طبق آمار و ارقام و برملا شدن فسادهای مالی اخیر مانند اختلاس سه هزار میلیارد تومانی یا اختلاس بیمه و یا فسادهای مشابه وضعیت رشوه در کشور ما بحرانی است
تاريخ انتشار: جمعه ۳۱ شهريور ۱۳۹۱ ساعت ۲۱:۰۹
قائم مقام مرکز پژوهشهای اسلامی صدا و سیما گفت: رشوه در اسلام بعد از ربا از بزگترین گناهان اقتصادی محسوب میشود و راشی و مرتشی هر دو در آتش جهنم انداخته خواهند شد. دکتر احمد پهلوانیان در مورد قبح رشوه و حکم اسلام درباره آن به خبرنگار مهر گفت: رشوه در اسلام بعد از ربا از بزگترین گناهان اقتصادی محسوب میشود و راشی و مرتشی هردو در آتش جهنم انداخته خواهند شد.
وی درمورد آثار اجتماعی و اقتصادی رشوه هم تصریح کرد: رشوه مانند دیگر مفاسد اقتصادی منجر به فساد نظام اقتصادی میشود و آن را از سلامتش خارج میکند. البته رشوه در حوزههای غیر اقتصادی هم رخ میدهد یعنی در هر کاری با دادن رشوه میشود کمیت و سرعت کار را بیشتر کرد. برای مثال در نظام علمی ما افراد با گذراندن مراحلی به داخل این نظام راه مییابند ولی ممکن است کسانی با دادن رشوه و بدون گذراندن مراحل مادون و یا داشتن بار علمی به سیستم نفوذ میکنند که این چالش و عیبی برای نظام علمی کشور است.
قائم مقام مرکز پژوهشهای اسلامی صدا و سیما تصریح کرد: رشوه در همه فضاهای تجاری و اقتصادی کشور تا خرید و فروشهای روزمره و ساخت مسکن و گرفتن شغل و مسئولیتی یا مجوزی اتفاق میافتد که کار را از سلامت خارج کرده و دچار فساد در سیستم میشود.
این محقق و پژوهشگر فقه و ارتباطات
” آمار رشوه در کشورهای اروپایی و پیشرفته کمتر از ایران است زیرا سیستم اقتصادی آنها سالمتر از ما است و امکان رشوه را در آن کشورها کاهش داده است “
در مورد وضعیت رشوه در کشور ما هم گفت: طبق آمار و ارقام و برملا شدن فسادهای مالی اخیر مانند اختلاس سه هزار میلیارد تومانی یا اختلاس بیمه و یا فسادهای مشابه وضعیت رشوه در کشور ما بحرانی است. ولی نسبت به کشورهای آسیای میانه و درحال توسعه وضعیت نسبتاً بهتری داریم. ولی باید گفت وجود رشوه با سطح فرهنگ و فرهنگ دینی جامعه اسلامی ما همخوانی ندارد و مقدار اندک آن هم بی تناسب و شرم آور است.
پهلوانیان در یک مقایسه تطبیقی وضعیت رشوه در ایران با سایر کشورها هم اظهارداشت: در چین رشوه در سالهای گذشته متداول بود ولی با برخوردهای قاطع قضایی حتی با اعدام آمار رشوه در این کشور پایین آمد. ما هم باید حالا نه با اعدام بلکه برخوردهای قضایی قاطعتر از گذشته با این معضل اقتصادی مقابله کنیم. البته آمار رشوه در کشورهای اروپایی و پیشرفته کمتر از ایران است زیرا سیستم اقتصادی آنها سالمتر از ما است و امکان رشوه را در آن کشورها کاهش داده است.
وی درمورد راهکار مقابله با رشوه هم تصریح کرد: در گام اول مانند حل همه مشکلات و معضلات اجتماعی و فرهنگی باید فرهنگ سازی کرد یعنی با تربیت صحیح افراد و آموزش صحیح آنها را از آثار مخرب رشوه آگاه کرد و همچنین با تبلیغ تعالیم دینی آسیبهای روحی روانی و حیات اخروی و تکامل انسانی رشوه برای افراد روشن و مشخص شود. در مرحله دوم باید نهادهای نظارتی و مراقبتی بیشتر نظارت و مراقبت کنند و هیچ رشوه دهنده و رشوه گیرندهای رشوهاشان پنهان و مخفی نمانند. در گام سوم هم باید پس از برملا شدن جرم افراد ساختار قضایی کشور با اشد مجازات برای مرتکبین جلوی تکرار موارد مشابه را بگیرند.