دانش آموختگان داروسازی ما از نظر علمی توانمند هستند اما از نظر مهارت های حرفه ای، کارایی ندارند
تاريخ انتشار: دوشنبه ۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۳ ساعت ۰۵:۴۴
رییس سازمان غذا و دارو گفت: در سال های گذشته، سهم واردات داروهای گران قیمت افزایش و تولید دارو در داخل کاهش یافته است.
رسول دیناروند رییس سازمان غذا و دارو در بیست و پنجمین نشست شورای آموزش دارو سازی با اعلام این موضوع که در سال های گذشته، سهم واردات داروهای گران قیمت افزایش و تولید دارو در داخل کاهش یافته است گفت: اعتماد پزشکان و مردم به داروهای اساسی کمتر شده و آنها به سمت مصرف داروهای جدید تمایل بیشتری دارند.
وی تصریح کرد، اگر این روند را کنترل نکنیم در آینده شرایط برعکس می شود به آن معنا که دو سوم داروهای کشور را داروهای وارداتی و یک سوم را داروهای تولید داخل تشکیل می دهند.
معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تاکید کرد: بنابراین چالش تجویز و کنترل مصرف دارو را نباید فراموش کنیم و برای این حوزه حتما باید چاره ای بیاندیشیم.
وی افزود: طی 10 تا 15سال اخیر خیلی روی این موضوع بررسی شده اما واقعیت امر این است که این بررسی ها خیلی موثر نبوده است.
دیناروند افزود: سهم بازار دارویی کشور در سال گذشته که شامل هزینه های مردم، وزارت بهداشت و بیمه ها است، چهار میلیارد دلار بوده است.
وی ادامه داد: 95 درصد این داروها تولید داخل و پنج درصد داروها وارداتی بوده است اما این یک سوم داروهای وارداتی، دو سوم ارز مصرفی را به خود اختصاص داده است.
دیناروند تصریح کرد، در سال گذشته یک میلیارد و 250 میلیون دلار صرف واردات دارو کردیم در حالیکه رقم صرف شده در حوزه صنعت نصف این مقدار است.
سرانه مصرف دارو در ایران حدود 50 دلار است
رییس سازمان غذا و دارو افزود: سرانه مصرف دارو در ایران تقریبا 50 دلار است در حالیکه این رقم در ترکیه بیش از 130 دلار و در برخی کشورها مانند افغانستان کمتر از این میزان است.
وی گفت: گاهی در رسانه ها و جامعه، آمار و ارقام دارویی متناقض و گاه عجیبی در زمینه مصرف دارویی مردم بیان می شود و بطور مثال می گویند که ایران اولین یا دومین مصرف کننده دارو در جهان است.
دیناروند افزود: این آمار آنقدر گفته شده که همه ما آن را پذیرفته ایم و لازم است که ذهنیت ها در این باره اصلاح شود زیرا حتی مسوولان نیز به سختی حرف های ما را در زمینه مصرف دارو می پذیرند.
وی خاطرنشان کرد: در سال 87 مطالعه ای از نظر مقایسه مصرف واقعی دارو در کشور بدون توجه به قیمت آن انجام گرفت و نشان می دهد مصرف دز دارویی کشور - به جز در مصرف آنتی بیوتیک ها که از میانگین کشورهای اروپایی بالاتر بوده -، در تمام دسته های دارویی کمتر از میانگین جهانی است.
رییس سازمان غذا و دارو با اشاره به بازار چهار میلیارد دلاری دارو در کشور گفت: این بازار توسط 90 کارخانه دارویی، 90 شرکت واردات دارویی، 60 شرکت تولیدی، 30 شرکت پخش و 10 هزار داروخانه به گردش در می آید.
دیناروند افزود: این درحالیست که بازار دارویی در ترکیه بیش از 10 میلیارد دلار و داروخانه های آن کشور نیز بیش از 24 هزار داروخانه است.
