این قطعنامه به واقع آن چیزی نبود که امریکا انتظار داشت
به طور مثل امریکا می خواست تا بخش انرژی ایران تحریم شود و تحت فشار قرار گیرد اما این مسئله در متن قطعنامه گنجانده نشده است
تاريخ انتشار: پنجشنبه ۲۰ خرداد ۱۳۸۹ ساعت ۲۱:۴۰
تيترآنلاين - استاد علوم سیاسی در دانشگاه تهران تاکید کرد هیچ تغییری واقعی در سیاست اوباما در قبال ایران در مقایسه با بوش رخ نداده است. به گزارش شبکه تلویزیونی راشاتودی روسیه؛ فواد ایزدی درباره دور جدید تحریمهای سازمان ملل متحد علیه ایران گفت همانطوری که می دانید برنامه هسته ای ایران محبوبیت زیادی در میان مردم عادی این کشور دارد.
به گزارش تيترآنلاين به نقل از واحدخبر، سازمانهای نظر سنجی بین المللی نظیر گالوپ یا زاگبی یا حتی شبکه تلویزیونی بی بی سی در نظر سنجیهایی که در این خصوص از مردم ایران داشته اند ، به این نتیجه رسیده اند که هشتاد تا نود درصد از مردم از برنامه هسته ای کشورشان حمایت می کنند از این رو وقتی خبر تحریمهای جدید به گوش مردم ایران می رسد، انها نمی فهمند که چرا
” متاسفانه دولت اوباما وانمود می کند که این پیروزی بزرگی برای امریکاست در حالیکه اگر به متن این تحریمها نگاه شود خواهیم دید که هیچ کدام از خواسته های امریکا در ان گنجانده نشده است “
برخی از دولتهای غربی و متاسفانه در این مورد روسیه ، ایران را برای برنامه هسته ای صلح امیز مجازات می کنند. مجری گفت ایران اصرار دارد که هیچ قصدی برای تولید سلاح اتمی ندارد و اگر همین طور است چه مشکلی در همکاری ایران با جامعه بین المللی وجود دارد؟ فواد ایزدی گفت اگر شما به تاریخچه برنامه هسته ای ایران و انچه که در اژانس بین المللی انرژی اتمی رخ می دهد نگاه کنید ، متوجه می شوید که کشورهای عضو گروه غیرمتعهدها که بیش از یکصد عضو دارد ، از برنامه هسته ای ایران حمایت می کنند.
فقط چند عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد یعنی امریکا ، انگلیس و فرانسه هستند که با برنامه هسته ای ایران مخالفند از این رو نمی توان به استناد اینکه فقط چند کشور غربی با برنامه هسته ای ایران مخالفند ، نتیجه گیری کرد که جامعه بین المللی با ان مخالف است زیرا اگر کشورهای موافق و مخالف را بشماریم شمار کشورهای طرفدار برنامه هسته ای ایران بیشتر از تعداد مخالفان است.
از این رو اگر این سوال را از مردم عادی ایران بپرسید انها خواهند گفت که اکثریت کشورها از برنامه هسته ای ایران حمایت می کنند و ایران با اژانس بین المللی انرژی اتمی همکاری دارد و اجازه
” اگر به محتوای قطعنامه تحریمها نگاه کنید خواهید دید که این تحریمها فرق چندانی با تحریمهای قبلی ندارد و مثلا اگر در گذشته چهل شرکت تحریم شده بودند اکنون چهل و یک شرکت تحریم هستند. “
می دهد تا بازرسان این سازمان از برنامه هسته ای ایران بازرسی کنند.
ایران در میان کشورهایی که برنامه هسته ای دارند بیشترین مورد بازدید را از طرف بازرسان اژانس داشته است. استاد دانشگاه تهران درباره تاثیرات این تحریمها بر حکومت و مردم ایران گفت در گزارشی خواندم که هیچ کسی در تهران و واشنگتن اعتقادی ندارد که تحریمهای جدید بر سیاستهای درازمدت ایران در برنامه هسته ایش تاثیر بگذارد.
