تيترآنلاين - سونوگرافی تعیین جنسیت ، در کشورهایی که والدین در مورد تعداد فرزندان با محدودیت قانونی مواجه هستند ، و تفکر مردسالار و سنتی بر جامعه حاکم است، طرفداران بیشتری دارد. این ابزار به آنها کمک می کند که با تشخیص جنسیت جنین ، در صورت دلخواه نبودن جنسیت جنین، اقدام به سقط نمایند.
سونو گرافی تعیین جنسیت در کشورهایی مانند هند و چین ابزاری برای انتخاب جنسیت و در نتیجه حذف جنین مونث است . به هم خوردن توازن جنسی جمعیت در برخی مناطق هندوستان ،در نتیجه ی انتخاب جنسیت جنین توسط والدین و سقط جنین مونث ایجاد شده است. به طوری که سازمان ملل متحد هشدار داده است که :« افزایش سقط جنین مونث در هندوستان می تواند جرقه ی یک بحران جمعیت شناختی باشد . تعداد زنان کمتر در یک جامعه ،افزایش خشونت جنسی و سوء استفاده از کودکان و همچنین اشتراک همسر را به دنبال خواهد داشت.
سازمان ملل می گوید روزانه 2000 دختر متولد نشده ، به طور غیرقانونی در هند سقط می شوند.در اغلب بخش های هند ،پسران به عنوان نان آورانی که از والدینشان مراقبت خواهند کرد و نام خانواده شان را حفظ می کنند ،دیده می شوند اما دختران ، متضمن بدهی های مالی به آن کسی در نظر گرفته می شوند که هنگام ازدواج باید به اوجهیزیه پرداخت شود.این موضوع باعث عدم توازن نسبت جنسی در مناطقی مانند پنجاب، هاریانا، گجرات و هیماچال پرادش و همچنین دهلی نو شده است، تا جایی که سرشماری سال 2001 نشان داد که کمتر از 800 دختر در برابر هر 1000 پسر وجود دارد.
اتحاد نامقدس میان سنت و تکنولوژی (سونوگرافی) نه فقط در هند بلکه نقش مخربی در نیکره شرقی دارد. از جهان عرب تا ایران ،پاکستان، هندوستان و چین پسران در حال افزایش و تعداد دختران تنظیم می شوند.در دو قدرت جمعیتی عمده رشد جمعیت شناختی در میان نوزادان پسر در مقابل نوزادان دختر خارج از نسبت طبیعی است. در حالت طبیعی باید 105 پسر به ازای 100 دختر متولد شوند ،اما به هم زدن یا دستکاری در تولدها، کاملا در جهت نامتعادل نمودن نسبت طبیعی و به نفع پسران است. این نسبت در حدود 119 به 100 در چین و هند است و حتی در ایران گرایش به انتخاب جنسیت مرد در نتایج سرشماری های غیررسمی مشخص شده است.»
موضوع سونوگرافی تعیین جنسیت ،تنها به کشورهای آسیایی محدود نمی شود و حتی برخی کشورهای پیشرفته نیز با این
” نوزادان پسر و دختر شبیه یکدیگرند ،اما اغلب بزرگسالان دخالت زیادی می کنند که آنها به چشم شبیه نیایند. “
معضل بهداشتی و اجتماعی روبرو هستند. کالج پزشکان و جراحان نوا اسکاتیا ،سندی را با عنوان "خط مشی در خصوص سونوگرافی برای دلایل غیرپزشکی" در سایت خود منتشر کرده است. در این سند آمده است که "تکنولوژی های سونوگرافی پیشرفته تر در دسترس قرار گرفته اند و مادران باردار و خانواده هایشان عکس و ویدئوهای یادگاری را درخواست می نمایند. همچنین تقاضاهایی برای انجام سونوگرافی تعیین جنسیت جنین مطرح می شود. پزشکان ،تحت فشار افزاینده برای انجام یا تجویز آزمایش های سونوگرافی برای دلایل غیرپزشکی هستند."
در ایران ،به دلیل آنکه سقط جنین، غیرفانونی و قتل عمد محسوب می شود ، آمار دقیقی درباره میزان آن وجود ندارد و بنابراین نمی توان گفت چه تعداد سقط جنین های صورت گرفته به دلیل مونث بودن جنسیت جنین بوده است. یقینا این بی خبری را نمی توان معادل خوش خبری در نظری گرفت و تبدیل شدن وضعیتِ نسبت جنسی تولد در ایران به وضعیت کنونی هندوستان غیرممکن و دور از انتظار نیست.
