
تولیدکنندگان: امیدی برای بعد از عید نداریم
1 اسفند 1390 ساعت 20:38
تولیدکنندگان در حالی نگران از آینده واحدهای صنعتی خود هستند که وزیر امور اقتصادی و دارایی تاکید میکند: واحدهای صنعتی باید به سمت اصلاح ساختار و بهینهسازی فعالیتها بروند
تولیدکنندگان در حالی نگران از آینده واحدهای صنعتی خود هستند که وزیر امور اقتصادی و دارایی تاکید میکند: واحدهای صنعتی باید به سمت اصلاح ساختار و بهینهسازی فعالیتها بروند.
به گزارش پانا، دیروز روز انتقاد بود؛ روزی که تنها چند جمله از صحبتهای وزیر امور اقتصادی و دارایی، تولیدکنندگان را از روی صندلیهای خود بلند کرد تا به انتقاد بپردازند و از مشکلات خود بگویند.
وزیری که برای سخنرانی 10 دقیقهای در همایش گام دوم هدفمندی به پشت تریبون فراخوانده شده بود، هر جمله او با پرسشها و گلایههای تولیدکنندگان مواجه شد و اینجا بود که حتی وعدههای او برای گام دوم هدفمند کردن یارانهها نتوانست تولیدکنندگان را آرام کند.
تولیدکنندگان که از نوسانات بازار ارز، بهرههای بانکی، نوع پرداخت مالیاتها و گرانی مواد اولیه گلایهمند بودند، تنها یک درخواست داشتند و اینکه گام دوم هدفمندی با توجه به شرایط اقتصادی کشور اجرا شود.
اما با این حال، شمسالدین حسینی معتقد بود که با توجه به اینکه سالانه 10 درصد رشد مصرف انرژی در کشور وجود دارد و این امر حاکی از آن است که پس از 10 سال مصرف انرژی 5/1 برابر میشود، راهی جز اجرای قانون نداریم و تولیدکنندگان باید به سمت اصلاح خطوط بروند.

اصلاح ساختار تولید چگونه؟
صحبتها در همایش گام دوم همدفمند کردن یارانه از آنجا آغاز شد که وزیر اقتصاد عنوان کرد: یکی از کارهایی که دنبال میکنیم، این است که هزینه تامین مالی در گام دوم هدفمند کردن یارانهها برای بخش تولید افزایش پیدا نکند، بلکه با اعمال سیاستهایی کاهش یابد. نرخ آن نیز براساس عملکرد تولیدکنندگان در زمینه اصلاح خط تولید خواهد بود.
به گفته شمسالدین حسینی، اگر نگاه این است که با اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها، افزایش هزینههای انرژی به بخش تولید باز گردد؛ درست نیست. اما اگر اصلاحات صورت گرفت، نرخ استهلاک مالیاتی برای حمایت از تولید را کاهش میدهیم.
در اینجا بود که یکی از تولیدکنندگان حاضر در همایش عنوان کرد که اصلاح خطوط از نگاه شما چیست؟ و پاسخ حسینی چنین بود: اگر خط تولید داخلی 4 برابر صنایع دنیا انرژی مصرف میکند، باید اصلاح شود.
در اینجا تولیدکننده دیگری به انتقاد بلند شد و گفت که وقتی مواد اولیه گران است، چگونه میتوان اصلاح خطوط داشت؟ و وزیر اقتصاد اینگونه پاسخ داد: ما در اینجا آمدهایم درباره هدفمند کردن یارانهها صحبت میکنیم، اما مسایل دیگری مطرح میشود.
شرایط اقتصاد را بسنجید
همایش به همین شکل ادامه داشت تا اینکه یکی از تولیدکنندگان از روی صندلی خود بلند شده و حاضر به جمع گفت: قانون هدفمند کردن یارانهها در وهله نخست باید با شرایط فعلی کشور سنجیده شود.
وزیر اقتصاد در مقابل این تولیدکننده عنوان کرد: من یه سوال از شما دارم و اینکه در زمانی که قانون هدفمند کردن یارانهها را اجرا کردیم، قیمت انرژی در دنیا چه میزان بوده است؟ باید بگویم که قیمت انرژی در 10 ماه گذشته 70 دلار بوده و در حال حاضر 108 دلار شده است.
