گران کردن قيمت کالاها باعث اصلاح الگوي مصرف نمي شوند
20 اسفند 1388 ساعت 7:47
تهيه کننده : کوروش شرفشاهي
شايد برخي ها به غلط تصور کنند با گران کردن قيمت کالاها باعث اصلاح الگوي مصرف مي شوند، اما در واقع کم مصرفي را رواج مي دهند که پيامدهاي خطرناکي دارد.
در شرايطي که رفته رفته به واپسين روزهاي سال جاري نزديک مي شويم، اين واقعيت تلخ را از عمق جان لمس مي کنيم که متأسفانه آن طور که شايسته است، در جامعه شاهد تحقق «اصلاح الگوي مصرف» نبوده ايم.
در اين باره نماينده سقز و بانه در مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه بسياري از مسؤولان اعتقاد دارند فرهنگ مصرف مردم غلط است و همين فرهنگ غلط باعث اتلاف انرژي و خيلي موارد ديگر مي شود، اما فرهنگ غلط تنها 10 درصد به اسراف منجر مي شود و 90 درصد بقيه در اثر سياستگذاريهاي نادرست روي مي دهد به عنوان مثال: امروزه خودروهاي توليد داخل از نظر کيفيت پايين و از نظر مصرف سوخت درصد بالايي دارند.
وي با اعلام اينکه در حال حاضر وسايل گاز سوز داخل، بازدهي انرژي پاييني دارند، گفت: بخاريهاي گاز سوز ايران حدود 60 درصد بازدهي تبديل انرژي دارند و 40 درصد اتلاف داريم، در حالي که مشابه همين بخاريها در خارج از کشور 90 درصد است و اين يعني اسراف.
وي اظهار داشت: آنچه امروز به عنوان فرهنگ اسراف و زياده روي مطرح مي شود خود به خود ايجاد نشده، بلکه نقطه آغاز آن در تصميم گيريهاي غلط قانونگذاران و مجريان بوده است، بنابراين ضعف قانون به فرهنگ غلط تبديل شده است، اتفاقي که اکنون نيز رخ مي دهد.
وي گفت: امروزه مطمئن هستيم که توسعه ناوگان حمل و نقل عمومي به صرفه جويي منجر مي شود و اين مهم در بودجه دولت نيز تعريف مي شود، اما دولت به دلايلي بودجه توسعه حمل و نقل عمومي را نمي پردازد و حتي تذکرات نمايندگان نيز تأثيرگذار نيست، بنابراين اختلاف نظرهاي سياسي بحث صرفه جويي و اصلاح الگوي مصرف را زير سؤال مي برد.
وي در پاسخ به اينکه آيا افزايش قيمت برخي کالاها و خدمات همچون قيمت نان به کاهش مصرف منجر نمي شود، گفت: شايد برخي ها به غلط تصور کنند با گران کردن قيمت کالاها باعث اصلاح الگوي مصرف مي شوند، اما در واقع کم مصرفي را رواج مي دهند که پيامدهاي خطرناکي دارد.
وي افزود: در تنورهاي روستاها نانهاي محلي پخته مي شود که حتي يک گرم آن ضايعات نمي شود، اما درست در همين روستا نانوايي هاي صنعتي داريم که يک کيلو نان پخته شده، حدود 300 گرم ضايعات دارد، زيرا خمير است، درست پخته نشده و آن قدر جوش شيرين به اين نان زده اند که يک ساعت پس از توليد مثل سنگ سخت مي شود اکنون سؤال من اين است که چگونه خريدار چنين نان بي کيفيتي مي تواند اصلاح الگوي مصرف داشته باشد؟
وي با تأکيد بر اينکه متأسفانه هنوز بين درست مصرف کردن و کم مصرف کردن تفاوت قايل نشده ايم، گفت: درست مصرف کردن يعني با توجه به نيازهايمان مصرف کنيم و اين در همه حوزه ها بايد تعريف شود.
