فرهنگ چاپلوسي اگر در جامعه رواج يابد نظام جامعه به هم ميريزد
اين خطرناك است كه كسي جرات نكند بگويد بالاي چشم مدير ابرو وجود دارد. اين فضا بسيار بد است و نبايد اين طور باشد
تاريخ انتشار: جمعه ۲۱ بهمن ۱۳۹۰ ساعت ۱۹:۱۰
تقوي در خطبههاي نماز جمعه گفت: فرهنگ چاپلوسي اگر در جامعه رواج بيابد بسيار خطرناك است و نظام تربيتي جامعه را به هم ميريزد.
به گزارش ايسنا حجت الاسلام و المسلمين سيد رضا تقوي، رييس شوراي سياستگذاري ائمهي جمعه در سخنان پيش از خطبهي خود دربارهي "سيرهي تربيتي علوي" گفت: در سيره علوي روشهاي تربيتي متنوع است و مولاي ما علي (ع) طوري تربيت ميكند كه خداوند ميخواهد و درسهاي تربيتي او بر اساس فطرت است.
وي در ادامه با تاكيد بر تاثير حكومت و قدرت بر تربيت در جامعه تصريح كرد: رفتار و گفتار قدرتمندان بر روح و روان جامعه تاثير دارد؛ به خصوص قدرتمنداني كه براي مردم الگو و اسوه ميشوند. اسوهها و الگوها هميشه در جامعه تاثيرگذار هستند و ما بايد در گفتار سيره علوي به اين توجه كنيم و ببينيم رفتارهاي امير مومنان (ع) از موضع قدرت چه آثار تربيتي را بر جاي گذاشته است.
تقوي خاطرنشان كرد: يكي از آسيبهايي كه نظامهاي تربيتي در طول تاريخ با آن رو به رو بودهاند قدرت است؛ آنگاه كه در اختيار انسانهاي خودخواه و حريص قرار گرفته است آثار تربيتي منفي فراواني بر جاي گذاشته است و نظام تربيتي جامعه را با مشكل مواجه كرده و ميدانيم كه قدرتمندان و قدرتمداران خودخواه كه بر موج خواستههاي نفساني خود سوار شده و ميتازند اصول و قواعد تربيتي را در جامعه زير پا گذاشته و تخريب كردهاند.
وي خاطرنشان كرد: جاده قدرت بسيار لغزنده است و گام گذارنده در آن بايد با اصول حركت آشنا باشد تا بتواند خود را به سرمنزل مقصود برساند. قدرت به منزلهي تيغ تيزي است كه اگر به دست عقل و ايمان سپرده نشود براي جامعه خطرناك است و انسانها را به نابودي ميكشاند.
تقوي در ادامه با بيان اين كه "امروز آنهايي كه در كسب اطلاعات و نتيجهگيري از آن پيشگامتر باشند ميتوانند افكار عمومي را در اختيار بگيرند و قدرت را افزونتر كنند" يادآور شد: اگر علم در اختيار انساني قرار گيرد كه انسانيت را نميفهمد و از آن بويي نبرده است اين علم تيغ تيزي در اختيار يك انسان ديوانه ميشود؛ چرا كه علم دارد و سلاح ميكروبي و شيميايي توليد ميكند و ديگران را تهديد ميكند. اين افراد دلشان تاريك است؛ در حالي كه اسلام ميگويد علم بايد در اختيار كسي قرار گيرد كه دلي روشن دارد و از علم سوءاستفاده نميكند؛ چرا كه ميتوان از علم سوءاستفاده كرد و انسانها را به نابودي و ذلت كشاند.
رييس شوراي سياستگذاري ائمهي جمعه در ادامه گفت: در اسلام قدرت را در خدمت انسانيت و رشد و تعالي جوامع بشري قرار ميدهيم و از آن براي به بند كشيدن و به ذلت كشاندن انسانها و چپاول منابع جوامع مختلف استفاده نميكنيم. قدرت در هر زمينهاي بايد در جهت رشد و تعالي انسان قرار گيرد و به نظام تربيت در جامعه كمك كند؛ نه اين كه قواعد تربيتي را به هم بريزد و آثار منفي در جامعه به وجود آورد. قدرتي كه در خدمت حق و در جهت از بين بردن ظلم و ستم باشد در جهت رشد و تعالي جامعه خواهد بود.
وي در ادامه با بيان اين كه در همهي نظامها نيروهاي مسلح و ارتش آن ملت نماد اقتدار آن ملت است تصريح كرد: در نظام اسلامي هم نيروهاي مسلح مظهر قدرت و اقتدار امت اسلامي هستند. امروز ما در كشورمان نيروهاي مقتدر نظاميمان حقيقتا نماد اقتدار جامعهي ما هستند و تفاوتهايي هم با ساير كشورها دارند؛ يكي از تفاوتهايشان اين است بين ارتش و ملت هيچ جدايي وجود ندارد و اين پيوند روز به روز هم مستحكمتر ميشود.