اما این تولیدکننده تاکید کرد: ما باید ببینیم که میخواهیم قانون هدفمند کردن یارانهها را در جهت بهبود سیستمها اجرا کنیم یا خیر. بحث ما این نیست، در واقع میگوییم همه سیستمهای واحدهای تولیدی یکسان است و با کشورهای دیگر مطابقت می کند. اما تولیدکنندهای که در شرایط فعلی برای سرمایه در گردش 30 درصد سود بانکی میپردازد، چگونه میتواند با تولیدکننده خارجی رقابت کند؟ از سوی دیگر، کارگر ایرانی گران است و یک کارگر چینی در ماه 250 دلار دستمزد دریافت میکند.
به گفته او، در حال حاضر مواد پتروشیمی کشور هر تن هزار دلار به چینیها فروخته میشود و بدون اینکه هزینهای به آن تعلق بگیرد، از کشور خارج میشود. از سوی دیگر، با بهره بانکی 4 درصد به دست تولیدکننده چینی میرسد. در صورتی که همان در صنعت پتروشیمی کشور علاقهمند هستند همان مواد یکهزار دلاری را یکهزار و 500 دلار به تولیدکننده داخلی بدهند. تولیدکننده داخلی با این مسایل مشکل دارد که توجهی به آن نمیشود.
اما باز هم پاسخ وزیر اقتصاد به تولیدکنندگان چنین بود: خیلی جالب است. امروز درباره هدفمند کردن یارانهها در کنار هم جمع شدهایم، اما دوستان مشکلات دیگری را مطرح میکنند.
با این حال، تولیدکنندهای دیگر عنوان کرد: شما باید توجه کنید که پس از اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها، ماده اولیه چند برابر گرانتر شده است.

اصلاح قیمتها قاچاق را کاهش میدهد
در اینجا بود که هادی غنیمیفرد، رییس خانه صنعت، معدن و تجارت به پشت تریبون آمد و برای دعوت به آرامش تولیدکنندگان تاکید کرد: ما در جلسه گفتوگوی بخش خصوصی و دولت حضور داریم. درست است که بسیاری از صحبتهای دولت بیمنطق است، اما باید با هماندیشی مسایل خود را از کسانی که مقابل ما میایستند، مطالبه کنیم.
سپس وزیر اقتصاد بار دیگر به پشت تریبون آمد و گفت: نکتهای که میخواستم مطرح کنم، این است که آیا میتوانیم چشم خود را همانگونه که روی نرخ سود بانکی میبندیم، در رابطه با بقیه موارد هم ببندیم؟ قیمت نفت از 70 به 108 دلار رسیده و 38 دلار قیمت انرژی برای تولیدکنندگان دنیا افزایش یافته است.
وی یادآور شد: پس از اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها تنها 26 دلار قیمت انرژی برای تولیدکنندگان داخلی بالا رفته است. در واقع قیمت نهادههای انرژی در دنیا در حال افزایش است و متاسفانه طی سالهای متمادی یارانه در کشور پرداخت میشد که نه به کام مصرفکننده و نه تولیدکننده بوده است. مثال بارز آن، قاچاق سوخت است.
در مقابل صحبتهای وزیر اقتصاد درباره قاچاق سوخت، تولیدکنندهای عنوان کرد که جلوی قاچاق را بگیرید، اما پاسخ حسینی چنین بود: چگونه جلوی قاچاق را بگیریم؟
تولیدکننده گفت: نیروی انتظامی باید این کار را انجام دهد.
با این حال، وزیر اقتصاد تاکید کرد: من نیروی انتظامی نیستم؛ مگر تاکنون پلیس و نیروی انتظامی نداشتیم؟ ما هر کجا که قیمت را بهدرستی اصلاح کردیم، در مقابله با قاچاق موفقتر بودیم. زمانی که قیمت آرد اصلاح شد، قاچاق آرد به صفر رسید. منطق شما در قالب یک بنگاه است، اما بنده هم باید به بنگاه و هم مسایل کلان اقتصادی توجه کنم.
حسینی با بیان اینکه اگر روند واردات بنزین ادامه پیدا میکرد، در دهه دوم 90 چیزی نداشتیم که یارانه بدهیم، تصریح کرد: در حال حاضر پول، بنزین و نفت و گاز را به اسم ایرانی وارد میکنند، اما قاچاق میشود. با اقدامهای پلیسی نمیتوان جلوی قاچاق را گرفت. اگر قرار است پلیس این کار را انجام دهد، به پلیس بگویید بیاید اینجا طرح بنویسید که جلوی قاچاق بنزین گرفته شود.

صنعتگر واقعی تشویق شود
در این میان، تولیدکننده دیگری گفت: به جای این مسایل، باید از صنعت حمایت کرد تا بتوانند کارها بهدرستی انجام دهند. در سال گذشته که قانون هدفمند کردن یارانهها اجرا شد، من عنوان کردم که ما افزایش قیمت نخواهیم داشت، بلکه به سمت کاهش قیمتها میرویم و این اتفاق افتاد.