در ایران علت اصلی سقط جنین ، بارداری ناخواسته می باشد که هم زنان بدون همسر و هم زنان ازدواج کرده ، متقاضی انجام آن هستند. به نظرمی رسد جنین مونث کشی بیشتر زیر نام " بارداری ناخواسته" پنهان شده و این ناخواسته بودن جنین در بسیاری از اوقات به ناخواسته بودن جنسیت او بازمی گردد.
تعیین جنسیت جنین همیشه به سقط جنین دختر منجر نمی شود، زیرا به دلیل غیرقانونی و زیرزمینی بودن سقط جنین و خطرات آن و نیز عدم دسترسی به آن بویژه در شهرهای کوچک و مناطق روستایی، امکان انجام آن برای بسیاری از زنان وجود ندارد.
با این وجود اگر چه ممکن است جنین مونث به این دلایل، جان سالم به در برد، اما عواقب منفی ،دانستن جنسیت جنین ، در یک جامعه مردسالارتنها به سقط جنین محدود نمی شود و تبعات منفی و زیان آور دیگری را برای زنان باردار و جنین های دختر ،به همراه دارد. مونث بودن جنین ، چونان گناهی بزرگ و شکستی جبران ناپذیر برای زن باردار قلمداد می شود و باعث تحقیر زن و احساس گناه و ناتوانی و عدم اعتماد به نفس در او می گردد.
بدرفتاری همسر و خانواده همسر با زنی که جنین اش دختر است ، و وارد آوردن فشارهای روحی و روانی بر این دسته از زنان ،پدیده ای عادی و جزیی از فرهنگ مردم به ویژه در مناطق روستایی است. دختر بودن جنین ،حتی باعث کاهش مراقبت های بارداری می شود و با این ذهنیت که دختران بدون توجه و مراقبت هم سالم زاده می شوند! ممکن است حاملگی به یک حاملگی پرخطر تبدیل شود که تهدید کننده جان مادر و جنین باشد.
یکی
” متأسفانه امروز بسياري از سونوگرافيهاي انجام شده در دوران بارداري در ايران، غيرضروري و تنها به قصد تشخيص جنسيت است نه تشخيص ناهنجاريهاي مادرزادي “
دیگر از عواقب سونوگرافی تعیین جنسیت ،تسهیل یا تعجیل در بازتولید کلیشه های تبعیض جنسی است. واکنش والدین به جنسیت جنین به تناسب موقعیت اجتماعی- اقتصادی و تفاوتهای فرهنگی متغیر است . دانستن جنسیت جنین در پیش از تولد ،رفتار والدین و بستگان را در هنگام تولد نوزاد تعیین می کند. صورت عقب مانده و روستایی این واکنش ، جشن و شادمانی و اعتماد به نفس برای پسر بودن نوزاد و بهت و اندوه و احساس شکست برای دختربودن نوزاد است. تنهایی و رهاشدگی زنی که قراراست دختری به دنیا بیاورد ،در زایشگاه صحنه ی غم انگیزی است که شاید روزانه و در بسیاری از مناطق ایران تکرار می شود.
صورت تخفیف یافته و البته به ظاهر مدرن و امروزی و بورژوامآبانه واکنش به جنسیت جنین ، در انتخاب رنگ لباس و اتاق و اسباب بازی تجلی می یابد. دانستن جنسیت نوزاد در پیش از تولد، این امکان را برای والدین فراهم می کند که در انتخاب لباس و حتی رنگ اتاق و اسباب بازی های او از همان پیش از تولد ، براساس کلیشه های تفاوت جنسیتی عمل نموده و آموزش تفاوت نقش های جنسیتی در واقع از پیش از تولد شروع گردد!
آندره میشل درکتاب پیکار با تبعیض جنسی می نویسد:« برخوردهای متفاوت پدر و مادر با دختر و پسرها از کلیشه های تبعیض جنسی تاثیر می پذیرد. در غرب رسم بر این است که برای دختربچه ها ،عروسک ،سرویس آشپزخانه کوچک ،وسایل خانه و چرخ خیاطی کوچک بخرند . در حالی که برای پسربچه ها بازی های خانه سازی،اسباب بازی برقی یا ماشینی (خودرو ،هواپیما، قطار) می خرند. این اسباب بازی ها در پسرها استعدادهایی غیر از توانایی انجام کارهای خانگی را پرورش می دهد.»
