چرا رئیس کل بانک مرکزی به حمایت از ارزش دلار پرداخته است
این گونه تحریک بازار توسط آقای رییس کل نه تنها ثبات به بازار نمیدهد که موجب سردرگمی فعالان اقتصادی نیز خواهد شد
تاريخ انتشار: پنجشنبه ۴ مهر ۱۳۹۲ ساعت ۰۸:۰۳
اثر اظهارات رئیس کل بانک مرکزی بر بازار ارز «ما احساس میکنیم الان نرخ دلار در کف قرار دارد و دلیلی برای کاهش بیشتر از این نرخ دلار در بازار آزاد وجود ندارد».
همین جمله از جانب رئیس کل بانک مرکزی در روز گذشته کافی بود، تا سرمایههای سرگردان وارد بازار ارز شود و کسانی که منتظر کاهش بیشتر قیمت دلار بودند، وارد بازار ارز شده و به خرید دست بزنند و با اطمینان از اینکه ریسک کاهش قیمتی وجود ندارد، خریدار شوند.
در کنار این مسئله فروشندگان نیز حاضر نبودند در کف قیمت دلار خود را از دست بدهند، بنابراین سیر صعودی نرخ دلار بار دیگر آغاز شد، به اعتقاد بسیاری از معامله گران و صرافها دلیل اصلی افزایش قیمت دلار اظهارات ارزی دیروز رئیس کل بانک مرکزی است.
باید دید که این اظهار نظر رئیس بانک مرکزی پس از صبحانه کاری به چه مناسبتی صورت گرفته است و فعالان اتاق بازرگانی چه درخواستهایی از سیف داشتهاند که ایشان این چنین به حمایت از ارزش دلار پرداخته است.
کارشناسان و فعالان اقتصادی بارها بر این نکته تأکید کرده اند که ثبات و عدم نوسان نرخ ارز بسیار مهم تر از افزایش یا کاهش آن است. اما این گونه تحریک بازار توسط آقای رییس کل نه تنها ثبات به بازار نمیدهد که موجب سردرگمی فعالان اقتصادی نیز خواهد شد.
در کنار این مساله امروز خبرهایی از سازمان ملل مبنی بر حاضر نشدن رئیس جمهور در مهمانی ناهار بان کی مون که اوباما هم در آن حضور داشت و همچنین اعلام مقامات کاخ سفید مبنی بر اینکه هیات ایرانی پیشنهاد دیدار اوباما با روحانی را رد کرده است باعث شد امروز نیز به تب افزایش قیمت دلار افزوده شود و دلار تا 3100 تومان افزایش یابد،این در حالی بود که یکی از دلایل افت دلار در بازار احتمال دیدار روحانی و اوباما بود، این درحالی ست که اوباما میتواند اگر مذاکرات خوب پیش رود ایران را در قالب دورههای 120 روزه از بیشتر تحریم ها معاف کند و احتیاجی به تصویب کنگره ندارد به هر حال فرصت ایجاد شده از دست رفت.
مقامات کاخ سفید گفته اند که نشست روز پنجشنبه بین جان کری وزیر امور خارجه آمریکا و محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران و سایر وزیران خارجه کشورهای عضو 1+5 به قوت خود باقی است و هدف از این نشست، از سرگیری مذاکرات درباره برنامه هستهیی ایران است.
در خصوص مذاکرات صرف نظر از بار روانی دیدار اوباما و روحانی باید منتظر نتیجه نشست پنج شنبه ظریف با 1+5 بود که اثر فاندامنتال قوی میتواند بر بازار ارز داشته باشد، به نظر میرسد ظریف این عزم را دارد که بدون فوت وقت این مذاکرات به نتیجه برسد و این مساله از تعیین زمان روز 5شنبه در حاشیه اجلاس به وضوح مشخص است، در این صورت جناب رئیس کل هم نمیتواند از کاهش قیمت ارز جلوگیری کند و ظریف در اذهان ملت ایران به قهرمانی تبدیل میشود که توانسته است گره مذاکرات هسته ای را بگشاید.
در پایان بار روانی این روزها از بازار رخت خواهد بست و دلار در نرخ 3000 تومان آرام خواهد گرفت. * محمدحسن تسلیمی؛ مدیر معاملات آتی کارگزاری نواندیشان بازار سرمایه