ازدواجی که منجر به معلول شدن فرزند وبعضا طلاق شود، از ارزش خاصی برخوردار نبوده و باعث پشیمانی و حتی سرزنش دیگران نیز میشود.
تاريخ انتشار: چهارشنبه ۴ مرداد ۱۳۹۱ ساعت ۱۳:۱۹
تولد كودک معلول و عقب مانده ذهنی به مثابه زنگ خطری برای اجتماع است چرا كه این افراد علاوه بر آن كه در پیشرفت جامعه زیاد مؤثر نیستند، به سبب نقص و معلولیتشان بار اقتصادی سنگینی را بر خانواده و جامعه تحمیل میكنند.
هنوز هم در كشور ما به خصوص استانهاي دورتر از مركز به علت فرهنگ و باور غلطی که هست تصور میشود ازدواج موفق، ازدواجی است که زوجین فامیل باشند.
به گزارش ایلنا؛ یقینا شیرینترین حادثهای که در زندگی اکثر افراد جامعه اتفاق میافتد ازدواج است و یکی از هدفهای ازدواج که به تداوم نسل نیز میانجامد داشتن فرزند است که وجود آن باعث گرمی، پویایی و صفای کانون خانوادگی شده و انگیزهها را برای دوام زندگی بالا میبرد.
خانواده اصلیترین کانون و جمعی است که یک فرد در زندگی میتواند داشته باشد و مسلما میتواند نقشی اساسی در ازدواج جوانان داشته باشد.
شاید همه ما دست کم یک بار، این جمله را شنیده باشیم که «عقد دخترعمو و پسرعمو در آسمان بسته شده است» به علاوه، هر روزه شاهد ازدواجهای خویشاوندان (خویش پیوندی یا ازدواج فامیلی) در اطراف خود، در محله و فامیل و شهر خود هستیم.
در قدیم ازدواج با خویشاوندان اغلب بنا به تمایل والدین و اقوام و طبق قواعد مرسوم صورت میگرفت، اینکه عقد دخترعمو و پسرعمو در آسمانها بسته شده است و این بهانهای میشد تا خانوادهها در کانون خود ازدواج کنند.
بر اساس یک تفکر غلط قومی و قبیلهای ازدواج موفق ازدواجی است که از فامیل باشد، چرا که به زعم آنان از یکدیگر شناخت کافی دارند و به قول خودشان اگر گوشت هم را بخورند استخوان یکدیگر را دور نمیاندازند. بسیاری از اندیشمندان عقیده دارند که ازدواج با خویشان نزدیک، صلاح نیست؛ حتی گاهی آن را ممنوع میکنند.
این دانشمندان میگویند: آمارها نشان میدهد که تعداد کودکان معلول و ناقص الخلقه، در بین ازدواجهای فامیلی بیشتر از سایر ازدواجها دیده میشود.
ازدواج فامیلی به قیمت تولد یک معلول به مناسبت هفته گرامیداشت بهزیستی فرصتی دست داد تا خبرنگاران کردستانی مهمان معلولین ذهنی و جسمی مرکز شبانه روزی ژیوار سنندج شوند تا دلها و قلمهایشان را مهمان صدای گنگ خواهشهای انسانهای مظلومی کنند که از چشمها پنهان مانده است.
از بدو ورودمان به آن مرکز در یک لحظه همه نگاهها به سویمان دوید، نگاه انسانهای مظلوم و فراموش شدهای که با دیدن تازه واردین انگار اتفاق غیرمنتظرهای افتاده باشد.
محیط آسایشگاه بر خلاف تصور قبلی سنگین بود، هر کدام از معلولین به زبان خود و برخی هم کاملاً واضح سلام میکردند و دستهای برخی نیز بیتوقع به سمت بازدید کنندگان دراز میشد.
نوجوانان، جوانان و بزرگسالانی که بیشترین روزهای زندگی خود را بر روی ویلچر و تختهای بیهیچ حرکتی میگذرانند.
دوربینهای عکاسی و تصویربرداری موجبات ذوق و سر خوشی را برای این افراد فراهم آورده بود؛ «آق. ا.. ا از م م م م ن ن ع ع ک س ب ه ه گ ی ی رررر»، توروخدا از من عکس بگیر! این خواسته محمد بود که با لبخندی سرد بریده بریده چندین بار در گوشه اتاق روی تختی سرد به همراه چند معلول دیگر کاملا بیحرکت، تکرار میشد.