در کتاب جامعه شناسی جنسیت نیز آمده است که «همان گونه که کلترین مشاهده می کند: نوزادان پسر و دختر شبیه یکدیگرند ،اما اغلب بزرگسالان دخالت زیادی می کنند که آنها به چشم شبیه نیایند. مثلا آنگاه زمانی که والدین منتظر تولد فرزند آگاه می شوند که دختردار می شوند ،اطاق نوزاد را به جای آبی به رنگ صورتی تزیین می کنند ، یا بیشتر از رنگهای ملایم به جای رنگهای تند استفاده می کنند. اطاق دختران با تنوع رنگی بیشتری از پسران –که اکثرا آبی است- رنگ آمیزی می شود .آگاهی والدین از جنسیت فرزندشان در خرید لباس و اسباب بازی ها تاثیر دارد : لباس های نوزادان ،نرم صورتی و با تور و پاپیون تزیین شده ، در حالی که لباس های نوزادان پسر بیشتر از مواد زمخت (بی ظرافت) مانند جین با تصاویر ورزشی تزیین می شود.والدین بیشتر برای دختران عروسک می خرند تا پسران، درحالیکه برای پسران بیشتر وسایل نقلیه می خرند.»
چه باید کرد؟
سونوگرافی تعیین جنسیت ، موضوعی است که باید در کنار سایر موضوعات
” در کشور ما نیز با توجه به تسلط تفکر و فرهنگ مردسالار ، ضروری است تدابیر جدی برای مقابله با پدیده انتخاب جنسیت ،اندیشیده شود پیش از آنکه دیر شود. “
مورد توجه فعالان حقوق بشر و حقوق زنان قرار گیرد و با روشنگری در این خصوص مانع ،ریشه دار شدن نوع جدیدی از ستم جنسی بر زنان و نیز بازتولید تبعیض جنسیتی در جامعه گردند
همچنین لازم است با روشنگری و هشدار به پزشکان متخصص رادیولوژی و زنان و زایمان، و یادآوری نمودن مسوولیت اخلاقی آنان در این خصوص، پزشکان به مسیری سوق داده شوند که از انجام سونوگرافی تعیین جنسیت، به جز در مواردی که ضرورت پزشکی مطرح است امتناع نمایند.
بدیهی است، دولت از نقش تعیین کننده و جایگاه مهمی برای مقابله با این معضل بهداشتی و اجتماعی برخوردار است .بی توجهی و بی اعتنایی به این موضوع می تواند به ایجاد یک بحران جمعیت شناختی نظیر آنچه در چین و هند به وقوع پیوسته است منجر شود. مسوولان وزارت بهداشت ، به عنوان متولیان رسمی این امر، از این معضل بهداشتی و اجتماعی بی اطلاع نیستند.
رئيس اداره سلامت مادران وزارت بهداشت و درمان در گفتگو با همشهری گفته است:« متأسفانه امروز بسياري از سونوگرافيهاي انجام شده در دوران بارداري در ايران، غيرضروري و تنها به قصد تشخيص جنسيت است نه تشخيص ناهنجاريهاي مادرزادي و انجام سونوگرافيهاي بيمورد تنها بيمار را متحمل هزينههاي بالا نموده و براي جنين نيز عوارض نامطلوبي درپي دارد.
وي افزود: متأسفانه امروزه اغلب زنان باردار، سونوگرافي را به قصد تعيين جنسيت جنين انجام ميدهند. درصورتي كه در انجام سونوگرافي بايد تعيين ناهنجاريهاي مادرزادي در اولويت قرار گيرد.»مسوول یاد شده ،تنها به این اظهار نظر اکتفا نموده و به نظر نمی رسد اراده ای جدی در این وزارتخانه برای ، محدود نمودن ِسونوگرافی تعیین جنسیت وجود داشته باشد.
در دیگر کشورهایی که با این معضل روبرو هستند ، سیاست هایی برای مقابله با آن اتخاذ شده است. همان طور که گفته شد در هندوستان ، دولت اقدام به استمداد از رهبران مذهبی برای صحبت با جامعه و نیز برخورد با مراکز سونوگرافی (که مبادرت به تعیین جنسیت جنین به صورت غیرقانونی می کنند) نموده است. در چین و آذربایجان نیز انجام سونوگرافی تعیین جنسیت ممنوع است.
