تيترآنلاين - در آمار معاون گردشگری کشور، گداهای مرزی هم توریست به حساب می‌آیند - نسخه قابل چاپ

معاون گردشگری کشور: رشد 28‌درصدی ورود گردشگر به کشور

در آمار معاون گردشگری کشور، گداهای مرزی هم توریست به حساب می‌آیند

روزنامه بهار , 6 تير 1392 ساعت 11:49

فقرایی که از پاکستان برای گدایی به ایران می‌آیند و موادمخدر می‌فروشند و فحشا ایجاد می‌کنند و در انتها هم پول جمع می‌کنند و با خود می‌برند، توریست نیستند. ولی در آمار معاون گردشگری کشور، گداهای مرزی هم توریست به حساب می‌آیند


معاون گردشگری کشور می‌گوید، یک‌میلیون و ۱۸۰‌هزار و ۸۴۳ گردشگر خارجی در سه ماه نخست سال‌جاری، به کشور وارد شده‌اند. به این ترتیب، آمار ورود گردشگر به کشور، نسبت به سال گذشته، 8/28‌درصد رشد داشته است. البته این در حالی است که در دو دولت نهم و دهم، هر سال به‌طور میانگین تنها 400‌هزار نفر به آمار ورود گردشگران افزوده شده و در تمام طول سال 91، سه‌میلیون و 800‌هزار گردشگر به کشور وارد شده‌اند. به عبارتی این آمار اعلام شده توسط معاون گردشگری کشور، تقریبا نصف کل گردشگرانی است که سال گذشته به ایران آمده‌اند.
منوچهر جهانیان دیروز در گفت‌وگو با فارس گفت: آمار ورود گردشگر در فصل بهار سال 92، یک‌میلیون و 180‌هزار و 843 نفر بوده است در حالی که طی سه ماه نخست سال گذشته 916‌هزار و 486 نفر گردشگر خارجی به کشور وارد شدند. او حتی در ادامه گفته است که خردادماه امسال هم نسبت به خردادماه سال 91، رشد 38‌درصدی ورود گردشگر به کشور داشته‌ایم.
در انتها هم جهانیان با اعلام این آمارها، ابراز امیدواری کرده است که اگر کشور با همین برنامه‌ریزی پیش برود، طی شش سال آینده، برنامه چشم‌انداز 20 ساله کشور مبنی بر ورود 20‌میلیون گردشگر خارجی به کشور محقق می‌شود.
جهانیان در حالی‌ از این آمارها و افزوده‌شدن آن‌ها صحبت می‌کند که کارشناسان گردشگری‌ معتقدند‌هیچ‌یک از آمارهایی که در دولت احمدی‌نژاد درباره ورود گردشگر اعلام شده، درست و دقیق نبوده است. زیرا در علم گردشگری، توریست معنای خاص خودش را دارد. ولی تعریفی که دولت برای گردشگری اعلام کرده، با مفهوم اصلی گردشگری فاصله زیادی دارد.
ناصر کرمی، کارشناس گردشگری درباره آمار معاون گردشگری کشور می‌گوید: «هیچ‌یک از این رقم‌ها را تایید نمی‌کنم. زیرا توریست به کسی گفته می‌شود که به ازای هر 150 کیلومتر فاصله از محل سکونتش، یک شب اقامت داشته باشد. پس به عبارتی توریست بین‌المللی فردی است که به‌طور متوسط یک هفته در کشور اقامت داشته باشد. توریست صنعتی، هم فردی است که از هتل و رستوران استفاده می‌کند و با خود پول به کشور می‌آورد. یعنی گردشگر کسی است که در راستای سرمایه‌گذاری در حوزه گردشگری حرکت کند.» علاوه بر این، به گفته کرمی‌ یک‌سری مرز واقعی وجود دارد، مانند مرز ایران با ترکمنستان و ترکیه، که کاملا دو کشور از یکدیگر منفصل هستند. ولی مثلا مرز ایران و کردستان، کاملا غیرواقعی است. زیرا برای مثال، پدر و مادر خانواده یک سمت مرز هستند و دخترشان که ازدواج کرده، آن سوی مرز و هر مرتبه که مادر برای میهمانی به خانه دخترش می‌رود، توسط مرزبانی ثبت شده و به این ترتیب یک توریست به حساب می‌آید.
