در حالی رکورد اختلاس در ایران به سال 74 توسط فاضل خداداد در بانک صادرات شکسته شد تا سال 90 این رکورد پا برجا بود تا این بار "آقای الف خ" بازهم در بانک صادرات، رکورد جدید 3 هزار میلیارد تومانی را ثبت کرد.
به گزارش پانا، طی سالهای پس از انقلاب یکی از مهمترین مشکلات اقتصادی رانت خواری و اختلاس در سیستم اقتصادی بوده که همواره مبارزه با این مفسدین شعاری مهم برای تبدیل شدن به یک چهره محبوب بوده است.
در این بین برخی پروندهای اقتصادی وجود دارد که در نوع خود کم سابقه به نظر می رسند که در ذیل به بررسی برخی از این پرونده هار می پردازیم.
بزرگترین اختلاس ایران در بانک صادرات
فاضل خداداد، کارمند ساده بانک صادرات که در سال 1374 بزرگترین اختلاس ایران را رقم زد.
وی با همکاری مرتضی رفیق دوست توانست 123 میلیارد تومان از بانک صادرات اختلاس کند و نام خود را برای همیشه در لیست بزرگترین اختلاس کنندگان کشور جای دهد.
مجموع اختلاس وی برابر با 467 میلیون دلار بود.(دلار در سال 73 که اختلاس رخداد برابر با 263 تومان بود)
زمانی که پرونده وی بررسی شد کسی گمان نمی کرد که امکان شکستن رکورد وی وجود داشته باشد اما فردی با نام "الف خ" در سال 90 ثابت کرد که سیستم بانکی کشور آنقدر آشفته است که می توان رکوردهای بزرگتری در این حوزه ثبت کرد.
رییس دادگاه خداداد، محسنی آژه ای بود که وی را مفسد فی الارض دانسته و دستور اعدام وی را صادر کرد.
این شاید اولین اعدام اقتصادی در کشور محسوب می شد و انتظار می رفت تا پس از آن مبارزه با مفسدین اقتصادی رنگ و بوی بیشتری به خود بگیرد.
پرونده ای با رشوه های کلان
هیچکس فکر نمی کرد یک دستفروش بتواند بیش از 100 میلیارد تومان اختلاص کند اما شهرام جزایری عرب این موضوع را تبدیل به واقعیت کرد.
در نیمه اول دهه 80 بود که خبر پرونده یک اختلاس بزرگ و رشوه های کلان افکار عمومی را به خود جذب کرد.
شهرام جزایری عرب اگر چه به نتوانست رکورد خداداد را در اختلاس بشکند اما این جوان 29 ساله همیشه خندان، که فعالیت اقتصادی خود را از دستفروشی آغاز کرد بود به دلیل پرداخت رشوه به برخی از مسولان معروف شد.
جزایری عرب 124 میلیون دلار اختلاس را تا سال 80 در پرونده خود درج کرد.
وی بر اساس حکم دادگاه به 14 سال زندان، 10 سال تبعیدو 10 سال محرومیت از فعالیت اقتصادی و جریمه نقدی محکوم شد.
علت اختلاف در حکم دادگاه جزایری با خداداد مشخص نیست.
گفتنی است : شهرام جزاریری تنها مفسد اقتصادی است که توانست در سال 85 از زندان فرار کند اما پس از خروج از مرزها به زندان بازگشت.
رکورد اختلاس شکسته شد
مردادماه سال 90، رسانه های جمعی پرده از پرونده اختلاسی برداشتند که هنوز هم قابل باور نیست.
فردی با نام "الف خ" توانسته است با ثیت چند شرکت در ایران و اروپا و بستن قرارداد بین شرکت های خود بیش از 3 میلیارد دلار اختلاس کند.
وی به دنبال تاسیس بانک آریا بود که پس از پذیره نویسی سهام آن در بورس توسط بانک مرکزی توقیف شد.
بانک مرکزی در باراه این اختلاس عنوان کرد که از 2 ماه قبل از شروع سال 90 به بانک صادرات درباره این اختلاس هشدار داده شده بود اما بانک صادرات ادعا می کند که هیچ گونه هشداری در اینباره دریافت نکرده است.
اما بانک مرکزی که درباره این اختلاس خبر داشت چرا اجازه داد تا رقم 800 میلیارد اختلاس این فرد در سال 89 به 2هزار و 800 میلیارد تومان در سال 90 برسد سپس اقدام کند؟ و بانک صادرات که ادعا می کند مردم باید از اقدام این بانک تشکر کنند مشخص نمی کند که در کدام بخش مدیران این بانک موفق عمل کرده اند که شایسته شکر گذاری شده اند؟ از طرف دیگر ارقام اعلام شده در این اختلاس به گونه ای نیست که یک شعبه در اهواز بتواند به تنهایی آن را تامین کند و برای پرداخت چنین ال سی هایی نیاز به هماهنگی با شعبه مرکزی بانک صادرات است بنابراین "خانه از پای بست ویران است..." .
بانک صادرات رکورد دار اختلاس ها
نکته ای که در این گزارش جالب به نظر می رسد این است که بزرگترین اختلاسها که تا امسال در دست فاضل خداد بود و این بار به دست "الف خ" سپرده شد هر دو در بانک صادرات انجام شده است.
و نکته دیگر اینکه فاضل خداداد با 467 میلیون دلار اختلاص مفسد فی الارض اعلام شده و اعدام شد؛ آیا مجریان قانون هنوز هم با جدیت دربرابر مفسدین اقتصادی قرار می گیرند و حکمی شایسته اختلاس 3 میلیارد دلاری "آقای الف خ" صادر می کنند؟