دلار آمريکا جايگزين پول ملي ايران در بازار شده است
تهيه و تنظيم: مليحه خورده پا
اين روزها توليدکنندگان و واردکنندگان که مدعي هستند از نوسانات نرخ ارز آسيب هاي جدي ديده اند ديگر حاضر به عرضه کالا به شکل وسيع نيستند و براي اينکه از اين نوسانات کمتر زيان ببينند صرفا اجناس خود را با دريافت دلار عرضه مي کنند
تاريخ انتشار: سه شنبه ۲۰ دی ۱۳۹۰ ساعت ۱۴:۳۶
نوسانات شديد نرخ ارز يکي از مهمترين چالش هايي است که امروزه علاوه بر کلان اقتصاد کشور، اقتصاد خرد را نيز درگير کرده است تا جايي که فضاي کسب و کار ايران که به دنبال تصويب قانون تسهيل آن هستيم چندان بي رمق شده که گويي نفس هاي آخر را مي کشد فقط کافي است يک روز کامل را در بازار به سر ببريد تا اين واقعيت ملموس را درک کنيد.
هر صنفي يک بهاري دارد، با نزديک شدن به روزهاي پاياني ماه صفر اندک اندک بساط جشن هاي ازدواج پهن مي شود و بايد اين روزها براي صنوفي نظير طلافروشان، فروشندگان لوازم آرايش، پوشاک و فروشندگان کيف و کفش بهترين روزهايي باشد که در آن به سر مي برند زيرا مي توانند در اين روزها به واسطه فروش بيشتر و دريافت سود افزون تر شايد روزهاي بي رونق ماه هاي قبل را جبران کنند اما وضعيت بازار نشان دهنده اين واقعيت تلخ است که نوسانات دلار ديگر بهاري براي هيچ صنفي باقي نگذاشته است و صاحبان صنوف و بازاري ها فقط به دنبال گذران روزهاي خود و به دست آوردن هزينه هاي واحدصنفي و پرداخت حقوق شاگرد خود هستند بنابراين بايد به دنبال راهکاري باشند حال بايد ديد که راهکار بازاريان براي گذر از اين نوسانات چيست؟ يکي از توليدکنندگان و بنکداران پوشاک با گلايه از وضعيت بد بازار مي گويد: با توجه به نوسانات نرخ ارز به هيچ عنوان نمي توانيم نسبت به واردات پارچه و لباس از کشورهاي ديگر اقدام کنيم زيرا بسياري از خريدهاي ما به صورت اعتباري انجام مي شود.
وي مي افزايد: در حال حاضر توليدکنندگان و واردکنندگان بخشي از مواد اوليه و يا کالاي نهايي خود را در انبارهايشان دارند اما هيچ کسي به خود اجازه عرضه و يا توليد جديد را نمي دهد زيرا بايد منتظرنهايي شدن قيمت دلار ماند.
اين فعال اقتصادي تصريح مي کند: وضعيت توليد و تجارت در کشور به هيچ عنوان پذيرفتني نيست و صاحبان صنوف روزهاي سختي را مي گذرانند اما همه به روزهاي پايان ماه صفر و نزديک شدن به ايام عيد اميدوار هستند تا شايد در اين مقاطع سال با بيشتر شدن فروش کالاهايشان بتوانند بخشي از زيان ها و يا نفروختن کالا را جبران کنند.
يکي ديگر از توليدکنندگان با اشاره به افزايش قيمت دلار اظهار مي دارد: نوسانات شديد دلار و رشد نرخ تورم در کشور موجب شده تا از يک سو توليدکنندگان و واردکنندگان از عرضه کالاها و محصولاتشان در بازار خودداري کنند و از سوي ديگر مصرف کنندگان نيز به دليل افزايش قيمت کالا در بازار تمايلي براي خريد کالا نداشته باشند و بيشتر نقدينگي خود را به سمت بازار طلا و سکه ببرند تا شايد با کسب اندک سودي بتوانند شرايط تحمل تورم را براي خود مهيا کنند.
