اگر مجلس مستقل باشد
روزنامه جمهوري اسلامي , 20 آبان 1391 ساعت 12:17
اين روش اگر ادامه يابد، به نقطهاي خواهيم رسيد كه سخن آقاي احمدي نژاد را تصديق كنيم و برخلاف خواست امام كه ميخواستند مجلس در رأس امور باشد، ناچار شويم اعتراف كنيم كه مجلس در رأس امور نيست!
روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود باعنوان «اگر مجلس مستقل باشد» نوشت : آن روز كه آقاي احمدي نژاد گفت مجلس در رأس امور نيست، همه، اين سخن رئيسجمهور را نادرست دانستيم و به گوينده آن اعتراض كرديم و فرمايش امام خميني رضوانالله عليه را به ياد آورديم و به رخ كشيديم كه: مجلس، در رأس امور است.
با پايان يافتن مجلس هشتم و شروع به كار مجلس نهم، فكر ميكرديم تجربيات منفي مجلس هشتم در زمينه كوتاه آمدن در برابر نافرمانيهائي كه دولتمردان نسبت به قانون ميكردند و گذشتهاي غيرقابل توجيهي كه نمايندگان از حقوق قانوني خود براي استيضاح و سؤال كردن از دولتمردان نشان ميدادند درس عبرتي براي نمايندگان مجلس نهم خواهد بود و اين مجلس هرگز آن تجربههاي شكست خورده را تكرار نخواهد كرد.
متأسفانه چنين نشد و عملكرد مجلس نهم در شش ماهي كه از عمر اين مجلس ميگذرد نشان ميدهد عدهاي از نمايندگان نه تنها از مجلس هشتم عبرت نگرفتهاند بلكه تلاش ميكنند ترديدهاي بيمورد و كوتاه آمدنهاي خلاف مصلحت كشور و نظام را بيشتر كنند تا جائي كه اميدها را از مجلس سلب كرده و مجلس را از خاصيت بياندازند. اين روش اگر ادامه يابد، به نقطهاي خواهيم رسيد كه سخن آقاي احمدي نژاد را تصديق كنيم و برخلاف خواست امام كه ميخواستند مجلس در رأس امور باشد، ناچار شويم اعتراف كنيم كه مجلس در رأس امور نيست!
اين روزها تلاشهاي عدهاي از نمايندگان حامي دولت براي جلوگيري از به اجرا در آمدن طرح سؤال از رئيسجمهور و عدم قاطعيت هيأت رئيسه مجلس در برابر اين اقدام انحرافي، افكار عمومي جامعه را نسبت به مجلس نهم بشدت به سوي بياعتمادي برده است. هر روز خبر جديدي از مجلس ميرسد و عدهاي به بهانههاي عجيب و غريب تلاش ميكنند مانع اجراي طرح سؤال از رئيسجمهور شوند. گاهي بهانه اينست كه كشور دچار مشكلات است و دشمنان در انتظار فرصت براي بهرهبرداري از بگومگوها هستند و در اين شرايط سؤال از رئيسجمهور به مصلحت نيست. گاهي بهانهايست كه رهبر انقلاب از كشاندن اختلافات به ميان مردم نهي كردهاند و سؤال از رئيسجمهور برخلاف اين توصيه رهبري است. و گاهي نيز نزديك بودن انتخابات رياست جمهوري را بهانه ميكنند و ميگويند از اقدام كساني كه طرح سؤال از رئيسجمهور را دنبال ميكنند بوي رقابتهاي انتخاباتي ميآيد.