کالج پزشکان و جراحان نوا اسکاتیا، پزشکان را موظف نموده است که همه سونوگرافی های تعیین جنسیت باید برای اهداف و ضرورت های تشخیصی و درمانی صورت گیرند و پزشکان لازم است که هنگام درخواست سونوگرافی ،ضرورت بالینی آن را مشخص نمایند. همچنین این کالج ، انجام سونوگرافی های جنین به دلایل غیرپزشکی را به عنوان سوء استفاده حرفه ای مورد رسیدگی قرار می دهد.
در کشور ما نیز با توجه به تسلط تفکر و فرهنگ مردسالار ، ضروری است تدابیر جدی برای مقابله با پدیده انتخاب جنسیت ،اندیشیده شود پیش از آنکه دیر شود.
نظرات بينندگان: ۱۳ نظر انتشار يافته ۰ نظر در صف انتشار ۱ نظر غيرقايل انتشار
زويا
۱۳۸۹-۰۲-۲۰ ۱۳:۲۹:۲۱
به نظر من به خاطر مرد سالاري نيست كه خانوما ميخوان بچه هاشون دختر شن. ميخوان بچشون دختر نشه كه مثه خودشون يه عمر زجر نكشن!!!!! (259)
به خاطر محدودیت هایی که برای خانمها وجود داره و قانون همه حق رو به آقایون میده به خاطر همینه که فرزند پسر رو ببشتر خواهانند واگر نه برای پدر و مادر هیچ فرقی نمی کنه (1796)
من الان باردار هستم و تنها آرزویی که دارم اینه که بچه ام که قراره تنها فرزندمان هم باشد دختر به دنیا بیاد. چون فکر می کنم با تلاشی که دخترها در جامعه ما انجام می دهند نسل بعد دخترها موفق تر و کاراتر از پسرها خواهند بود. همین طور که الان نسبت دختران تحصیل کرده بیشتر از پسرها شده است. ولی شاید 30 سال قبل هیچ کس این را پیش بینی نمیکرد. اتفاقا امروز من خیلی از دوستانم را می بیتم که به دنبال رو شهای تعیین جنسیت برای دختردار شدن می روند. و من هم یکی از آنها بودم که امیدوارم نتیجه گرفته باشم!!! (2621)
مریم جان من کارشناس ارشد فارق التحصیل در رشته مهندسی در یکی از بهترین دانشگاههای کشور هستم ولی از وقتی سر کار رفتم هر وقت میان شرکت بازدید به خانم ها می گویند که سر کار نیایید چون افرادی که اومدن بازدید ممکن با حضور شما در محل کار نخالفت و از ورود شما به محل کار جلوگیری بشه، به نظرت این وضع پیشرفت میکنه؟؟؟ شغل های دولتی با مزایا هم فقط برای خانم ها پرستار درخواست داره، پس تکلیف این همه خانم که از شریف و امیرکبیر و تهران فارق التحصیل می شن چیه، باید فرار کنن برن کانادا یا امریکا؟؟؟؟خیلی هم امیدوار نباش (8453)
به نظر من چی می شد دختر ها خواستگاری می رفتند چی می شد تعادل در خیلی جاها درست می شد ، عدم آزادی که پسرها دارند و دختر ها ندارند و عدم بی سوادی و تورم که منشآ همه آنان مخصوصاً روستاها که باید جهیزیه های سنگین بپردازند باعث این مشکلات می شود و گرنه دختر دلسوزتر و باوفا تر و بیشتر جاها بکارآمدتر خواهد بود. (4058)
من الان تو ماه سوم بارداری هستم جنسیت بچه برام مهم نیست دلم می خواد یه بچه تپل و مپل سالم تو دل برو داشته باشم به نظر من پسر و دختر برا خودشون یه محاسن و یه معایبی داره برا همین هیچ فرقی نداره که پسر باشه یا دختر (4312)
به نظر من همه دوست دارند از هر دو جنس بچه داشته باشند من خودم یه دختر باهوش و خانم دارم که یه تارموشو با دنیا عوض نمیکنم ولی دوست دارم الان که دوباره باردارم خد ا بهم بسر بده (7518)
به نظر من دختر یا پسر فرقی نمیکنه مهم اینه که سالم باشه.من حدودا چند ماه پیش به علت مردن جنین در شکم مجبور شدم کورتاژ کنم خیلی ناراحت و افسرده شدم امیدوارم این اتفاق برای کسی نیفته..میترسم که دوباره باردار شم برام دعا کنین . (27590)