شیخ دیپلمات می تواند حلال مشکلات ایران و امریکا شود؟
روحانی و تیم وزرایش توجه ویژه دنیا را به خود جلب کرده اند؛ از جدا شدن مسیر دولت جدید با احمدی نژاد گرفته، تا نگاه صلح جویانه و پرهیز از تنش زایی در سیاست های روحانی
تاريخ انتشار: چهارشنبه ۲۰ شهريور ۱۳۹۲ ساعت ۲۱:۵۵
روحانی و تیم وزرایش توجه ویژه دنیا را به خود جلب کرده اند؛ از جدا شدن مسیر دولت جدید با احمدی نژاد گرفته، تا نگاه صلح جویانه و پرهیز از تنش زایی در سیاست های روحانی.
به گزارش پانا، با اعلام سفر روحانی به نیویورک برای شرکت در اجلاس سازمان ملل، برخی سایت های خبری و خبرگزاری های بین المللی به تحلیل شرایط فعلی روابط ایران و عملکردی که از روحانی و دولت وی دیده شده، پرداخته اند.
سایت خبری ام اس ان یک سایت خبری سیاسی نیست؛ سایتی است که بیشتر به اخبار مربوط به ورزش و دنیای هنر و بازیگران دنیا می پردازد و کمتر دیده می شود خبرهای سیاسی در آن به انتشار درآید، مگر آنکه این خبر، فراگیر باشد و بتواند آمار بالای بازدید را برای این سایت تامین کند.
این سایت با انتشار خبری با این عنوان که "آیا شیخ دیپلمات می تواند گره سربسته روابط میان ایران و امریکا را باز کند؟"، به بررسی شرایط فعلی، نگاه دنیا به سیاست های ایران و عملکرد روحانی و تیم دولت او پرداخته است.
در قسمت هایی از این گزارش نگاه صلح جویانه و آشتی طلبانه حسن روحانی رییس جمهور ایران که او را در کشورش "شیخ دیپلمات" می خوانند نسبت به رییس جمهور قبلی این کشور مورد توجه قرار گرفته است.
در ادامه این گزارش آمده است:
او در سخنرانی مراسم سوگند خود رای مردم ایران به خود را، "رای مثبت به اعتدال" تعبیر کرد. او از گسترش و بهبود روابط با غرب گفته و حتی از مذاکره با امریکا سخن به میان آورده است.
در دیدار اخیر جفری فلتمن رییس دوره ای شورای امنیت سازمان ملل، که در دوره اول ریاست جمهوری باراک اوباما مقام ارشد وزارت امورخارجه امریکا بود، وی از اکتشاف کانال های دیپلماتیک با ایران خبر داد.
در همین راستا سوزان ملونی، یکی از اعضای موسسه بروکینز، از امکان گرم شدن روابط با ایران گفت. او افزود: شاید این بهترین شانس برای ارتقا مذاکره بین ایران و امریکا در سه دهه گذشته باشد. در این گزارش همچنین از یکپارچه بودن سیاست خارجی نظام ایران سخن به میان آمده. وی روحانی را سیاستگذار ایرانی ندانسته بلکه حرکت وی را در چارچوب سیاست خارجی ایران توصیف کرده است.
ملونی روحانی را برخواسته از سیستمی دانست که دریافته که نمی تواند چهار و یا هشت سال آینده را با رییس جمهوری با زبان تند و معترض و جنگ طلب بگذراند. وی گفته: این سیستم به یک آرامش طلب نیاز دارد و روحانی همان فرد است.
در این گزارش به آمار 35 در صدی تورم و سقوط ارزش پول ایران نیز اشاره شده و تحریم های اتحادیه اروپا و سازمان ملل را ضربه بزرگی به اقتصاد ایران دانسته و به عدم توقف غنی سازی اورانیوم و اصرار ایران بر استفاده از انرژی هسته با اهداف صلح جویانه، شامل تولید الکتریسیته و مصارف درمانی، برای بیماران سرطانی اشاره شده است.
روحانی در اولین سخنرانی خود به عنوان رییس جمهور، از اراده سیاسی برای اتمام مناقشات هسته ای سخن گفت. در این خصوص پروفسور نیکولاس برنز، سرپرست سابق مذاکرات امریکا در پرونده هسته ای ایران، با تاکید بر این مطلب که باراک اوباما باید از این موقعیت برای باز کردن در مذاکرات با ایران استقبال کند، اذعان داشته که با این وجود امکان مذاکره مستقیم در آینده نزدیک بعید به نظر می رسد.
وی ادامه داده است: هیچ وقت ایزوله کامل دو کشور نسبت به یکدیگر کار مناسبی نیست، به خصوص اگر این افتراق در شرایط خصمانه صورت گیرد.
در این گزارش قسمتی از سخنان محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان نیز آمده است. ظریف گفته: من مدافع ایران نیستم، فکر میکنم دولت گذشته اشتباهات زیادی مرتکب شده که باید پاسخگوی آن باشد. مشکل آنجاست که هریک از طرفین از طرف دیگر انتظار حرکت رو به جلو دارد؛ و چیزی که غرب به راحتی متوجه آن نمی شود این توقع است که با احترام و نگاه مساوی به ایران نگاه شود و ایران نمی تواند مورد عتاب و خطاب و دستورات غرب قرار گیرد.
به نظر می رسد حضور ظریف در کابینه دولت روحانی نقش به سزایی در بهبود روابط ایران با کشورهای منطقه و کشورهای غربی دارد. تحصیلات ظریف در حوزه روابط بین الملل و سیاست خارجه در دانشگاه سانفرانسیسکو و دنور، و توانایی وی در روان صحبت کردن زبان انگلیسی، او را در سال های 2002 تا 2007 که سفیر و نماینده دایم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد بود، مورد توجه بسیاری از امریکایی ها کرده بود، به طوری که "وارن هوگ"، یكی از نویسندگان روزنامه "هرالدتریبیون"، در سال آخر مسئولیت ظریف به عنوان سفیر ایران در سازمان ملل در تیرماه 86، طی مقاله ای با عنوان "صدای ایران در سازمان ملل با لهجه امریكایی سخن میگوید"، به تحسین عملكرد محمد جواد ظریف در سازمان ملل متحد پرداخت.
به گزارش پانا بعضی اقدامات ظریف در فضای مجازی، از بازخورد بسیار مثبتی در سطح بین المللی برخوردار بوده است. در این گزارش از تبریک -آغاز سال نو یهودیان- ظریف به دختر یکی از نمایندگان سنای امریکا به اسم نانسی پلوسی اشاره شده است. تحلیلی که بر این حرکت ظریف از عکس العمل رسانه های بین المللی به چشم می خورد، فاصله ظریف از مسیری است که احمدی نژاد آن را می پیمود.