وضعیت پیچیده ای است. ایران می کوشد که صادرات نفت خود را افزایش دهد. برخی از مشتریان ایران هم در تلاشند تا کمتر ریسک کنند
تاريخ انتشار: سه شنبه ۱۶ اسفند ۱۳۹۰ ساعت ۲۱:۲۵
مبارزه ای پنهان بین ایران و غرب بر سر تحریم ها آغاز شده است. در حالی که غرب می کوشد حلقه محاصره را در عرصه نفت تنگ تر کند، ایران هم به فکر افزایش صادرات نفتی خود است.
در ماه ژانویه، چین، کره جنوبی و سنگاپور خرید خود را از ایران کاهش دادند. ماه گذشته هم گستره تحریم ها به نفتکش های نفتی و بیمه این شرکت ها رسید. ژاپن نیز اعلام کرد که اگر تانکرهای نفتی اشان بیمه لازم را دریافت نکنند، از خرید نفت منصرف خواهند شد.
«ریچارد میده»، سردبیر «لویدز لیست» می گوید : «وضعیت پیچیده ای است. ایران می کوشد که صادرات نفت خود را افزایش دهد. برخی از مشتریان ایران هم در تلاشند تا کمتر ریسک کنند».
در این راستا شرکت ملی نفت آنگولا قرارداد خود را با ایران در زمینه گسترش گاز طبیعی در این کشور ملغی اعلام کرد. مقامات این کشور اعلام کردند که مهمترین عامل لغو این قرارداد مشکلات به وجود آمده بر سر فاینانس بوده است.سونانگل در این خصوص گفت که مشکلات ناشی از تحریم ها ممکن است در فاینانس ۲۰ درصد سهم ایران ایجاد مشکل کند. با این وجود با افزایش تنش ها بین ایران و غرب قیمت نفت روند صعودی به خود گرفته است.
افزون بر این هیچ نشانه مشخصی وجود ندارد که ایران صادرات خود را کاهش داده است. اگرچه ایران در ماه فوریه صادرات کمتری داشته است اما کارشناسان می گویند که این کاهش تولید نفت امری طبیعی است و ناشی از تحریم ها نیست. هر چند که برخی کارشناسان مدعی اند که با اجرایی شدن تحریم های اتحادیه اروپا علیه ایران که از اول جولای صورت می گیرد، بر صادرات این کشور تاثیر گذار خواهد بود اما این امر برای کشوری همچون ایالات متحده که در سال انتخابات ریاست جمهوری قرار دارد می تواند همچون چاقوی دولبه عمل کند.
قیمت نفت درحال حاضر به ۱۰۷ دلار در هر بشکه رسیده است. افزایش قیمت نفت به افزایش قیمت بنزین منجر خواهد شد. از اینرو مقامات کاخ سفید نگران هستند که عدم جایگزین مناسب برای نفت ایران در آستانه انتخابات به ضرر دموکرات ها تمام شود.