مطرح کردن سوالات بسيار و بي پاسخ گذاشتن آنها، طرح ابهام در موارد مختلف از جمله نواقصي است که در مناظرات پيش از انتخابات ومناظرات کنوني وجود داشته و دارد
تاريخ انتشار: شنبه ۳ بهمن ۱۳۸۸ ساعت ۰۷:۵۶
کاهش مخاطبان صداوسيما پس از انتخابات دهمين دوره رياست جمهوري واقعيتي است که چندي پيش از سوي مسوولان اين سازمان اعلا م شد. به نقل از روزنامه مردمسالاري، به اعتقاد اکثر کارشناسان عدم بي طرفي رسانه ملي در اطلاع رساني و تحليل حوادث پس از انتخابات علي رغم کاهش بينندگان آن، اعتماد عمومي را نيز نسبت به اين رسانه تاثيرگذار کم کرده است.
البته طي چند ماهه اخير در برخي مقاطع کوتاه تعداد مخاطبان صداوسيما افزايش پيدا کرد اما پس از چندي بازهم بي توجهي و دلسردي عامه مردم نسبت به رويکرد رسانه ملي تقويت شد چرا که همواره عدم ثبات و عدم بي طرفي برخي از تهيه کنندگان و گردانندگان صداوسيما مانع از جذابيت و تاثيرگذاري برنامه ها شده است. براي مثال برنامه روبه فردا که به بررسي حوادث انتخابات به صورت مناظره مي پرداخت پس از گذشت زمان کوتاهي به دليل نبودن همان ثبات و بي طرفي گردانندگان، هم اکنون تبديل به يک برنامه عادي و يک طرفه شده است و به اعتراف مجري اين برنامه شخصيت ها تمايلي به حضور در اين برنامه نشان نمي دهند، که چنين برخوردي از سوي نخبگان با برنامه روبه فردا خودنشانگر غير منصفانه بودن و ناعادلا نه بودن فضاي جلسات مناظره است.
مصداق بارز طرفداري رسانه ملي از گرايشي خاص، برنامه پنجشنبه شب روبه فردا با حضور آقايان بروجردي و حسينيان نمايندگان اصولگراي مجلس بود که مناظره را تبديل به يک برنامه يک طرفه و حمايتي کرد.
در همين رابطه امام جمعه موقت يزد در خطبه هاي اين هفته نمازجمعه با اشاره به اهميت رسانه ملي در کشورمان بيان داشت: مسوول صدا و سيما در مصاحبه اي اعلام کرده که 40 درصد بينندگان و مخاطبان صدا و سيما کاهش يافته اند که البته علت و عوامل اين کاهش را بايد در عملکرد خود صدا و سيما جست وجو کرد.
حجت الا سلام محمد حسن معز الديني تاکيد کرد: به عنوان نمونه اگر صدا و سيما در حوادث اخير شفاف عمل مي کرد و اطلاعات مورد نياز مردم را در اختيار آنها قرار مي داد، آنها به کانال هاي بيگانه و ماهواره روي نمي آوردند و هر روز از مخاطبان تلويزيون و رسانه ملي کاسته نمي شد.
معزالديني خاطرنشان کرد: اگر مناظرات تلويزيوني به همين شکل تداوم يابد و طرفداران احزاب مختلف
” خروج از موضوع مناظره، بيان تهمت و افترا به افرادي که در مناظره حضور ندارند، مطرح کردن سوالات بسيار و بي پاسخ گذاشتن آنها، طرح ابهام در موارد مختلف از جمله نواقصي است که در مناظرات پيش از انتخابات ومناظرات کنوني وجود داشته و دارد “
مسائل خود را به صورت شفاف مطرح کنند، مردم نيز علاوه بر اينکه به رسانه ملي روي مي آورند، از واقعيت ها مطلع مي شوند.
عضو شوراي مرکزي حزب موتلفه اسلامي نيز در اين رابطه گفت: بايد از نمايندگان واقعي تفکرات و طيف هاي سياسي که طرفداراني نيز دارند و در بخشي از جامعه قابل قبول اند، در مناظرات تلويزيوني دعوت شود.
حميدرضا ترقي، در گفت وگو با مهر در بيان اينکه آيا مناظرات اخير تلويزيوني مي تواند در رفع اختلافات ومشکلات اخير در جامعه تاثير گذار باشد، افزود: در اين سطح کنوني، اين مناظرات نمي تواند به حل مشکلات موجود در جامعه و ابهام زدايي از فضاي فعلي کمک کند، چرا که سطح مناظرات بسيار پايين است و از افرادي که نماينده واقعي، روشن و قابل قبول يک حزب يا تفکر هستند، دعوت نمي شود.
وي با بيان اينکه مناظرات وقتي مي تواند به ايجاد فضاي وحدت وحل مشکلات در جامعه کمک کند که از سطح بالا و افرادي موثر دعوت شود، افزود: در اوايل انقلاب افرادي همچون دکتر شهيد بهشتي به عنوان نماينده حزب جمهوري اسلامي و کيانوري به عنوان نماينده حزب توده براي مناظره دعوت مي شد و اين مناظرات به دليل سطح بالاي بحث ها، بسيار موثر بود.
به اعتقاد ترقي، در مناظرات کنوني از افرادي دعوت مي شود که نه تنها به عنوان نماينده يک تفکر و طيف سياسي مورد قبول نيستند بلکه اين افراد با حضور خود ومطرح کردن برخي مباحث، چارچوب هاي نظام را زير سوال مي برند، در حالي که اگر از افرادي در سطوح بالا که نماينده روشن ومورد قبول يک طيف نيز هستند دعوت شود، نه تنها سطح مناظرات بالا مي رود بلکه اين افراد موضوعات سطحي را به ميان نمي کشند و چارچوب هاي نظام را نيز زيرسوال نمي برند.
عضو شوراي مرکزي حزب موتلفه اسلامي با تاکيد بر اينکه نمايندگان تفکرات سياسي مختلف در جامعه بايد به اين مناظرات دعوت شوند، افزود: اين نمايندگان نيز بايد براساس يک مکانيزم مشخص و معلوم انتخاب شوند و ملاک ومعيار مشخصي مبني بر اينکه اين افراد به عنوان نماينده آن طيف خاص هستند، وجود داشته باشد. وي ادامه داد: مناظرات کنوني از جايگاه خوبي برخوردار نيست وتاثيرگذاري چنداني بر رفع مشکلات موجود در جامعه ندارد و بسياري از ايراداتي که به فضاي مناظرات قبل از انتخابات حاکم بود بر اين مناظرات نيز وارد است.
ترقي گفت: خروج از موضوع مناظره، بيان تهمت و افترا به افرادي که در مناظره حضور ندارند، مطرح کردن سوالات بسيار و بي پاسخ گذاشتن آنها، طرح ابهام در موارد مختلف از جمله نواقصي است که در مناظرات پيش از انتخابات ومناظرات کنوني وجود داشته و دارد و تاکنون نيز رفع نشده است.ترقي معتقد است بايد زمينه هاي مناسب براي پذيرش فرهنگ مناظره در جامعه ايجاد شود و مناظرات براساس اصول و چارچوب مشخص برگزار شود.