حجم بالای نقدینگی در کشور و عدم توانایی بخش تولید در جذب این سرمایه ها باعث شد تا در یکسال گذشته نقدینگی به بازارهای ارز، سکه و خودرو سر بزند
تاريخ انتشار: سه شنبه ۹ اسفند ۱۳۹۰ ساعت ۱۰:۴۱
حجم بالای نقدینگی در کشور و عدم توانایی بخش تولید در جذب این سرمایه ها باعث شد تا در یکسال گذشته نقدینگی به بازارهای ارز، سکه و خودرو سر بزند و این بار کارشناسان منتظر حضور سرمایه های سرگردان در بخش مسکن هستند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی پانا، بیش از یک سال است که وعده آرامش در بازار سکه و ارز از سوی مسوولین اقتصادی کشور مطرح می شود و هر بار ایده جدیدی برای مدیریت بازار مطرح شده و در مدت کوتاهی به شکست منجر می شود، نمونه بارز آن را می توان بازار ارز دانست که دلار هنوز در اوج ایستاده است. این روزها علاوه بر ارز و سکه نقدینگی بازار خودرو را نیز فتح کرده است و حضور دلالان در این بازار پر رنگ شده به طوری که پژو206 بیش از 2 میلیون تومان در 2 ماه اخیر رشد قیمت داشته و 206 اتومات به دلیل عدم تولید از سوی شرکت تا 25 میلیون تومان بالا رفت.
این موضوع تنها در خصوص بازار داخلی نیست و گلایه ها از رشد قیمت خودروهای وارداتی نیز بالا گرفته است، رییس انجمن فروشندگان خودرو از حضور وارد کنندگان غیر حرفه ای در بازار گلایه می کند و این اقدام را عاملی برای کاهش کیفیت خودروهای وارداتی به کشور می داند. اما در بازار ارز و سکه خبرهای جدیدی برای کنترل بازار مطرح می شود، معاون اول رییس جمهور از بمب ارزی دولت در آینده نزدیک خبر می دهد که نتیجه آن کاهش شدید قیمت ارز است اما از جزئیات آن سخنی به میان نیاورد.
از سوی دیگر رییس کل بانک مرکزی از عرضه 8 میلیون سکه پیش فروش شده از ابتدای اردیبهشت به بازار خبر داد که نتیجه آن نیز چیزی جز افزایش عرضه و کاهش قیمت نیست؛ بنابراین در اردیبهشت ماه رونق از 2 بازار سکه و ارز رخت می بندد. اما سوالی که در این بین باید پرسید این است که سرنوشت این حجم بالای نقدنگی در زمان رکود این دو بازار چه خواهد شد؟
بدون شک بازار خودرو آنقدر کشش ندارد که حجم بالای نقدینگی را به خود جذب کند پس به ناچار بخشی از نقدینگی 300 هزار میلیارد تومانی به سوی بازار مسکن حرکت خواهد کرد. در حال حاضر قیمت مسکن نسبت به سال 89 بین 20 تا 30 درصد رشد اجاره بها و قیمت مسکن داشته ایم، که این میزان رشد از دید وزیر مسکن کنترل بازار خوانده شده است. در دی ماه سال 90 حداقل قیمت زمین در تهران یک میلیون 300 هزار تومان عنوان شده که 3 برابر حداقل حقوق یک کارگر است یا به عبارت دیگر یک کارگر برای خرید 50 متر زمین در تهران باید 150 ماه (12 سال) حقوق خود را به طور کامل پس انداز کند.
نکته اصلی در موضوع مسکن این است که هم مسوولین وزارت مسکن و هم فعالین بازار معتقدند فنر قیمتی مسکن در 3 سال گذشته جمع شده و آماده یک جهش است، موضوعی که از سوی علی نیکزاد به عنوان عملکرد مناسب وزارتخانه مطبوعش مطرح و از سوی بازاریان به عنوان آمادگی بازار برای رشد ناگهانی قیمت عنوان می شود. اما مدیران دولتی بخش مسکن چشم امید خود را به واگذاری های مسکن مهر دوخته اند و منتظرند تا واگذاری 100 هزار مسکن در تهران تا پایان شهرویر 91 قیمت مسکن را اگر کاهش نمی دهد لااقل مانعی برای رشد آن شود. موضوعی که بازاریان آن را مردود می دانند زیرا نرخ مصالح ساختمانی را رو به رشد بوده و هزینه ساخت مسکن افزایش یافته است.