در حال حاضر براي حل اين مشكل بزرگ اجتماعي هيچ برنامه و هيچ سازماني مسئوليت در كشور ايفا نميكند
تاريخ انتشار: دوشنبه ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۰ ساعت ۱۸:۳۴
تيترآنلاين - مدير بخش روانپزشكي سازمان پزشكي قانوني كشور نبود مهارتهاي زندگي سالم زناشويي، مصرف روانگردانها و افزايش طلاق را چالشهاي خانوادههاي ايراني عنوان كرد و گفت: 60 درصد طلاقها در ايران به علت مشكلات جنسي است.
به گزارش فارس، مهدي صابري امروز در نشست بررسي وضعيت خانواده در ايران و جهان كه به مناسبت روز جهاني خانواده در مركز سازمان ملل در تهران برگزار شد، اظهار داشت: يكي از موضوعاتي كه باعث تضعيف خانواده ميشود مسئله جدايي است و در حال حاضر طلاق در ايران بر اين اساس رو به افزايش است و اين معضل يعني طلاق توافقي در حال حاضر با يك بحران در كشور رو به روست.
وي به آمار طلاق سال 85 كه نشان دهنده توافقي بودن82 درصد طلاقها بوده است اشاره كرد و گفت: خانوادهها بايد با فراگيري آموزش هاي مختلف و بالا بردن صبر و تحمل خود زمينه طلاق را كاهش دهند.
صابري ادامه داد: بر اساس گزارشهاي بيشتر طلاقهاي توافقي بين زوجين پس از مدتي با توافق زوجين به كانون خانواده برميگردند ولي در اين راستا حرمتها كه بايد در بين خانواده نهادينه شود شكسته ميشود.
وي افزود: طلاق توافقي در بسياري از كشورها رايج و قانوني است ولي اين طلاقها پس از مشاورههاي بسياري صورت ميپذيرد.
* عدم تفاهم در بين زوجين منشأ رواني دارد
صابري با بيان اينكه عدم سازگاري و تفاهم در اكثر دادخواستهاي طلاق ديده ميشود كه اين مسئله يك اختلال رواني است كه منشأ آن اضطراب، افسردگي و هيجانات است، تصريح كرد: اين مسئله يعني عدم سازگاري و تفاهم كه منشأ رواني دارد به هيچوجه ادله محكمي براي طلاق به حساب نميآيد.
وي ادامه داد: تفاهم به معناي درك كردن زوجين در اختلافات است و در اين راستا كارشناسان نيز مهمترين دلايل طلاق را بيكاري، صبر، اعتياد، مهاجرت، ازدواجهاي اجباري و عدم ارتباطات خوب جنسي عنوان ميكنند.
صابري بيان داشت: اختلالات رواني، مصرف مواد روانگردان، نبود آموزش براي خانوادهها، مشكلات اقتصادي، خشونت خانگي و روابط خارج از زندگي زناشويي از اهميت ويژهاي در ارتباطات بين زوجين و خانواده دارد.
مدير بخش روانپزشكي سازمان پزشكي قانوني كشور اظهار داشت: نبود مهارت زناشويي در كشور بيداد ميكند به طور مثال دختر 12 ساله را به سازمان پزشكي قانوني آورده بودند تا گواهي رشد براي وي دريافت كنند تا اين كودك بتواند ازدواج كند در حالي كه اين سؤال پيش ميآيد اين كودك در اين سن چگونه ميتواند ازدواج كند و اين مسائل بيشتر در زمينه عدم مهارت هاي زناشويي در خانواده ميتواند در آينده باعث مشكلات عديدهاي شود.
* روابط خارج از عرف زناشويي از جمله اختلالات رواني است
صابري ادامه داد: بر اساس تحقيقات صورت پذيرفته اكثر روابط زناشويي ناسالم منشأ رواني دارد زيرا اين افراد از مشكلات افسردگي رنج ميبرند و خود را فريب ميدهند كه به اصطلاح شاد هستند. و در اين راستا مسلماً زن افسرده براي رهايي از افسردگي از خانه فرار ميكند و به دامن افراد بيگانه ميشتابد.
وي افزود: اختلالات شخصيتي از جمله صفاتي مانند ناسازگاري غيرقابل انعطاف هستند و شخص را از عملكرد درست در جامعه باز ميدارند و رفتار شخص غالبا در روابط اجتماعي باعث اختلالات ميشود.