نگهداری از ۴۴ معلول ذهنی در مرکز ژیوار سنندج به گفته موسس مرکز ژیوار این مرکز توانبخشی و نگهداری شبانه روزی با دریافت مجوز رسمی از سازمان بهزیستی به صورت رسمی از آبان ماه ۸۰ کار خود را آغاز و در ساختمان مرکز نیز با دریافت وام ۹۵ میلیون تومانی در سال ۸۶ ساخته شده است.
عبدالخالق خدامرادی با بیان اینکه این مرکز ظرفیت نگهداری از ۵۰ معلول را دارد، افزود: در حال حاضر ۴۴ معلول ذهنی با درجه معلولیت بسیار بالا در این مرکز نگهداری میشوند.
وی اظهارداشت: ۱۳ نفر به صورت پرسنل رسمی و ۷ نفر نیز به صورت پاره وقت در زمینه نگهداری این معلولین در مرکز ژیوار مشغول به فعالیت هستند.
خدامرادی تصریح کرد: پرستار، گفتار درمان، روانشناس، روانپزشک و مراقب و غیره پرسنل ۲۱ نفره مرکز شبانهروزی ژیوار را تشکیل میدهند.
موسس مرکز ژیوار با بیان اینکه این مرکز به صورت مشارکتی اداره میشود، افزود: هر ساله با توجه به تورم شهریه مرکز تعریف و از سوی سازمان بهزیستی و خانوادهها تامین میشود.
وی افزود: هزینههای دریافتی از خانوادهها در این مرکز با توجه به توانایی خانوادهها فرق میکند به گونهای که از خانواده ۶ نفر از معلولین این مرکز هیچگونه هزینهای گرفته نمیشود.
خدامرادی گفت: تنها خانواده دو نفر از معلولین تحت پوشش این مرکز ماهیانه مبلغی بالاتر از ۱۰۰ هزار تومان واریز میکنند و مابقی نیز بر اساس توانایی ماهیانه ۱۰ هزار تومان شهریه یا بیشتر پرداخت میکنند.
وی یادآورشد: خانوادههای برخی از این معلولین در طول سال کمترین توجهی به آنها نمیکنند به گونهای که حتی در تعطیلات نوروزی و آغاز سال جدید به زور حاضر به دیدار با فرزندانشان در این مرکز میشوند.
ازدواجهای فامیلی نیاز به مشاوره ژنتیک دارد هنگامی که صحبت از مشاوره ژنتیک به میان میآید، ناخود آگاه ذهنها به سمت ازدواجهای فامیلی و تبعات پس از آن سوق مییابد، اگر چه تعریف و ماهیت مشاوره ژنتیک امروزه با ازدواج فامیلی پیوند خورده، اما با این همه این مشاوره علاوه بر حوزه ازدواجهای فامیلی، سایر موارد اعم از نقصهای مادر زادی، شکل و قیافه غیر طبیعی، ناشنوایی، سابقه عقب ماندگی ذهنی در خانواده یا بستگان نزدیک و... را نیز شامل میشود.
به گفته پزشکان مشاورهٔ ژنتیک قبل از ازدواج، چه خویشاوندی چه غیر خویشاوندی ضروری است؛ زیرا خطر بروز ناهنجاری ژنتیکی در ازدواجهای غیر فامیلی با فراوانی کمتر از ازدواجهای فامیلی هم چنان وجود دارد.
تولد کودک معلول و عقب مانده ذهنی به مثابه زنگ خطری برای اجتماع است چرا که این افراد علاوه بر آنکه در پیشرفت جامعه زیاد مؤثر نیستند، به سبب نقص و معلولیتشان بار اقتصادی سنگینی را بر خانواده و جامعه تحمیل میکنند.
یکی از عوامل پیدایش کودکان عقب مانده ذهنی اختلالات و نارساییهای ژنتیکی است؛ از جمله عوامل متعددی که در ایجاد معلولیت ذهنی کودکان مورد نظر است ازدواجهای فامیلی و پیوندهای خویشاوندی (همخونی) است.
باورهای غلط را کنار بگذاریم اگرچه ازدواج و تشکیل خانواده امری مقدس و باارزش است؛ اما باید گفت این ارزش وابسته به نتیجه مطلوب و حفظ و دوام آن است.
ازدواجی که منجر به معلول شدن فرزند وبعضا طلاق شود، از ارزش خاصی برخوردار نبوده و باعث پشیمانی و حتی سرزنش دیگران نیز میشود.
بیایید باورهای غلط را کنار بگذاریم وبرای خود و زندگی برنامه ریزی عاقلانه و درست داشته باشیم و با این خطا و ندانم کاری آینده خود وفرزندانمان را نسوزانیم.