از این آقایان دعوت کنند.
زیباکلام با بیان اینکه بر اساس نظرسنجیهای انجام شده، اصولگرایان حداکثر 6 میلیون رأی دارند، مدعی شد: رأی رحیم مشایی نسبت به بالاترین نامزد اصولگرایان بین دو تا سه برابر است.
به گزارش فارس، عبدالرضا داوری در بخش دوم سخنانش با انتقاد از حرفهای زیباکلام و سلیمی نمین گفت: دوستان در سخنانشان تصویری از جریان اصولگرایی ارائه دادند که گویا احمدی نژاد و حامیانش در این جریان قرار دارند.
وی افزود: اگر چه آقای احمدی نژاد و حامیان او اصول مشخصی دارند اما طی سالهای اخیر مرزبندی گفتمانی بین جریان احمدی نژاد و اصولگرایان به حدی شفاف شده که این جدایی غیر قابل انکار است.
داوری ادامه داد: گفتمان احمدی نژاد نشان میدهد که پیوندهای سیاسی جریان اصولگرا با جریان احمدی نژاد چندان جدی نبوده و از این رو، بنده جریان احمدی نژاد را به هیچ وجه در اردوگاه اصولگرایان نمیدانم.
وی تصریح کرد: پیش فرض آقای زیباکلام این بود که جریان احمدی نژاد حتما در انتخابات شرکت خواهد کرد اما بر خلاف گمانه زنی های سیاسی و رسانهای جریان حامی دولت تا امروز هیچ نقشه راهی برای حضور در عرصه انتخابات ندارد.
نماینده حامی دولت در این مناظره با اشاره به بخش هایی از سخنان احمدی نژاد در سفر استانی به سمنان، گفت: احمدینژاد در سمنان گفت «ما نیازمند اصلاحات تند و بزرگ هستیم» که بخشی از دوستان در دولت تحلیل دادند که ظرفیت گفتمان احمدی نژاد از ظرفیتهای امروز ایران بیشتر است.
داوری افزود: برخی معتقدند اول باید ظرفیتسازی شود تا بعد در دولت به اجرا در آید و بر این باورند که انتخابات 92 زمان خوبی برای حضور حامیان دولت در انتخابات نیست اما افرادی دیگر هستند که بر عکس این تحلیل اعتقاد دارند.
عباس سلیمی نمین در واکنش به سخنان داوری با بیان اینکه بنده در فکر القاءکردن مطلبی به افکار عمومی نیستم، گفت: بنده نظرسنج نیستم که بخواهم بر رأی افراد اثرگذار باشم اما اینکه گفته می شود مشایی رأی بسیار بالایی دارد، خود نوعی القاء است.
وی همچنین در واکنش به سخنان زیباکلام اظهار داشت: وقتی صحبت از حزب می شود اعضای حزب باید تابع رهبرشان باشند ولی اصلاحطلبان یک حزب نیستند بلکه یک طیف هستند.
سلیمی نمین ادامه داد: این مسأله درباره اصولگرایان نیز صادق است و اصلاً رهبری جریان اصولگرا یا اصلاحطلب دارای معیار مشخص نیست.
وی بر همین اساس متذکر شد: اینکه گفته شود افراد اصلاحطلب باید با اجازه رهبری اصلاحات یا رهبری جریان هاشمی وارد عرصه انتخابات شوند، نوعی استبداد رأی و محرومکردن تودههای مردم از انتخابی آزاد است.
نماینده جریان اصولگرا در مناظره با نماینده اصلاحطلبان و حامیان دولت، رقابت بین جریان هاشمی و احمدی نژاد را نوعی دعوای کاذب دانست و گفت: حضور هاشمی در صورت حضور مشایی دعوایی کاذب و ظاهری است.
زیباکلام در توضیح این سخن اظهار داشت: در پشت صحنه جریان هاشمی و احمدی نژاد ارتباطات بسیار گستردهای دارند تا جامعه را «قطبی» کنند و اینکه اصولگرایان مجبور خواهند شد به دلیل حضور مشایی به سوی جریان اصلاحات یا هاشمی بروند، درست نیست و آنها اصلاً وارد چنین بازی سیاسی نخواهند شد.
وی تأکید کرد «اصولگرایان معتقدند نباید وارد بازی سیاسی هاشمی احمدینژاد شد» اما صادق زیباکلام در واکنش به این سخنان اظهار داشت: اینکه هیچ تضاد و تقابلی بین احمدی نژاد و هاشمی وجود نداشته، حقیقت ندارد.
این استاد دانشگاه افزود: آقای سلیمی نمین طوری القا می کند و می گوید که رقابت هاشمی و رحمدی نژاد با هم جنگ زرگری است که اساساً چنین تحلیلی درست و منطبق بر واقعیت نیست که آنها دستشان در یک کاسه باشد.
زیباکلام ادامه داد: اینکه آقای سلیمی نمین از حقوق اجتماعی و شهروندی بحث می کند و مرا مستبد نشان می دهد، خیلی خندهدار است در حالی که من در مناظره دیگری درباره انتخابات مجلس نیز این مسأله را مطرح کردم که اصلاحطلبان در انتخابات حضور ندارند.
وی تصریح کرد: در آن مناظره آقای سلیمی نمین گفت کسانی مثل کواکبیان نمایندگان اصلاحطلبان هستند اما همین آقای کواکبیان از حوزه انتخابیهاش در سمنان هم نتوانست رأی بیاورد.
«اگر جامعه آقای کواکبیان را اصلاحطلب میشناخت، چرا در همان حوزه انتخابیه خودش (سمنان) هم به او رأی نداد».
زیباکلام گفت: من نمی دانم چه کسانی اصلاحطلب هستند ولی اگر اصرار دارید افرادی مثل روحانی، کواکبیان و محمد شریعتمداری نمایندگی اصلاحطلبان را دارند، بگذارید خاتمی در انتخابات شرکت کند و آن وقت ببینید مردم چه کسی را به عنوان اصلاحطلب میشناسند.