وي گفت: افراد مبتلا به اختلالات شخصيتي براي خود هيچگونه علائمي را در نظر نميگيرند و از اين بابت هيچ ناراحت نيستند و اين مسئله بزرگترين چالش اخلاقي و رفتاري اين افراد به حساب ميآيد.
* اختلالات شخصيت پارانوئيد در ايران زياد است
صابري با بيان اينكه اختلالات شخصيتي پارانوئيد در جامعه ما بسيار بيشتر از جوامع ديگر است، يا در طول تاريخ به دليل حملات بسيار از نظر تاريخي مردم هميشه در يك روند عدم اطمينان در شخصيت برخوردارند گفت: در اين راستا خانوادهها نيز در پرورش كودكان خود و در تربيت آنان عدم اطمينان به ديگران را القاء ميكنند كه اين مسئله در ايجاد شخصيتي پارانوئيدي بسيار تأثيرگذار است.
صابري افزود: شخص پارانوئيدي در اعتماد به ديگران ترديد دارد و بدون دليل كافي به مردم ظنين ميشود زيرا ميترسند ديگران از آنان سوء استفاده كنند يا فريبشان دهند. يا مورد تحقير، اهانت و بياعتنايي قرار گيرند و آنان نيز اين مسائل را به راحتي ميبخشند.
* 60 درصد طلاقها به علت مشكلات و اختلالات جنسي است
مدير بخش روانپزشكي سازمان پزشكي قانوني كشور با اشاره به اينكه 50 تا 60 درصد طلاقها به علت مشكلات و اختلالات جنسي است، گفت: در حال حاضر براي حل اين مشكل بزرگ اجتماعي هيچ برنامه و هيچ سازماني مسئوليت در كشور ايفا نميكند.
صابري ادامه داد: يكي از اهداف ازدواج پاسخگويي به نيازهاي جنسي است و در اين راستا فردي كه به دلايل گوناگون دچار سردمزاجي است دچار مشكلات عديدهاي ميشود كه بيشتر اين سردمزاجيها نيز جنبه رواني دارد.
* متا آمفتامين در آينده ايران باعث تزلزل خانواده ميشود
صابري به ماده روانگردان مت آمفتامين يا همان شيشه كه در حال حاضر در كشور بسيار شايع شده است و در آينده باعث تزلزل خانوادههاي ايراني ميشود، اشاره كرد و افزود: در اين راستا باورهاي فرهنگي كاهش استرس، عدم خشونتهاي خانوادگي و تعارضهاي رواني ناخودآگاه بايد در خانوادهها نهادينه شود.
*طلاق در دنيا آسان شده است
صابري با بيان اينكه در هيچ كشوري طلاق جرم تلقي نميشود و در چند دهه گذشته طلاق بسيار آسان و ارزان شده است افزود: بر اساس تحقيقات زوجهايي كه مسائل مذهبي را رعايت كنند از مباحثي مانند جدايي و طلاق بسيار دور خواهند شد كه اين تحقيقات در كشور كانادا و بر روي زوجيني كه هفتهاي يك بار به كليسا رفتهاند صورت پذيرفته است.
مدير بخش روانپزشكي سازمان پزشكي قانوني كشور خاطرنشان كرد: در اين راستا ترميم وضع اقتصادي خانواده، ارائه آموزشهاي اوليه مديريت خانواده از طريق رسانهها، افزايش امكانات تفريحي خانواده و انجام مشاورههاي زناشويي در زمينه تحكيم خانوادهها بسيار موثر است.
در ادامه گردهمايي بررسي وضعيت خانواده در ايران و جهان عزتالسادات ميرخاني، عضو گروه مطالعات زنان دانشگاه تربيت مدرس، به بررسي مباني تحكيم بنيان خانواده در قانونگذاري اسلامي پرداخت و گفت: سوره نور در قرآن بهترين سوره از نظر روابط خانوادگي است كه به پاكي، تحكيم و مودت در خانوادهها ميپردازد.
وي اظهار داشت: انحلال روابط زوجين در حال حاضر از نتايج قرن كنوني است كه تنها مربوط به كشور ما نيست.
وي با اشاره به يكي از نظريههاي ويلدورانت فيلسوف غربي كه پيشبيني كرده بود در قرن 21 مبحث خانواده از چالشهاي بزرگ جهان به حساب ميآيد ادامه داد: متأسفانه حتي در جوامع ديني پارامترهاي تربيتي و مديريتي مسائل خانواده رعايت نميشود.
