امروز هیچ محلهای مصونیت ندارد. به وفور و ارزان یافت میشود، درآمد بالایی برای دست اندرکاران تهیه و توزیع آن دارد و هزینههای مجازاتی مرتبط به آن نیز چندان نیست. انگار مشغول شخم زدن تمام بدنه جامعه هستند.
تاريخ انتشار: شنبه ۹ مرداد ۱۳۸۹ ساعت ۱۴:۵۹
تيترآنلاين - مواد مخدر صنعتی با نامهای غریب و آشنایی مانند کراک، شیشه و ... در شهرهای بزرگ کشور بویژه تهران، هم به آسانی تهیه میشود و هم با کمترین رد و اثری قابل مصرف است. این مواد بی بو، بیدود و در مراحل اولیه اعتیاد با کمترین تغییر در ظاهر افراد، اقبال زیادی کسب کرده است. آنها که از سر تفنن و تفریح، مواد غیرصنعتی مصرف میکردند و تحت فشار خانواده قرار داشتند، به سمت مصرف این مواد گرایش پیدا کردهاند.
اکنون خانوادههای زیادی هستند که درگیر این بلای ویرانگر شدهاند. بازپروری و بازسازی افراد آسیب دیده از مواد صنعتی به شدت دشوارتر از مواد مخدر معمول است؛ هم هزینه ترک آن بالا است و هم اثرات شیمیایی آن بر متابولیسم بدن فرد آسیب دیده شدید است. حتی گفته میشود، برخی از آنها قربانی خود را در زمانی کمتر از 6 ماه به قبرستان میفرستند.
در باره کراک مادهای که گفته میشود عصاره هروئین به بیان دیگر هروئین 98 درصد غنی شده است، میگویند: طعمه خود را به سرعت از پا میاندازد و درنهایت فرد بگونهای از نظر جسمی آسیب میبیند که اگر پوستش را بکشد، آن تکه در دستانش میماند. دود و بو ندارد و به راحتی هم قابل استعمال است. این روزها در بهشت زهرای تهران نیز اطلاعیههایی درخصوص غسل و شست و شوی این دست از مردگان وجود دارد.
خانوادههای گرفتار این ماده صنعتی معتقدند اگر اطلاع رسانی درست صورت گرفته بود، جوانشان در این گرداب غرق نمیشد اما حالا به نظر میرسد، در مقابل این مواد همه ارکان جامعه تسلیم شده باشند، خانواده، مدرسه، دانشگاه، نیروی مبارزه کننده با مواد مخدر و ... همه دچار وضعیت آچمز شدهاند.
در میادین و چهارراههای پرتردد و پارکها به راحتی میتوان عوامل توزیع را مشاهده کرد. مجازات دست اندرکاران عمده مواد مخدر و سران مافیایی آنان به میزان جنایتی که میکنند وحشتناک نیست و اخیرا نیز از مهار یا دستگیری عناصر اصلی یا شاکلههای آنان خبری درج نمیشود. در صفحات حوادث فقط اخبار قتل و جنایت است که تنها در لابلای خبر تنظیم شده میتوان رد مواد مخدر را دید. حتی برادر و پدرکشی و خانواده کشی و تجاوز جنسی رو به افزایش هم در غالب موارد گزارش شده، مرتبط با مواد مخدر و اعتیاد است.
آنطور که خود معتادان میگویند: تاثیر مواد جدید صنعتی به حدی شدید است که معتاد به آن حتی قادر به تشخیص اعمال و رفتارش نیست. اکنون جغرافیای مواد مخدر تهران حد و مرزی نمیشناسد. اگر یک روز در گوشهای از بیقولههای تهران یا مثلا خاک سفید باید به دنبال ریشه میرفتیم، امروز هیچ محلهای مصونیت ندارد. به وفور و ارزان یافت میشود، درآمد بالایی برای دست اندرکاران تهیه و توزیع آن دارد و هزینههای مجازاتی مرتبط به آن نیز چندان نیست. انگار مشغول شخم زدن تمام بدنه جامعه هستند.
آمار و گزارشهای نهادهای بهداشت جهانی مانند سازمان بهداشت جهانی و پلیس بینالملل( اینترپل) نشان میدهد که الگوی مصرف مواد مخدر، خیلی سریع از سنتی به صنعتی و شیمیایی تغییر مییابد.
به باور محققین در مسایل اجتماعی، شرایط خاص روحی جوانان امروزی که کنجکاوی ازجمله ویژگیهای آن است و نیز ادعای همگرایی با روند تحولات اجتماعی جهان و هویتیابی یا رهایی از فشارهایی اجتماعی و فرار از مشکلات و مسوولیتها، به علاوه دسترسی سهل و ارزان، باعث افزایش چشمگیر استفاده از مواد و کاهش سن استفاده کنندگان از آنها شده است.
ازسویی تجربههای پزشکان در چندین مرکز درمان معتادان به مواد مخدر در تهران نشان میدهد که سم زدایی و بازتوانی و درمان معتادان به مخدرهای صنعتی با روشهای معمول و شناخته و تجربه شده، عملا هیچ پاسخی نمیدهد و هر فردی که بهسراغ این نوع مواد میرود، باید از همان ابتدا دریابد قدم در جادهای گذاشته است که اگر راه بازگشتی داشته باشد؛ دشوار و جانکاه است.
نوری( مسئول پژوهش موسسه خیریه تولدی دوباره) در گفتوگويي با برنامه اشاره در رادیو تهران، تمامی نوجوانان 17 سال به بالا را ازجمله افراد مورد تهدید این مواد دانسته و معتقد است؛ این افراد اگر اوقات فراغتشان به خوبی پر نشود؛ اهداف خوبی برای سودجویان توزیع کننده این مواد هستند. و از آنجاکه این گروه از سودجویان این باور غلط را درمیان استفاده کنندگان از این مواد به وجود آوردهاند که این مواد اعتیادآور نیستند؛ دامنه تجربه گرایی درمیان نوجوانان و جوانان برای استفاده از آنها افزایش یافته است.