همانطوری که گفتم برنامه هسته ای طرفداران زیادی در میان مردم دارد به طوری که هیچ دولتی در ایران جرات نمی کند به این برنامه اسیب زند و در واقع مخالفت با برنامه هسته ای صلح امیز ایران به معنای خودکشی سیاسی و تسلیم شدن در برابر فشارهای غرب است. باید گفت که تحریمها چیز جدیدی برای ایران نیست.
امریکا از زمان پیروزی انقلاب اسلامی ، سی و یک سال است که ایران را تحریم کرده است و تحریمهای جدید چیزی را تغییر نخواهد داد واگر به محتوای قطعنامه تحریمها نگاه کنید خواهید دید که این تحریمها فرق چندانی با تحریمهای قبلی ندارد و مثلا اگر در گذشته چهل شرکت تحریم شده بودند اکنون چهل و یک شرکت تحریم هستند.
وی افزود متاسفانه دولت اوباما وانمود می کند که
” اگر کشورهای موافق و مخالف را بشماریم شمار کشورهای طرفدار برنامه هسته ای ایران بیشتر از تعداد مخالفان است “
این پیروزی بزرگی برای امریکاست در حالیکه اگر به متن این تحریمها نگاه شود خواهیم دید که هیچ کدام از خواسته های امریکا در ان گنجانده نشده است به طور مثل امریکا می خواست تا بخش انرژی ایران تحریم شود و تحت فشار قرار گیرد اما این مسئله در متن قطعنامه گنجانده نشده است از این رو این قطعنامه به واقع ان چیزی نبود که امریکا انتظار داشت. مجری راشاتودی در ادامه گفت وقتی اوباما انتخاب شد خواستار اغازی نو در روابط امریکا با ایران شد و حتی درباره برقراری روابط دیپلماتیک با ایران صحبت کرد.
ایا فکر می کنید که این امیدها اکنون به ناامیدی بدل شده است؟ فواد ایزدی گفت وقتی اوباما به قدرت رسید حرفها و لفاظی هایش متفاوت بود زیرا دولت بوش می گفت که ما نمی خواهیم با ایران گفتگو کنیم مگر اینکه ایران غنی سازی اورانیوم را متوقف کند اما دولت اوباما اعلام کرد ما می خواهیم با ایران گفتگو کنیم ولی نتیجه این گفتگوها باید توقف غنی سازی اورانیوم در ایران باشد.
این نشان می دهد که هر دو دولت سیاست
” در دوران بوش امریکا هر سال حدود یکصد میلیون دلار برای تغییر حکومت در ایران اختصاص می داد و دولت اوباما این بودجه را بیشتر هم کرده است “
واحدی را دنبال می کردند اما زبان و نحوه بیان ان سیاست متفاوت بود.
البته در ایران امیدهایی بود که با روی کار امدن دولت جدید امریکا ، تغییری واقعی در سیاست های این کشور اتفاق افتد و وقتی اوباما گفت می خواهد این تغییر در سیاست را در رابطه با رهبرانی نظیر احمدی نژاد ، هوگو چاوز و برخی دیگر که به لحاظ تاریخی امریکا با انها مشکل دارد ، اعمال کند ،عده ای در تهران ان را نشانی خوب تلقی کردند اما در واقعیت ما هیچ تغییری واقعی در سیاست خارجی امریکا مشاهده نکردیم.
در دهه هزار و نهصد و هفتاد وقتی نیکسون می خواست روابط امریکا را مثلا با چین تقویت کند ، به سیا دستور داد تا حمایت مالی از مخالفان تبتی را متوقف کند تا نشان دهد که امریکا واقعا خواستار دوستی با چین است.
اما درباره ایران هرگز چنین اتفاقی نیفتاده است.
به عنوان مثال در دوران بوش امریکا هر سال حدود یکصد میلیون دلار برای تغییر حکومت در ایران اختصاص می داد و دولت اوباما این بودجه را بیشتر هم کرده است تا حکومت ایران را تغییر دهد.
از این رو در واقعیت هیچ تغییری در سیاست امریکا در قبال ایران رخ نداده است و حتی برای بسیاری مردم ایران ناامید کننده هم بوده است