الکترونیکی شدن نسخه های دارویی
رییس سازمان غذا و دارو گفت: اکنون طرح نسخه نویسی الکترونیک را پیگیری می کنیم زیرا تجویز، مصرف و عرضه دارو حتما باید به صورت الکترونیکی باشد.
دیناروند افزود: در کشورهای پیشرفته، هیچ پزشکی نسخه بیمار را با دست نمی نویسد بلکه پرینت نسخه الکترونیکی دارو را به دست بیمار می دهد و داروخانه ها نیز با پزشکان در ارتباط الکترونیکی هستند.
وی تاکید کرد: الکترونیکی کردن نسخه های پزشکی در اولویت های کاری سازمان غذا و دارو قرار دارد و می توانیم پروتکل های تجویز دارو را در سیستم های نرم افزاری تعریف کنیم تا تمام نقل و انتقالات دارویی ثبت شده و قابل ردیابی باشد.
رییس سازمان غذا و دارو گفت: با اجرای این طرح می توان در زمینه تجویز و مصرف و عرضه دارو ، نظارت و اعمال نظر کرد.
دیناروند افزود: طرح الکترونیکی کردن نسخه های پزشکی، شدنی است زیرا زیرساخت های آن ایجاد شده اما برای اجرای آن می توان، سرعت اینترنت را نیز بالا برد.
وی با بیان اینکه یکی از مزایای الکترونیکی کردن نسخه های پزشکی، ایجاد تعادل بین سهم واردات و صادرات دارو است، گفت: با اجرای این طرح، از تجویزهای غیرضروری و غیرمنطقی دارو و همچنین خطاهای دارویی جلوگیری می شود.
رییس سازمان غذا و دارو گفت: بطور جدی پیگیر کاهش قیمت داروهای وارداتی هستیم.
دیناروند افزود: طی سال های اخیر، بسیاری از داروهای وارداتی گران تر شده و بگونه ای بود که برخی داروها و تجهیزات پزشکی وارداتی به دو برابر قیمت عرضه می شد.
وی تصریح کرد، البته کاهش قیمت داروهای وارداتی ممکن است دسترسی مردم به داروها را بیشتر کند، بنابراین کنترل تجویز اینگونه داروها را نیز خواهیم داشت.
رییس سازمان غذا و دارو گفت: اکنون توانسته ایم قیمت برخی اقلام دارویی وارداتی را 20 تا 40 درصد کاهش دهیم.
دیناروند افزود: تجهیزات پزشکی وارداتی بسیار گران تر به مردم عرضه می شد، بطوریکه اکنون با اجرای طرح کاهش قیمت تجهیزات پزشکی و داروها، قیمت برخی تجهیزات گران قیمت پرمصرف مانند لنزها، 50 تا 70 درصد کاهش داشته است.
به گفته وی، همچنین قیمت استندها، لوازم ارتوپدی، لوازم مورد نیاز در جراحی های قلب و عروق، مغز و اعصاب و گوارش به شدت کاهش یافته است.
رییس سازمان غذا و دارو گفت: برای حمایت از تولید داخلی دارو باید از شرکت های دانش بنیان حمایت شود.
دیناروند افزود: ابلاغ سیاست های اقتصاد مقاومتی و سیاست های کلی رهبر معظم انقلاب در حوزه سلامت از ابتدای سال جاری، فرصت را برای توسعه اقتصاد دانش بنیان فراهم کرده و آن را تکلیف وزارت بهداشت قرار داده است.
وی با بیان اینکه دولت و مجلس شورای اسلامی می خواهد از تولید داخلی دارو حمایت کنند، گفت: تولید داخلی، لزوما به معنای صنایع بزرگ نیست.
دیناروند با اشاره به فعالیت هشت ساله شرکت های دانش بنیان، ادامه داد: این شرکت ها به سرمایه گذاری های صد میلیارد تومانی دست زده اند و اکنون می توانیم نتایج کار این شرکت ها را بویژه در حوزه بیوتکنولوژیک ببینیم.