اگر به اندازه کافي تغذيه مناسب نداشته باشيم کمبودهايي به وجود مي آورد که صدها برابر هزينه ها را بالا مي برد، اگر در خانه به اندازه کافي گرما يا سرما نباشد بيماري و پيامدهاي خاصي دارد، حتي در مورد مصرف آب و برق و گاز و بسياري موارد ديگر مي توان درست مصرف کردن را تعريف کرد، اما در محروميت گذاشتن به بهانه اصلاح الگوي مصرف، باور غلط بسياري از مسؤولان است.
عضو کميسيون اقتصادي مجلس با تأکيد بر اينکه اصلاح الگوي مصرف ظواهر و واقعيتهاي پشت پرده اي دارد گفت: ظواهر چيزهايي است که نهادها و ادارات با تغييرات جزيي ادعاي تحقق 80 درصدي آن را دارند، اما اصلاح الگوي مصرف واقعي بر مبناي نظرات مقام معظم رهبري درست مصرف کردن به معناي واقعي در سايه همکاري و همدلي همه مسؤولان و مديران در همه نهادها و ارگانهاست.
همچنين غلامرضا مصباحي مقدم نماينده تهران در مجلس شوراي اسلامي با اعلام اينکه بحث اصلاح الگوي مصرف زمان بر است و نمي توان يک ساله آن را اجرايي کرد، گفت: مصارف عمومي تابع فرهنگ عمومي است و چون فرهنگ سازي امري دستوري نيست براي نهادينه کردن اصلاح الگوي مصرف به زمان طولاني نيازمنديم.
وي با تأکيد بر اينکه دولت بايد پيشتاز اصلاح الگوي مصرف باشد، گفت: دولت در دو حوزه با اصلاح الگوي مصرف ارتباط دارد، اول اينکه خودش مصرف کننده بزرگ آب، برق، گاز، بنزين، گازوئيل و... است و دوم آنکه توليد اين فرآورده ها در اختيار دولت است که در هر دو بحث رفتار دولت مي تواند تأثيرگذار باشد.
وي ادامه داد: به عنوان مثال همگان مي دانيم که بخشي از لوله هاي انتقال آب فرسوده است و حجم قابل توجهي آب در اثر نشست از اين لوله هاي فرسوده هدر مي رود اين اشکالات در همه حوزه ها و از جمله کشاورزي جاري است.
عضو کميسيون اقتصادي مجلس با بيان اينکه 92 درصد آب کشور در بخش کشاورزي مصرف مي شود گفت: متأسفانه در انتقال و استفاده از آب کشاورزي نيز کم کاري شده و روشهاي انتقال آب و کانالها به هيچ وجه مطابق علم روز نيست، بنابراين مشاهده مي کنيم که با اين حجم بالاي آب در کشور، بايد سه برابر ميزان فعلي محصولات کشاورزي داشته باشيم.
وي با تأکيد بر اينکه دولت بايد الگوي مصرف مردم باشد، افزود: امروزه مي بينيم که دولت به عنوان بزرگترين مصرف کننده هزينه هاي بالايي را متقبل مي شود، بنابراين هر گاه دولت توانست اصلاح الگوي مصرف را تعريف و بر اساس آن رفتار کند رفتارش بر مردم تأثيرگذار خواهد بود.
مصباحي مقدم در پاسخ به اينکه فرهنگ سازي مقدم است يا افزايش قيمتها، گفت: هر دو نقش دارند، اما فرهنگ سازي مؤثرتر است، زيرا مردم و مسؤولان بايد خودشان به اين نتيجه برسند که اسراف نکنند.
نماينده تهران در مجلس با يادآوري اينکه قرار است در اثر اجراي لايحه هدفمندکردن يارانه ها قيمتها طي 5 سال واقعي و يارانه ها حذف شود، ادامه داد: بي شک اجراي اين لايحه مي تواند تأثير به سزايي در مهار اسراف داشته باشد، زيرا طي 5 سال به نوعي قيمتها بالا مي رود که براي مردم قابل لمس است.
کد مطلب: 132
آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcjf8evzuqet.sfu.html?132