اين خبر خوشي نيست که بانک ها ديگر توان جذب نقدينگي را ندارند؛ بانک مرکزي بايد در شرايط فعلي اقتدار بيشتري از خود نشان دهد
تاريخ انتشار: يکشنبه ۴ دی ۱۳۹۰ ساعت ۱۹:۵۱
خريداري ارز به سبب بي اعتمادي مردم نسبت به پول ملي يک کارشناس اقتصادي گفت: اين خبر خوشي نيست که بانک ها ديگر توان جذب نقدينگي را ندارند؛ بانک مرکزي بايد در شرايط فعلي اقتدار بيشتري از خود نشان دهد.
به گزارش تيترآنلاين، جمشيد عدالتيان کارشناس مسائل اقتصادي در گفتگو با خبرنگار موج با اشاره به هجوم مردم به سمت بازار سکه و ارز کشور، اظهار داشت: فضاي سوداگري در شرايط فعلي به شدت تشديد شده و مردم حس مي کنند که بانک مرکزي قادر به کنترل بازار نيست. وي ضمن بيان اينکه، بانک مرکزي با ذخاير بالاي ارزي و به عنوان بزرگترين عرضه کننده ارز مي تواند بازار ارز را مديريت کند، گفت: اعتقاد من اين است که بانک مرکزي مي تواند بازار را مديريت کند و خواستار تغيير و تحول در بازار است.
ابهامات بالاي اقتصادي در کشور اين کارشناس اقتصادي در واکنش به اظهارات برخي که عنوان مي کنند، بانک مرکزي مديريت ارزي و پولي و مالي را از دست داده، گفت: اگر اين طور باشد، بانک مرکزي بايد جوابگو باشد که چرا نمي تواند مديريت خود را بر بازار اعمال کند. وي در ادامه اظهار داشت: يک فاکتور رواني در بازار وجود دارد و آن اين است که ابهامات اقتصادي کشور به شدت بالا است و روابط بانکي به شدت سخت و حتي غير ممکن شده؛ مجموعه اين عوامل باعث بي اعتمادي نسبت به پول ملي شده و تبديل اين پول به ارز و طلا شده است. عدالتيان به نوعي بي اعتمادي اقتصادي در کشور اشاره کرد و گفت: مردم متفق القول هستند و به اين نتيجه رسيدند که ارزش ريال در حال کاهش است و اين به سبب عملکرد نامناسب بانک مرکزي بوده است.
بانک مرکزي اقتدار بيشتري از خود نشان دهد وي به خروج سپرده هاي مردم از بانکها اشاره کرد و افزود: اين خبر خوشي نيست که بانکها ديگر نقدينگي جذب نمي کنند، دير يا زود بايد منتظر باشيم که نظام بانکي کشور نيز دچار مشکل شود. اين کارشناس اقتصادي با بيان اينکه، هم اکنون بي اعتمادي در اقتصاد کشور ريشه دوانده است، خواستار آن شد که بانک مرکزي در شرايط فعلي اقتدار بيشتري از خود نشان دهد. وي با اشاره به اينکه، چند نرخي شدن ارز رانت عجيبي در بازار ايجاد کرده است، گفت: سيستم اقتصادي کشور از هم پاشيده است و اين مسئله مي تواند حتي هدفمندي يارانه ها را مورد هدف قرار دهد و تمام اين دستاوردهاي اقتصادي را زير سوال ببرد.
اقتصاد ما تبديل به يک اقتصاد جنگي شده است عدالتيان اظهار داشت: من از سکوت مقامات اجرايي کشور تعجب مي کنم که چرا سعي نمي کنند ابهامات را رفع و اعتماد عمومي را بازگردانند. وي عنوان کرد: متاسفانه مردم ما به اين اعتقاد رسيدند که اقتصاد کشور به يک اقتصاد جنگي تبديل شده، اين مسئله را در رفتار اقتصادي مردم به وضوح مي توان ديد. وي ادامه داد: رفتار اقتصادي مردم شبيه رفتار افرادي شده که در زمان جنگ به احتکار و ذخيره سازي مي پردازند، مردم ديگر حتي پول نقد خود را در بانک سپرده گذاري نمي کنند، ترجيح مي دهند که به طور روزانه با پول خود کار کنند، در اين شرايط حتي اگر نرخ سود بانکي هم افزايش پيدا کند، کسي پول خود را 5 سال در بانک حبس نخواهد کرد، چرا که حتي وضعيت اقتصادي در 6 ماه آينده هم مشخص نيست. اين کارشناس اقتصادي تصريح کرد: اگر اقتصاد ما جنگي است و واقعا به سمت اقتصاد جنگ در حال حرکت هستيم، علنا اعلام کنيم که بخش خصوصي بايد جمع شود و همه چيز تحت کنترل دولت قرار گيرد اما اگر اقتصاد ما جنگي نيست بنابراين هزاران راه براي برون رفت از اين وضعيت وجود دارد. وي با بيان اينکه، تمامي مشکلات موجود از نبودن شفافيت ناشي مي شود، گفت: هم اکنون دلار جهش قيمت قابل توجهي را سپري مي کند، بررسي کنيد و ببينيد آيا صادرات کشور نيز در اين زمان جهش خواهد داشت، احساس من اين است که حتي صادرات نيز کاهش مي يابد. وي اضافه کرد: اگر صادرات کشور در اين چند وقت جهش پيدا نکند نشان مي دهد که هيچ رابطه اي بين تعديل قيمت ارز و صادرات وجود ندارد. عدالتيان در پايان گفت: متاسفانه بايد گفت که ما در يک اقتصاد بحران زده به سر مي بريم و اعتماد مردم به اقتصاد و آينده روشن نيست.