وقتي سهم بازار نفت ايران گرفته شود ديگر به راحتي نميتوان آن را برگرداند و اين يعني نفت كمتري از ايران به فروش میرود و منابع مالي كمتري حاصل میشود
تاريخ انتشار: سه شنبه ۱ آذر ۱۳۹۰ ساعت ۱۱:۳۹
نفت سلاح نيست «آقای وزیر»!. نفت استراتژيكترين كالاي ايران است. ايران دومين توليدكننده اوپك است و همواره سعي كرده نقش يك عرضهكننده مطمئن را در بازار انرژي بازي كند؛ اين را حتي در دوره جنگ تحميلي اثبات كرده است. زماني كه نفتكشها را ميزدند اما صادرات نفت ايران قطع نميشد. حالا اما در زمان صلح، وزير نفت گفته است كه در صورت لزوم از نفت به عنوان ابزار سياسي استفاده خواهد كرد.
1- وزير نفت ايران تا يكماه ديگر رييس اوپك است. اوپك بارها تاكيد كرده است كه يك سازمان اقتصادي است و سياسيبازي نميكند. اظهارات رستم قاسمي كه بازتاب وسيعي هم در رسانههاي دنيا داشته است، موقعيت ايران را در اوپك كه نميخواهد سياسي جلوه كند، تضعيف ميكند.
2- امنيت عرضه براي مشتريان نفت بسيار مهم است. اگر مشتريان احساس كنند كه ايران ممكن است زماني از توقف نفتش به عنوان يك ابزار فشار سياسي استفاده
” همه توليدكنندگان نفت، بازي سياسي خودشان را دارند، اما هيچوقت آن را به زبان نميآورند؛ پس لزومي ندارد مقام نفتي چنين موضعي اتخاذ كند “
كند آيا به دنبال تغيير منبع انرژيشان نخواهند رفت؟ وقتي سهم بازار نفت ايران گرفته شود ديگر به راحتي نميتوان آن را برگرداند و اين يعني نفت كمتري از ايران به فروش میرود و منابع مالي كمتري حاصل میشود. وانگهي، كاهش وابستگي كشورها به نفت ايران بر امنيت ملي هم تاثير منفی میگذارد.
3- در زماني كه غرب دنبال تحريم نفتي ايران است، نبايد خودمان را به حاشيه ميدان رقابت برانيم. بياعتمادي به ايفاي نقش بينالمللي توسط ايران آن هم در عرضه نفت، سم مهلك است.
4- اقتصاد ايران به شدت تشنه پول است. در دورهاي كه پول يارانهها به مردم پرداخت ميشود و پروژههاي عمراني با كسري منابع مالي مواجه است، هيچ خطري نبايد فروش نفت ايران را تهديد كند، چه برسد به اينكه رستم قاسمي خود از احتمال استفاده از نفت به عنوان ابزار سياسي و توقف آن خبر دهد، حتي اگر احتمال آن را بسيار ضعيفبداند.
5- همه توليدكنندگان نفت، بازي سياسي خودشان را دارند، اما هيچوقت آن را به زبان نميآورند؛ پس لزومي ندارد مقام نفتي چنين موضعي اتخاذ كند. ايران ميتواند همه گزينههايش را براي تامين منافعاش مرتب كند اما نبايد فراموش كند كه منافع معمولا با تعامل سازنده حاصل ميشود.