رییس سازمان غذا و دارو گفت: تمام شرکت ها، مراکز رشد و پارک های علم و فناوری که می خواهند در حوزه تولید دارو و تجهیزات پزشکی فعالیت داشته، دیگر نیاز به پروانه صنعتی ندارند و وزارت بهداشت برای آنها مجوز فعالیت صادر می کند.
دیناروند تصریح کرد، ممکن است این اقدام از نظر وزارت صنعت، یک کار انحرافی محسوب شود اما فرصتی است که سرعت تولید در زمینه های گیاهان دارویی، مواد اولیه دارویی و تجهیزات یکبار مصرف پزشکی را بیشتر می کند.
وی یادآور شد: صندوق حمایت تولیدکنندگان وزارت بهداشت و ستادهای حمایتی در بخش فناوری ریاست جمهوری از این شرکت ها حمایت خواهند کرد.
وضعیت ارایه خدمات دارویی در کشور مطلوب نیست
رییس سازمان غذا و دارو گفت: وضعیت ارایه خدمات دارویی در کشور مطلوب نیست و مردم و پزشکان در این زمینه از ما راضی نیستند.
دیناروند افزود: وقتی می خواهیم در مجلس شورای اسلامی در مورد تعرفه های حق فنی داروخانه ها صحبت کنیم، دراین باره توجیه نمی شوند و حتی گاهی وزرای بهداشت در سال های اخیر با این موضوع مخالف بوده اند چون خدمت مناسبی در این زمینه ارائه نشده تا قابل توجیه باشد.
وی با بیان اینکه آموزش داروسازی کشور نیاز به تحول دارد، خاطرنشان کرد: سه سال پیش حرکتی در دانشگاه علوم پزشکی تهران در زمینه گرایشی کردن رشته داروسازی آغاز کردیم که متوقف شد و امیدواریم آن را دوباره احیا کنیم.
رییس سازمان غذا و دارو گفت: دانش آموختگان داروسازی ما از نظر علمی توانمند هستند اما از نظر مهارت های حرفه ای، کارایی ندارند و صنعت و داروخانه ها به همین دلیل با کمبود داروساز مواجه هستند.
دیناروند افزود: ممکن است برای پست های دانشمند و عضوهیات علمی دانشگاه ها با کمبود داروساز مواجه نباشیم، اما بخش صنعت و داروخانه ها با این مشکل مواجه هستند، بطور مثال در یک استان، شش بیمارستان وجود دارد اما این بیمارستان ها یک نفر مسوول فنی داروساز ندارند.
وی ادامه داد: صنعت از ما برای نیروهای طرحی، 100 نیرو می خواهد اما فقط می توانیم 10 نفر را به آنها معرفی کنیم، شاید رفع مشکل در گرایشی شدن رشته داروسازی باشد تا دانشجویانی که علاقه مند به فعالیت در صنعت و داروخانه هستند در رشته های تخصصی تحصیل کنند.
رییس سازمان غذا و دارو یکی دیگر از دلایل کمبود داروساز در بخش صنعت را مهاجرت آنان عنوان کرد و گفت: داروسازانی که شش سال درس می خوانند پس از تحصیل نمی خواهند به مناطق محروم بروند و راه آمریکا و کانادا هم که باز است.
رییس سازمان غذا و دارو گفت: بار زیادی از طرح تحول نظام سلامت مربوط به مسایل دارویی و تجهیزات پزشکی می شود و در این مساله ضعف نیروی انسانی کافی است.
دیناروند تصریح کرد، در بسیاری از مراکز درمانی و بهداشتی با تجهیزات پزشکی آشنایی ندارند و در آموزش داروسازان از این مساله غفلت کرده ایم.
وی تاکید کرد: همچنین باید پروتکل داروهای پرمصرف را به مراکز درمانی ارائه دهیم زیرا اگر در این زمینه پروتکل نداشته باشیم، این داروها تمام اعتبار طرح تحول نظام سلامت را می بلعد. دیناروند یادآور شد: در این زمینه در حال انجام اقداماتی هستیم.