زمانی هم که نیروی انتظامی مستقر در مرزها، تمام این رفت‌و‌آمد‌ها را ثبت کند، آمار ورود خارجی‌ها به کشور زیاد می‌شود. در حالی که در اصل این گروه‌ را نمی‌توان توریست به حساب آورد. البته درباره بازارچه‌های مرزی هم همین روند حاکم است.
کرمی همچنین ادامه می‌دهد: «فقرایی که از پاکستان برای گدایی به ایران می‌آیند و موادمخدر می‌فروشند و فحشا ایجاد می‌کنند و در انتها هم پول جمع می‌کنند و با خود می‌برند، توریست نیستند. ولی در آمار معاون گردشگری کشور، گداهای مرزی هم توریست به حساب می‌آیند.» براساس صحبت‌های کرمی، افزایش این آمار اتفاقا مضر است. زیرا مثلا درباره شهر اصفهان وقتی مسئولان می‌گویند که در روزهای عید، چهار‌میلیون گردشگر به آن وارد شده است، اصلا خبر خوبی نیست. زیرا اصفهان درنهایت می‌تواند برای یک‌میلیون توریست خوب و مفید باشد. بیش از این تعداد ظرفیت ندارد و مشکلات زیادی از ترافیک شهری گرفته تا مشکلات و مسائل فرهنگی برای شهر و مسافرانش ایجاد می‌شود.
همین‌طور درباره این آمار و صحت و سقم آن، ایرج ندیمی، رییس فراکسیون گردشگری مجلس، می‌گوید: «در آمار ورود گردشگر به کشور، ملاک‌های خاصی وجود دارد. بعضی ورودها به قصد اقامت است و بعضی دیگر به قصد گذر مرزی. به عبارتی، رشد 28‌درصدی که توسط معاون گردشگری کشور گفته می‌شود باید مورد تحلیل قرار گیرد. همین‌طور که گفته شود، نیست.» به گفته او باید بررسی شود، زیرا مثلا کسانی که از پاکستان برای زیارت به کشور می‌آیند و آستان قدس رضوی هم هزینه‌های آن‌ها را می‌دهد گردشگر هستند یا خیر. در اصل، موضوعی که باید تعریف شود این است که گردشگر و توریست چه کسی است. ندیمی همچنین ادامه می‌دهد: «گردشگر باید منبع درآمد باشد و اشتغال ایجاد کند، نه این‌که ما هر ورودی را به حساب توریست و گردشگر بگذاریم. از طرف دیگر، تا زمانی که آمارها تحلیل نشود و دلیل ورود این تعداد افراد به کشور، نوع اثر‌گذاری و میزان اقامت و درآمد و هزینه‌ای که ایجاد کرده‌اند، مشخص نشود، نمی‌توان صحبتی از افزایش آمار ورود گردشگر به کشور داشت.»
البته به گفته ندیمی جذب توریست در کشور مشکلاتی دارد. از جمله این‌که روابط سیاسی کشور، با بسیاری از کشورها امیدبخش نیست و البته کشور هم مشکل ارتباطات دارد. از سوی دیگر، مسائل‌ اقتصادی و مشکلات حمل‌و ‌نقل زمینی و هوایی، مسافرت‌ها را تحت‌تاثیر قرار داده است. همچنین سبد گردشگری کشور باید متنوع باشد. نه به این شکل که تنها از یک‌سری کشورهای خاص، گردشگر وارد شود.
به این ترتیب، براساس آنچه که‌سازمان گردشگری از ابتدای دولت احمدی‌نژاد اعلام کرده است، در سال 85‌ یک‌‌میلیون و 816‌هزار و 905 نفر، در سال 86‌ یک‌‌میلیون و 925‌هزار و 192 نفر، سال 87‌ دو‌میلیون و 35‌هزار و 518 نفر، سال 88‌ دو‌میلیون و 276‌هزار و 575 نفر، سال 89 سه‌میلیون و 121‌هزار و 282 نفر، سال90‌سه‌میلیون و 200‌هزار نفر و در سال 91‌ سه‌میلیون و 729‌هزار نفر به ایران آمده‌اند.
البته با این فرض که همه این افراد گردشگر باشند، باز هم آمار خیلی کمتر از میزانی بود که مسئولان دولت احمدی‌نژاد وعده داده بودند. زیرا صحبت‌ها از ورود هفت‌و‌نیم‌میلیون گردشگر خارجی به کشور بوده است.


کد مطلب: 5869

آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcj.meifuqeohsfzu.html?5869

تيترآنلاين
  http://titronline.ir