![]() ![]() ![]() |
در حالی نرخ تورم فروردین 91 از سوی بانک مرکزی 21.8 درصد اعلام شده که کارشناسان اقتصادی و مردم نرخ تورم موجود در کشور را بیش از این می دانند.
به گزارش پانا، بانک مرکزی عصر روز گذشته نرخ تورم موجود در فروردین ماه 91 را 21.8 درصد اعلام کرد که بر اساس آن قیمت سایر کالاهای موجود در سبد خانوار در 12 ماه منتهی به فروردین 91 نسبت به 12 ماه منتهی به فروردین 90 تنها 21.8 درصد تغییر کرده است.
اما گزارش های میدانی نشان می دهد که مردم نرخ تورم اعلام شده از سوی بانک مرکزی را واقعی نمی دانند و نرخ هایی فراتر از 40 درصد را برای این تغییر قیمت ها عنوان می کنند.
علت این برداشت را می توان در گزارش دیگری از سوی بانک مرکزی یافت؛ در این گزارش، شاخص بهای 40 قلم کالای اساسی اعلام شده که بر اساس آن به طور میانگین 40 درصد افزایش قیمت را تجربه کرده اند.
اقلام اساسی که بانک مرکزی اعلام کرده است بر اساس مطالعات همین نهاد جزء کالاهایی هستند که مردم به طور روزانه به آنها نیاز دارند و تغییر قیمت آنها به طور مستقیم و روزانه در معیشت مردم تاثیر می گذارد.
محمد باقر صدری در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی پانا با اشاره به اینکه شاخص کالاهای اساسی بهتر می تواند سطح معیشت مردم را تعیین کند، اظهار داشت: مردم آن چیزی را باور می کنند که روزانه با آن در ارتباط هستند در حالی که در تعیین نرخ کلی تورم نوسان نرخ کالاهایی مانند گوشی تلفن که انسان هر چند سال یک بار برای خرید آن مراجعه می کنند و یا ابزارهای تکنولوژی که با ورود تکنولفوژی جدید ارزان تر می شوند (مانند کامپیوتر) نیز محاسبه می شود که اینها نرخ تورم کلی را پایین نگه می دارد.
رشد اجاره مسکن و پوشاک هم در نرخ تورم محاسبه شود
وی افزود: شاخص اصلی که تعیین کننده روند تغییر سطح معیشت مردم است همان شاخص اقلام اساسی است که به نظر من باید از 40 قلم کالا کمی بیشتر شود و اقلامی مانند اجاره مسکن و پوشاک نیز در آن محاسبه شود که این موضوع نشان دهنده تورم اصلی است.
این اقتصاددان تاکید کرد: البته تعیین نرخ کلی تورم یک اصل است و برای محاسبات بلند مدت در اقتصاد لازم است اما برای درک بهتر از وضعیت درآمد و هزینه مردم باید شاخص های جدیدی بررسی شود.
سید ناصر موسوی نیز پیش از این به پانا گفته بود که نرخ تورم اعلام شده از سوی بانک مرکزی با آنچه مردم می بینند بسیار متفاوت است.
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در ادامه افزود: بانک مرکزی درصورتی که تورم نقطه به نقطه را اعلام کند ، مشخص می شود که نرخ تورم واقعی چه میزان است و آنچه مردم احساس می کنند صحیح است یا آنچه بانک مرکزی می گوید.
وی تصریح کرد: اعلام نرخ تورم به این شکل باعث می شود که مردم اعتماد خود را به آمارهای رسمی از دست به دهند در حالی که بانک مرکزی و مرکز آمار می توانند با ارایه توضیحات در این خصوص که چرا نرخ تورم پایین تر از آن چیزی است که مردم در صطح جامعه می بینند اعتماد سازی کنند.
این تفاوت تنها بین انتظار مردم از نرخ تورم و نرخ اعلامی از سوی بانک مرکزی نیست بلکه آمارهای مرکز آمار و بانک مرکزی نیز تفاوت فاحش دارند که علت آن تفاوت در سال پایه آنها گفته می شود.
بانک مرکزی در نظر دارد تا امسال سال پایه را به سال 90 منتقل کند در حالی که مرکز آمار سال پایه خود را همچنان همان سال 81 قرار داده است که با این وجود باید شاهد اختلاف های شدیدتری در نرخ های اعلام شده از سوی هر دو نهاد باشیم.