بازار سوت وکور است، در راسته طلافروشان هم خبري از شور و شوق جواناني که قصد دارند تا چند روز آينده مراسم ازدواج خود را برگزار کنند به چشم نمي خورد، بازار طلافروشان به حدي ساکت و راکد است که وقتي در اين راسته قدم ميزني هر از چند گاه يکبار به خود نهيب مي زني که شايد اين همه خلوتي توهم باشد يا اينکه من در خوابم که توانسته ام بازار را تا اين حد خلوت ببينم، آن هم بازار طلافروشان را در آستانه ايامي که به زمان برگزاري جشن هاي ازدواج نزديک مي شويم.
اما خلوتي اين راسته از بازار نه تنها خواب نيست بلکه عين واقعيت است زيرا نوسانات نرخ ارز اين صنف را بي نصيب نگذاشته و بايد آنان نيز تاوان افزايش قيمت طلا را پس بدهند چون مصرف کنندگان قدرت خريد کالاهاي زينتي و گران بها را ندارند مگر در شرايط بسيار اضطراري و همين امر موجب شده تا عمده فروشان طلا حاضر شوند درب مغازه خود را به روي خريداران جزء طلا نيز باز بگذارند و تخفيف هاي قابل توجه نيز به آنان بدهند. يکي از طلافروشان با اشاره به راکد بودن خريد و فروش در بازار مي گويد: تا زماني که مردم پولي در دست نداشته باشند و نتوانند از پس هزينه هاي اوليه زندگي خود بربيايند به طورقطع به سراغ صنف ما نخواهند آمد. وي مي افزايد: پس از پايان ماه صفر شاهد برگزاري مراسم نامزدي و جشن هاي ازدواج هستيم به همين دليل بازاريان ويترين خود را با سرويس هاي طلا و حلقه پر کرده اند اما ميزان خريد مردم به حداقل رسيده است و حتي نوعروسان به خريد نيم ست طلا نيز بسنده مي کنند.
اما کاش مشکل اقتصاد خرد و کلان کشور به همين جا ختم مي شد.هرچه در بازار بيشتر گشت و گذار مي کني با ابعاد تازه تري از مشکلات بازاريان و مردم مواجه مي شوي که از جمله اين مشکلات عرضه نشدن کالا، افزايش قيمت، محاسبه قيمت اجناس براساس قيمت لحظه اي دلار، حذف اتيکت از روي اجناس و از همه بدتر خريد و فروش کالا در بازار ايران با دلار آمريکا است.
اين روزها توليدکنندگان و واردکنندگان که مدعي هستند از نوسانات نرخ ارز آسيب هاي جدي ديده اند ديگر حاضر به عرضه کالا به شکل وسيع نيستند و براي اينکه از اين نوسانات کمتر زيان ببينند صرفا اجناس خود را با دريافت دلار عرضه مي کنند.
يکي از توليدکنندگان و واردکنندگان کالا درباره اين مسئله مي گويد: ما بيش از اين نمي توانيم تاوان نوسانات نرخ ارز را بپردازيم. ما با دلار جنس وارد کشور مي کنيم اما نرخ دلار هر لحظه در حال افزايش است و گاهي اين افزايش قيمت سبب مي شود که نتوانيم ارز مورد نياز براي واردات کالا و يا مواد اوليه را تامين کنيم بنابراين بهترين راهکار براي تامين ارز و جلوگيري از زياندهي توليدکنندگان و واردکنندگان اين است که معاملات خود را با دلار انجام دهند.
وضعيت بازار را دريابيد، اين يک هشدار جدي براي مسئولان کشور است زيرا توليدکنندگان، واردکنندگان و عرضه کنندگان براي جلوگيري از زيان دهي هاي بيشتر از دلار آمريکا در معاملات خود استفاده مي کنند زيرا اگر وضعيت بازار به همين صورت ادامه پيدا کند ديگر نمي توان بازار افسار گسيخته را مهار کرد، شايد بهتر باشد قبل از اينکه دير شود چاره انديشي کنيم.