ميرخاني اظهار داشت: قانونگذاري اسلامي به تمام موارد قبل، حين و بعد از ازدواج توجه كرده است و مقتضيات انساني و عقلي را در روابط زناشويي پوشش ميدهد و در مجموع نه مرد و نه زن بر اين اساس حق سالاري بر خانواده را ندارد زيرا تنها قراردادي كه در روي زمين به عنوان ميثاق در قرآن از آن ياد شده است، مبحث ازدواج است.
عضو گروه مطالعات زنان دانشگاه تربيت مدرس ادامه داد: اگر در جامعه اصل عدالت شرط است در خانواده اصل اغماض و رأفت مطرح شده است و در اين راستا اشد مجازات در قانونهاي اسلامي به مرد و زناني كه عامل گسستگي در خانواده هستند، لحاظ ميشود.
وي خاطرنشان كرد: پشتوانههاي ديني در كشور ما با وجود عصر ارتباطات هنوز تحكيم نيافته است.
* سازمانهاي مسئول كودكان بي سرپرست بايد بيشتر نقش ايفا كنند
در ادامه گردهمايي بررسي وضعيت خانواده در ايران و جهان انور صمدي راد، عضو هيئت علمي دانشگاه علامه طباطبايي در زمينه بررسي وضعيت امروزي خانواده و آسيبهاي آن در انگليس به سخنراني پرداخت.
وي افزود: در حال حاضر نهاد آموزش و پرورش در ساختن انسانهاي فردا براي كشور بسيار ناكارآمد است و هنوز نيز برخي كشورها تصور درستي از ايران ندارند.
وي افزود: سيستم خانواده بايد در گام نخست خود آموزش ببيند زيرا اگر ما به طور مثال بخواهيم يك لانه براي حيواني در كنار منزلمان درست كنيم بايد از سازمانهاي ذيصلاح مجوز دريافت كنيم ولي براي تربيت يك انسان بدون توجه به روند آموزشي عمل ميشود و حاصل آن پيدايش بچههاي خياباني است.
صمديراد افزود: ما اگر بخواهيم جامعه سالمي داشته باشيم بايد افراد سالمي تربيت كنيم و در حال حاضر نيز افزايش معتادان كه منشأ آن خانوادههاي نابسامان است بايد دقت و توجه بيشتر خدماتهاي حمايتي سازمانهاي ذيصلاح را در بر گيرد.
وي در مثالي با اشاره به يكي از كودكان بيسرپرست و خياباني كه چندي قبل تجربه كرده بود، اظهار داشت: مؤسساتي كه براي سازماندهي كودكان بيسرپرست ساخته شده است نميتوانند يك كودك را براي اقامت يك شب در آن محل نگهداري كنند زيرا در پاسخ به ما براي عدم پذيرش اين كودك ميگويند اين كودك اگر يك شب دراين مكان نگهداري شود ممكن است براي او خطر و مشكلاتي به وجود بيايد و اين شمايلي از سازمان و مراكز نگهداري از كودكان بيخانمان در كشورمان است و حال در روز جهاني خانواده بايد عرض كنم كه با شعار نميتوان جلوي اين مشكلات معتادان كه منشأ گرفته از از خانوادههاي بيسامان است برطرف شود.
اين عضو هيئت علمي دانشگاه علامه طباطبايي ادامه داد: بچههايي كه دچار خشونت ميشوند بر اساس علم روانشناسي مغز آنان با ديگران متفاوت ميشود و در اين راستا بايد هيچگونه مرزبندي در حوزه خانواده در ايران و دنيا وجود نداشته باشد.
وي بيان داشت: آفتابه به گردن كردن افراد مشكلدار شايد مسكن اوليهاي براي آحاد جامعه باشد ولي مشكلات اين افراد را حل نميكند زيرا اين افراد از زمان نطفگي دچار مشكلات اقتصادي، خانوادگي، گرسنگي و تحت شكنجههاي روحي و رواني قرار گرفتهاند و ما بايد به صورت اساسي و ريشهاي به حل معضل اين افراد برسيم. زيرا اين افراد به خصوص كودكان خياباني در آينده خود تشكيل دهنده خانواده ميشوند.
صمديراد خاطرنشان كرد: اگر اين افراد آسيبزن به جامعه هستند بايد چرايي آن را يافت و در اين راستا بايد سازمانهاي مختلف نيز جوابگوي اين مسائل باشند.