در تازهترين اظهارنظرها اين بار دبيركل نهاد كتابخانههاي عمومي كشور سرانه مطالعه را 76 دقيقه اعلام كرده است؛ آماري كه به گفته منصور واعظي، هم مطالعه كتاب را در بر ميگيرد و هم روزنامه خواندن مردم و هم كتاب مذهبي مانند ادعيه و ... را شامل ميشود.
اين در حالي است كه آخرين اظهارنظر رسمي منصور واعظي در اين رابطه به هفته كتاب در آبان 88 برميگردد كه آن زمان در حالي كه وزارت ارشاد سرانه 18 دقيقهاي را اعلام كرده بود دبير نهاد كتابخانههاي عمومي عدد 71 دقيقه را رقم صحيحتري دانست.
اين 71 دقيقه هم شامل 18 دقيقه مطالعه كتب غيردرسي، 44 دقيقه مطالعه روزنامه و حدود 9 دقيقه نشريات متفرقه و ... ميشد.
با مقايسه اين عددها به نظر ميرسد در طول حدود 2 سال گذشته رشد 5 دقيقهاي مطالعه حاصل شده است البته به شرطي كه در آن 71 دقيقه قبلي مطالعه كتب ديني را هم دوستان درنظر گرفته باشند كه اگر اين گونه نباشد بايد بگوييم منحني مطالعه مردم روند نزولي داشته است !
اين را هم بايد يادآور شد كه مهمترين نكته در زمينه سرانه مطالعه كشور نبود يك روش و الگوي واحد، استاندارد و جامع براي رسيدن به عددي مشخص است و شايد يكي از دلايل اعلام عددهاي متفاوت از 2 تا 90 دقيقه را در همين موضوع بايد جستجو كرد.
واعظي روز گذشته همچنين خبرهاي خوبي هم در زمينه فضاي كتابخانهاي كشور داشت كه براساس آن در 4 سال گذشته رشد 2 برابري داشته است و 2 ميليون و 200 هزار نفر هم در كتابخانههاي عمومي كشور عضويت دارند؛ كتابخانههايي كه تعدادشان 2600 واحد است و رقمي حدود 20 ميليون جلد كتاب هم براي ارائه به مردم در اختيار دارند كه از اين 20 ميليون جلد كتاب 4ميليون جلد آن در سال گذشته تهيه شده است كه شايد نشانهاي از بهروزرساني و تازه بودن منابع كتابخانههاي عمومي باشد.
دبير نهاد كتابخانههاي عمومي كشور كه اين روزها زمزمههايي از ادغام آن با كتابخانه ملي هم شنيده ميشود در مورد توسعه فضاي كتابخانهاي كشور هم سخن گفته و از اختصاص 720 ميليارد ريال براي توسعه فرهنگ كتاب، كتابخواني و توسعه فضاي كتابخانهاي در كشور خبر داده است.
*گروه فرهنگ و هنر جام جم