نتيجه 22 همايش برگزار شده در اين سالها براي اسلامي کردن بانکداري کشور چه بوده؟
مرتضي ماکنالي
اگر به سخنان بهمني و حسيني که در رأس مهمترين نهادهاي اقتصادي کشور قرار دارند دقت کنيم متوجه مي شويم که کمترين بخش از سخنان اين دو تن مربوط به بانکداري اسلامي بود.
تاريخ انتشار: چهارشنبه ۱۶ شهريور ۱۳۹۰ ساعت ۱۸:۲۸
براي بيست و دومين بار همايش بانکداري اسلامي در روز گذشته برگزار شد. همه ساله مسؤولان اقتصادي در بخش پولي و مالي و کارشناسان اقتصادي گردهم مي آيند و از بانکداري اسلامي صحبت مي کنند و معمولاً در اولين روز مسؤولان بانک مرکزي و وزارت اقتصاد و دارايي به اين مقوله مي پردازند. شايد اگر کمي بررسي شود، متوجه مي شوبم که حرف ها در اين همايش تقريباً تکرار مکررات سالهاي قبل است.
در همايش امسال نکته جالب، اما تأمل برانگيزي که اتفاق افتاد، پررنگ بودن مباحث مورد چالش در بانکداري اسلامي بود. رئيس کل بانک مرکزي از ارايه پيشنهاد تغيير نرخ سود بانکي بر مبناي ميانگين نرخ تورم پايان شهريور سال گذشته و امسال به شوراي پول و اعتبار خبر داد و همچنين وزير اقتصاد و دارايي از شيوه کنوني تعيين نرخ سود اظهار نگراني کرد.
حال آنکه ابتدايي ترين اصول بانکداري اسلامي که عدم تعيين نرخ سود است نه در صحبتها و نه در برنامه هايي که بانک مرکزي اعلام کرد، رعايت نشد و به طرح مسايلي مانند اختلاس يکي از بانکها، مشکلات پرداخت تسهيلات بانکي و قيمت طلا اختصاص يافت. حتي غالب تيتر خبرهايي که در خروجي رسانه ها درباره اين همايش قرار گرفت، هيچ ارتباطي به بانکداري اسلامي نداشت.
اگر به سخنان بهمني و حسيني که در رأس مهمترين نهادهاي اقتصادي کشور قرار دارند دقت کنيم متوجه مي شويم که کمترين بخش از سخنان اين دو تن مربوط به بانکداري اسلامي بود. در اينجا بايد از مسؤولان اقتصادي در طول سالهاي پس از انقلاب اين سؤال را پرسيد که نتيجه 22 همايش برگزار شده در اين سالها براي اسلامي کردن بانکداري کشور چه بوده است؟