وی عنوان کرد: در حال حاضر از واحد تولیدی که تعهدات خود را اجرا نمیکند، حمایت میشود، اما در مقابل، واحد تولیدی که به تعهدات خود عمل کرده است، تشویق نمیشود و فردی مورد تشویق قرار میگیرد که به هر دلیل بدهکار است.
این تولیدکننده تاکید کرد: ما از صنعتی که در طول یکسال گذشته حتی یک ریال از دولت نخواسته است، به هیچوقت تشویق نمیکنیم.
وزیر اقتصاد در مقابل این تولیدکننده متذکر شد: دنیا روی استثناها میچرخد. چیزی که ما میگوییم، این است که باید اصلاح ساختار تولید اتفاق بیفتد.
امیدی برای بعد از عید ندارم
سخنان وزیر اقتصاد به اینجا ختم نشد و تولیدکننده دیگری از صندلی خود بلند شد و گفت: باید ببینیم کشورهایی همچون چین، ترکیه و برزیل که قطب صنعتی دنیا شدهاند، با تولیدکنندههای خود چه کردهاند که حرف اول را در دنیا میزنند؛ با توجه به اینکه بیشتر از ایران مصرف انرژی دارند. سود بانکی در این کشورها 4 درصد و جایزه صادراتی 5 درصد است؛ در حالی که تولیدکننده ایرانی 23 درصد بیمه تامین اجتماعی، 25 درصد مالیات، 21 درصد بهره بانکی و نیز ارزش افزوده پرداخت میکند.
وی افزود: من در کشورهای دیگر بدهکار شدهام و تعهد دارم، اما نمیتوانم حتی دلار آزاد حواله کنم. در ماههای گذشته به دلیل همین مسایل 50 درصد سرمایه تولیدکننده کاهش یافته است. وقتی تولیدکننده با چنین مشکلات سنگینی روبهرو است، چگونه میتواند اصلاح ساختار داشته باشد.
این تولیدکننده تاکید کرد: شاید مسایل مختلف اقتصادی در فرمول جواب دهد، اما وقتی من تولیدکننده میبینم که در 7 سال گذشته رو به نابودی هستم و برای بعد از عید امیدی ندارم، چه حالی میتوانم داشته باشم. دانشجویی را که وارد کارگاه کردهام و متخصص شده است، بعد از عید بهدلیل مشکلات ملی باید بگویم برود. در اینجا من تولیدکننده چه حالی میتوانم داشته باشم؟
اما وزیر اقتصاد در مقابل این گفتهها اینگونه واکنش نشان داد: من نمیتوانم مشاهده کنم که تراز انرژی کشور روزبهروز منفیتر شود. سالانه 10 درصد رشد مصرف انرژی در کشور وجود دارد و در واقع پس از 10 سال مصرف انرژی 5/1 برابر میشود، بنابراین دولت از سر تفنن قانون هدفمند کردن یارانهها را اجرا نکرده است. میخواهم بگویم وزیری که پشت این تریبون قرار میگیرد و تندیها را تحمل میکند، شانه خود را زیر بار داده است.

دولت به تکالیف خود عمل کرد
در ادامه همایش تولیدکنندهای ضمن انتقاد از سیاست های ارزی و چند نرخی بودن ارز، به پرسش از وزیر اقتصاد پرداخت و گفت: آیا ما به تکالیف و تعهدات خود عمل کردهایم یا خیر و اینکه آیا دولت به وظایف خود در تامین سرمایه در گردش انجام داد.
حسینی در پاسخ عنوان کرد: ما به تعهدات خود عمل کردیم. من باید تعادل میان منابع و مصارف را در نظر بگیرم و باید کاری کنیم که این جلسه، تبدیل به یک جلسه سیاسی نشود.
وی تصریح کرد: باید بگویم که پس از گام دوم هدفمند کردن یارانهها، هزینه تامین مالی برای واحدهای تولیدی را در گام دوم هدفمندی جبران میکنیم و در صورت اصلاح ساختار، نرخ استهلاک مالیاتی در ازای بازسازی خط تولید واحدهای صنعتی کاهش می یابد. اما باید بدانید که هر گام هدفمند کردن یارانه ها نیاز به کار مضاعف و همت مضاعف است.
کد مطلب: 4185
آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcj.oexfuqevisfzu.html?4185
تيترآنلاين
http://titronline.ir