تقوي با يادآوري حضور نيروهاي مسلح در مدرسه رفاه و بيعت با امام در بهمن 57 گفت: آن روزي كه عزيزان نيروي هوايي ما در 19 بهمن 57 در مدرسهي علوي در خيابان ايران به خدمت امام (ره) رسيدند و در برابر او مانند فرماندهي كل قوا احترام نظامي گذاشتند اين عشق و علاقه و شور انقلابي اين عزيزان بود كه در برابر امام كمر نظام طاغوت را براي لحظات آخر شكست و واقعا اين حركت در آن زمان بسيار موثر واقع شد و عوامل و مزدوران رژيم طاغوت نااميد شدند و تحليلها نسبت به حركت مردم ايران تغيير پيدا كرد.
وي تصريح كرد: ارتش ما اين افتخار را دارد كه فرماندهي كلش فقيهي فرزانه و مجتهدي آگاه و رهبري عادل است و در هيچ كجاي دنيا شما چنين فرماندهي با اين خصوصيات سراغ نداريد. ارتش ما بايد به خاطر اين فرماندهي با اين خصوصيات بر خود ببالد و زينتي براي اين فرماندهي باشد كه الحمدلله زينت است و در صحنههاي مختلف نشان داده است كه چگونه ميتواند كارآمدي و كارايي خود را در پاسداري از امنيت و كيان ملت به كار بگيرد.
وي در ادامه با بيان اين كه "قدرتي كه در جهت رشد ايمان و عمل صالح است مقدس است و بايد از آن قدرداني كرد." گفت: بايد قدرت را مهار كرد و مواظب بود كه سركشي نكند؛ چون قدرت اگر در اختيار كسي قرار گيرد اخلاق او را هم عوض ميكند و رفتار هم عوض ميشود و مسايل ديگري در جامعه به وجود ميآيد. اسلام سعي ميكند قدرت را در اختيار كساني قرار دهد كه سلامت آن را تضمين كنند.
رييس شوراي سياستگذاري ائمه جمعه در ادامه گفت: در جامعه اسلامي قدرت در اختيار انبيا و امامان معصوم قرار ميگيرد كه عصمت دارند. در زمان غيبت قدرت در اختيار ولي فقيه است و تضمين سلامت آن عدالت است تا در خدمت مردم قرار گيرد. اگر ولي فقيه از عدالت ساقط شود از ولايت هم طبعا ساقط ميشود. پس عدالت با ولايت قرين است. همچنين بايد بر قدرت نظارت عمومي شود؛ هر فردي كه در نظام اسلامي زندگي ميكند مسووليت دارد تا بر قدرت نظارت كند و هر گاه نشاني از نارسايي ديد حق دارد تذكر دهد. نصيحت فرمانروايان جزو حقوق حاكم است و حاكم بايد آن را بخواهد.
وي افزود: اگر يك مدير مورد انتقاد قرار گرفت نبايد ناراحت شود؛ بالاخره مديران هم اشتباه ميكنند و مدير هم مساوي با نظام نيست و نظام را بايد از اشخاص جدا كنيم. اين خطرناك است كه كسي جرات نكند بگويد بالاي چشم مدير ابرو وجود دارد. اين فضا بسيار بد است و نبايد اين طور باشد.
تقوي با اشاره به سخنان مقام معظم رهبري در نماز جمعه هفته گذشته گفت: همان طور كه مقام معظم رهبري هم فرمودند بايد فضاي انتقاد باز باشد. البته انتقاد شرايط و ضوابطي دارد اولا نبايد انتقاد همآوا با دشمن باشد، نبايد تضعيف كند، بايد خوبيها هم ديده شود و نه اين كه روي بديها بنشينيد و راه حل هم ديده نشود. انتقاد براي توسعهي فرهنگ عمومي و افكار عمومي مفيد است.
تقوي در ادامه با اشاره به انتخابات به كانديداها و طرفدارانش توصيه كرد از فرهنگ چاپلوسي بپرهيزند و گفت: طرفداران كانديداها اغراق نكنند و كانديداها هم وعدههاي بيجا ندهند. فرهنگ چاپلوسي اگر در جامعه رواج بيابد بسيار خطرناك است و نظام تربيتي جامعه را به هم ميريزد؛ در اين صورت نالايقها به قدرت ميرسند و زمينه را براي چاپلوسان بايد تنگ كرد.
نظرات بينندگان: ۰ نظر انتشار يافته ۰ نظر در صف انتشار ۱ نظر غيرقايل انتشار