سازمان میراث فرهنگی در سالهای 90 تا 91 از ایجاد 14 موزه منطقه ای، موزه های محلی، استانی و موزه مدرسه در کشور خبر داده است درحالی که کارشناسان موزه داری اعلام می کنند، وقتی هنوز بسیاری از موزه های کشور بازدیدکننده ندارد و یا استاندارد نیستند چرا باید اعتبارات طرف ایجاد موزه جدید شود.به گزارش خبرنگار مهر، مسئولان سازمان میراث فرهنگی در طول سالهای 90 و 91 از راه اندازی موزه های تخصصی در کشور خبر داده اند. این درحالی است که هر یک از ارگانهای کشور نیز یا درصدد ایجاد موزه تخصصی در حوزه عملکرد خود هستند و یا ساختمان هایی را برای ایجاد موزه اختصاص داده اند مانند وزارت نیرو که دارای موزه های متعدد آب و برق در کشور است. موزه پست، موزه زلزله و ... موارد دیگر از موزه های تخصصی متعلق به ارگانهای دولتی است.
ارگانهای دولتی هر آنچه که در حوزه کاری آنها تاریخی و دارای قدمت و یا ارزش ملی داشته باشد را در موزه نمایش می دهند به عنوان مثال وزارت آموزش و پرورش قصد دارد تا موزه شهدای دانشآموز را در کشور ایجاد کند و لباس، وصیتنامه و آثار دانشآموزان شهید را به نمایش بگذارد. موزه پست و تلگراف نیز در کشور دارای سیر زمانی تکامل ارسال بسته های پستی، انواع تمبر، فعالان این حوزه و ... است. با این حال این موزه کمترین تعداد بازدیدکننده را به خود اختصاص می دهد.
با این حال سازمان میراث فرهنگی نیز به عنوان متولی ایجاد موزه در کشور، ساخت 14 موزه منطقهای را در دستور کار خود قرار داده است. موزه های منطقه ای در کشور، آثار تاریخی موجود در مخازن موزه های کشور را که متعلق به چند استان هستند به نمایش می گذارند سید حسن موسوی، رئیس سابق سازمان میراث فرهنگی گفته بود که با احداث این موزه ها به طور میانگین هر دو استان صاحب یك موزه منطقه ای خواهد شد.
موسوی با اشاره به رشد احداث موزه در كشور در دولت های نهم و دهم، گفته بود: از سال 1384 تاكنون 112 موزه جدید در كشور ساخته شدند.
موسوی معتقد بود که در حال حاضر بیش از یك میلیون شی تاریخی در موزه ملی نگهداری میشود كه به دلیل كمبود امكانات تنها 50 هزار شی در این موزه به نمایش درآمده اند.
نگهداری آثار تاریخی در مخازن و پنهان بودن آنها از دید مردم یکی از دلایل ایجاد موزه در کشور توسط سازمان میراث فرهنگی است. به همین دلیل متولیان موزه در کشور وعده ایجاد 206 موزه محلی را نیز دادند. این موزه های محلی نیز قرار است که بیانگر تاریخ شهرستانهای هر شهر باشد.
به غیر از آن مسعود علویان صدر معاون میراث فرهنگی از راه اندازی موزه مدرسهها خبر داده است وگفته که متاسفانه بازدید از موزه جزو اولویتهای خانوادهها نیست و فرزندان خانوادهها نیز شناختی از اهمیت و کارکرد موزهها ندارند و این در دراز مدت به هویت فرهنگی نسلهای آینده لطمه میزند و بر همین اساس سازمان میراث فرهنگی، برنامه جذب مردم به موزهها را در دستور کار خود قرار داده و یکی از اقدامات موثر در این زمینه راهاندازی موزه مدرسه ها و تبدیل برخی موزههای موجود در استانها به موزه مدرسه است تا قشر میلیونی دانش آموزان را در یک فرایند برنامهریزی شده با موزهها آشتی دهیم و رفتن به موزه را به مرور در سبد تفریحات و برنامههای فراغتی مردم دایمی و درونی کنیم.
تمامی این وعده ها درباره ایجاد موزه های متعدد در کشور درحالی است که اماکنی که حکم موزه را دارند، تنها در ایام نوروز بیشترین بازدید کننده را دارند و در بیشتر اوقات سال خالی از بازدیدکننده هستند چرا که موزه های کشور تنها به ساختمانی برای نگهداری اشیای تاریخی در ویترین تبدیل شده و برنامه های جانبی دیگری ندارند تا جذب کننده مخاطب در طول سال باشند.
علیرضا دبیری نژاد نیز با این موضوع موافق است و به عنوان یکی از کارشناسان موزه داری به خبرنگار مهر می گوید: اساسا باید در نظر بگیریم که چه چیزی را می خواهیم در موزه به نمایش بگذاریم به عنوان مثال قرار است که موزه های منطقه ای با موزه های محلی و استانی چه تفاوتی باهم داشته باشند آیا از همین موزه هایی که اکنون در اختیار داریم استقبال می شود که قصد ایجاد موزه های جدیدتر را داریم؟
از سوی دیگر، ایجاد موزه های دیگر در کشور با هزینه های هنگفت درحالی در دستور کار سازمان میراث فرهنگی قرار گرفته است که برخی از موزه ها مانند موزه دوران اسلامی هنوز به دلیل کمبود اعتبارات تکمیل نشده است و یا ساختمان موزه های دیگر نیز رو به فرسایش هستند مانند موزه استاد علی اکبر صنعتی که تمامی آثار آن درحال تخریب هستند و درب آن به روی بازدیدکنندگان بسته شده است.