تا چه حد بخشي از تك نرخي شدن تورم واقعي است
16 خرداد 1389 ساعت 8:26
زمانی كه بازار مسكن با ركود عمیقی مواجه است خرید و فروشی هم صورت نمی گیرد و كسانی كه دارای ملكی باشند آن را به اجاره میگذارند. به علت زیاد شدن عرضه در بخش مسكن،
تيترآنلاين - محمود بهمنی رئیسکل بانک مرکزی در گفت و گو با فارس از تک رقمی شدن نرخ تورم در پایان اردیبهشت ماه خبر داده است اما آيا اين تك نرخي شدن تورم تا چه حد بخشي از آن واقعي مي باشد؟
به گزارش تيترآنلاين، بهمني يكبار اعلام نموده بود اگر قیمت چند قلم کالای اساسی همچون مسکن یا کالاهای لوکس و تجملاتي کاهش یابد، تاثیرات بسیاری بر محاسبات نرخ تورم دارد و کاهش رشد آن دارد.
با توجه به اینکه ضریب تاثیرگذاری اجاره بهای مسکن و مواد خوراکی جمعا 57 درصد بر تعیین نرخ تورم تاثیرگذار است، هرگونه تغییری در این شاخصها می تواند منجر به افزایش یا کاهش نرخ تورم شود.
اما آيا یكی از علل پایین آمدن سهم نرخ تورم در بخش مسكن را نمي توان ناشي از ركود اقتصادی دانست از مجموع نرخ تورم درصدی مربوط به بخشهای مسكن، پوشاك، مواد خوراكی، تفریح و رفاه بوده كه از بین سهم هزینههای خانوار معادل 25 الی 30درصد مربوط به مسكن است.
زمانی كه بازار مسكن با ركود عمیقی مواجه است خرید و فروشی هم صورت نمی گیرد و كسانی كه دارای ملكی باشند آن را به اجاره میگذارند. به علت زیاد شدن عرضه در بخش مسكن، قیمت اجاره این واحدها پایین میآید، بنابراین پایین آمدن سهم نرخ تورم مربوط به این قسمت است. درصورتی كه بخش مسكن از ركود خارج و تغییرات نرخ ارز متناسب با نرخ تورم شود، نرخ واقعی تورم مشخص خواهد شد.
همچنين كاهش نرخ تورم در شرایطی كه قسمت قابل توجهای از مصارف خانوار از محل واردات تأمین شود، طبیعی است. اما به واقع از سال گذشته تا كنون نرخ ارز از 950 تومان به حتي بالاي 1000 تومان رسید كه در نتیجه این امر حدود 2 الی 3درصد نرخ تورم افزایش یافته است.
به زودي اسکناسهاي ده هزار توماني هم به شبکه پولي کشور وارد مي شود در واقع ارزش گذاري پول ملي به ميزان تورم بستگي زيادي دارد، هرچند که استفاده از اسکناس هاي درشت علاوه بر کاهش حجم پول، موجب صرفه جويي در برخي هزينه ها نيز مي شود اما درشت تر شدن اسکناسها رابطه مستقيمي با نرخ تورم دارد.
همچنين در تورم نقطه به نقطهای که بانک مرکزی اعلام کرده است؛ شاهد کاهش نرخ تورم در کالاهای غیر اساسی بودهایم، در حالی که این مسئله در کالاهای اساسی نه کاهش که افزایش داشتهایم . نقدینگی جامعه همواره به دنبال احتکار کالاهای اساسی است، به همین جهت هم نمیتوان مبنای کاهش تورم را بر کاهش نرخ تورم برخی کالاهای غیراساسی گذاشت. بنابراین نرخ تورم شايد پایین آمده است ولی در واقع نمي توان واقعی تلقی نمود.
البته اين كه برنامههای بانک مرکزی همگی در جهت کنترل تورم است، قابل قدرداني است و حتي با پذيرش كاهش تورم و يك رقمي شدن آن توسط رئيس كل بانك مركزي اين امر بيشتر در بعد اقتصاد و سياستهاي كلان تأثير دارد و بايد ديد واقعا در سبد معيشتي اقشار ضعيف جامعه كه در خط فقر هستند چه تأثيري گذاشته است و آيا واقعا هزينه هاي زندگي آنها كاهش يافته است؟
کد مطلب: 376
آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcjfmetzuqea.sfu.html?376