آيا توانسته ايم مطابق سلايق و نياز روز جامعه پيش رويم
حميدرضا عسگري
ما مدام از تبليغات ماهواره اي که لوازم آرايشي مختلف را به خورد جامعه مي دهد، شکوه داريم اما تاکنون در دو دهه گذشته يک نمونه جايگزين که بتواند عطش فرهنگي جوانان را برطرف سازد معرفي نکرده ايم
طرح "امنيت اجتماعي" يک بار ديگر از سوي مسولان ذيربط مورد توجه قرار گرفته و در غالب آن با افرادي که پوشش نامناسب دارند، حمل کنندگان سگ، غرفه داران بد حجاب در نمايشگاه هاي مختلف،... و فروشندگان کراوات!! برخورد مي شود. در محافل مختلف رسانه اي و گفتگوهاي اجتماعي هرگاه که بحث از پوشش، مد و آرايش جوانان به ميان آمده، کارشناسان بحث الگوهاي اسلامي يا ايراني را پيش مي کشند و با يک فخر فروشي خاص اعلام مي کنند که ما از پتانسيل هاي فرهنگي فراواني در اين زمينه برخورداريم. اما هيچگاه نمونه و آدرسي از اين پتانسيل ها ارائه نمي دهند.
ما مدام از تبليغات ماهواره اي که لوازم آرايشي مختلف را به خورد جامعه مي دهد، شکوه داريم و آن را خوراک غرب براي جهان سوم مي دانيم؛ که درست هم هست. اما تاکنون در دو دهه گذشته يک نمونه جايگزين که بتواند عطش فرهنگي جوانان را برطرف سازد معرفي نکرده ايم. نگاه شعارگونه به اين قضايا سبب شده تا هيچ گاه ازخود نپرسيم آيا اسلام و ايران مد آرايشي دارد يا خير؟ و فقط هرگاه از ناهنجاري هاي فرهنگي به تنگ مي آييم در بوق و کرنا فرياد مي زنيم که چرا از الگوهاي اسلامي ايراني استفاده نمي کنيم.
در جواب بايد گفت که آري، اسلام مد آرايشي دارد و حتي نسبت به فصل هاي سال تنوع رنگ لباس را سفارش کرده است، درمورد آرايش مو، ابرو، ناخن، نوع و رنگ کفش هم الگوهاي مشخص دارد، اما اشکال و عدم کارآمدي آن به اين سبب است که اين الگوها بسيار سنتي است و از سوي نهادهاي فرهنگي ما مطابق نيازهاي روز بازسازي نشده است. غرب تمامي مدهاي تبليغاتي خود را از ساعت، لباس، کفش، لوازم آرايشي و حتي لوازم ورزشي را در قالب فيلم هاي سينمايي يا تيزرهاي تبليغاتي باحضور خوانندگان، بازيگران و مانکن هاي معروف جهاني از طريق ماهواره براي جامعه ما مي فرستد و جوان ما تاحد بسياري تحت تاثير اين تبليغات قرار مي گيرد. تا اينجاي کار، ما از سوي غرب در امر جذب فرهنگي مغلوب شديم... از سوي ديگر ما مشاهده مي کنيم که در فيلم هاي سينمايي ، سريال ها و برنامه هاي زنده تلويزيون داخلي نيز بازيگران، خوانندگان و مجريان ما از ساعت، لباس و کفش با برندهاي خارجي استفاده مي کنند و حتي مدل مو و آرايش ظاهري آنها مطابق با الگوهاي غربي است.
آيا با اين تفاسير مي توان انتظاري غير از جذب جامعه به مدها و الگوهاي غرب زده داشت؟! کار از جاي ديگري خراب است و ما مشکل را در سطح خيابان ها و تفرج گاه ها جستجو مي کنيم و چاره آن را برخورد مستقيم مي دانيم. يا بعضاً شاهد برخوردهايي از سوي نهادهاي نظارت کننده هستيم که هيچ دليل منطقي و عقلاني براي آن متصور نيست. مثلاً جمع آوري کراوات ها از مغازه هاي لباس فروشي!!.آيا کراوات نماد بي بندوباري است؟ کدام معضل فرهنگي ما به وسيله جمع آوري کراوات ها حل خواهد شد؟ اصلا مگر استفاده از کراوات مشکلي شرعي دارد که با جمع آوري آن رفع مشکل شود. اگر واقعاً کراوات با شريعت اسلامي تعارض دارد چرا اطلاع رساني در مورد منع استفاده از آن از سوي مراجع ذي صلاح صورت نمي گيرد؟ اگر هم مشکلي ندارد براساس کدام قانون مدوني به خيابان ها مي ريزند و با فروشندگان و استفاده کنندگان کراوات برخورد مي کنند. اين قبيل اقدامات جامعه را نسبت به عملکرد دستگاه هاي برخوردکننده بدبين ميکند و سوژه اي به رسانه هاي خارجي مي دهد تا به ما انگ تحجر بزنند.
بعضاً تبليغ نمايشگاه هاي مدلباس هاي ايراني اسلامي را ديده ايد يا سري به آنها زده ايد. قضاوت کنيد چقدر از اين نمايشگاه ها بازديد مي شود و چقدر اين مدها توانسته مردم را به خود جذب کنند. براساس مشاهده شخصي و گفتگو با خانم هاي بازديد کننده از اين نمايشگاه ، عنوان شد که آيا از مدل هاي ارائه شده راضي هستيد و به عنوان يک خانم حاضريد اين لباس ها را بپوشيد؟ درجواب پاسخ داد که پوشيدن اين لباس ها در جامعه باعث تمسخر خواهد شد! . هيچ يک از بازيگران سينما و افراد در رسانه ملي به عنوان يکي از اصلي ترين ابزارهاي الگوسازي و ترويج فرهنگ سالم، از اين لباس ها و مدهاي ارائه شده استفاده نمي کنند، بعد ما توقع داريم جوانان جذب اين مدل ها شوند!.
واضح است که ما نتوانسته ايم مطابق با سلايق جامعه و نيازهاي روز پيش رويم و الگوهاي کارآمد و جذاب ارائه دهيم. اين مشکل چيزي نيست که بتوان با برخوردهاي مستقيم و منع دستوري مردم از مدل هاي تبليغاتي آن را حل کرد. البته نظارت و رها نکردن جامعه امري لازم و ضروريست اما بايد اقداماتي ريشه اي و بلند مدت براي آن انديشيد تا يک منبع غني فرهنگي وسازنده را به جامعه ارائه دهيم تا جايگزين الگوهاي غربي گردد
مرجع : آفرينش
نظرات بينندگان: ۱ نظر انتشار يافته ۰ نظر در صف انتشار ۰ نظر غيرقايل انتشار
۱۳۹۱-۰۳-۱۲ ۱۹:۴۸:۱۴
مطلب جالبي بود مسئولينهم اين مطالب رو مي خوانند (5976)