حتي اگر احتمالاتي از قبيل بهرهبرداري دشمنان و رقابتهاي انتخاباتي را معقول بدانيم، از نظر قانون اساسي اين قبيل امور نميتوانند مانع انجام وظيفه قانوني نمايندگان مجلس شوند و جلوي سؤال از رئيسجمهور را بگيرند. در قانون اساسي و ساير قوانين، انجام وظيفه نمايندگي مجلس به اموري از قبيل اينكه اين و آن درصدد بهرهبرداري نباشند ورقابتهاي انتخاباتي در ميان نباشد، مقيد نشده و نمايندگان در انجام وظايف قانوني خود آزادند. البته بسيار روشن است كه نمايندگان مجلس در نوع سخن گفتن و طرح سؤال از رئيسجمهور و ساير اعضاء دولت همواره بايد مصالح كشور و نظام را رعايت كنند كما اينكه رئيسجمهور و هر عضو از اعضاي هيأت دولت كه مورد سؤال قرار ميگيرد نيز بايد در پاسخ دادنها به كليه موازين قانوني، اخلاقي و مصالح كشور و نظام پاي بندي نشان دهند و سخني نگويند كه موجب سوءاستفاده دشمنان شود. اما رعايت اين امور بهيچوجه مانع انجام وظايف قانوني نيست و هر كسي نبايد تصور كند به اين بهانه نمايندگان بايد از انجام وظايف نظارتي خود بر دولت خودداري نمايند.
آن دسته از نمايندگان مجلس كه حامي دولت هستند نيز نبايد اجراي طرح سؤال از رئيسجمهور را يك تهديد بدانند. آنها بايد درست به نقطه مقابل نگاه كنند كه تبديل شدن اين طرح به يك فرصت براي رئيسجمهور جهت برطرف كردن ابهامات، روشن ساختن مسائل و نزديك نمودن مواضع نمايندگان مجلس و دولت به همديگر است.
اينكه نمايندگان حامي دولت به جاي استقبال از طرح سؤال از رئيسجمهور و كمك به دولت براي تبديل كردن آن به يك فرصت مناسب، تلاش ميكنند انجام يك وظيفه قانوني توسط نمايندگان را يك تهديد جلوه دهند، علاوه بر اينكه وجاهت قانوني ندارد به زيان خود آنان نيز هست. استفاده از چنين طرحي اگر با هدف رقابت انتخاباتي باشد نيز نمايندگان حامي رئيسجمهور بايد از اين فرصت براي پيشبرد اهداف خود استفاده كنند. واقعيت اينست كه وظايف قانوني نمايندگان مجلس با هر هدفي انجام شود، طرفين ماجرا ميتوانند بهرهبرداري درست، مشروع و قانوني مورد نظر خود را از آن به عمل آورند و راه را بر سوء استفادهها ببندند.
بنابر اين، چرا بايد عدهاي از نمايندگان از انجام يك وظيفه قانوني وحشت داشته باشند و بدعت خطرناكي را در مجلس پايهگذاري كنند و راه را براي رشد خوي استبداد و ديكتاتوري مسئولان اجرائي هموار نمايند؟ مجلس اگر مستقل باشد و با قاطعيت به وظايف قانوني خود عمل كند هرگز كشور به سوي استبداد و ديكتاتوري ميل نخواهد كرد.
در مورد توصيه و هشدار رهبري نيز موضوع بسيار روشن است. در بيانات رهبري هيچ كلمه و عبارت و اشارهاي به خودداري نمايندگان مجلس يا سران قواي سه گانه از انجام وظايف قانوني خود وجود ندارد. ايشان به مسئولان سه قوه تأكيد كردند ضمن انجام وظايف قانوني خود، اختلافات را بگونهاي حل كنند كه به ميان مردم كشيده نشود. اين توصيه كاملاً درست، هيچ ربطي به طرح سؤال از رئيسجمهور يا استيضاح وزرا ندارد. مگر قرار است در جلسه سؤال از رئيس جمهور، طرفين عليه همديگر به پرخاش و بدگوئي بپردازند كه عدهاي آن را از مصاديق هشدار رهبري ميدانند؟
سؤال از رئيس جمهور، امري طبيعي و مربوط به تمام زمان هاست و البته بايد در چارچوب قانون و رعايت حرمتها و موازين اخلاقي توسط طرفين انجام شود. انجام اين وظيفه قانوني نوعي كمك به حل مشكلات كشور، پاسخ به خواستههاي مردم و شفاف سازي امور است. بنابر اين، نمايندگان مجلس بايد فارغ از تمام ملاحظات حاشيهاي به انجام وظيفه قانوني خود بپردازند و هيأت رئيسه مجلس نيز با قاطعيت اين حق نمايندگان مردم را به مرحله عمل برساند و ثابت كند كه مجلس همچنان در رأس امور است.
کد مطلب: 5265
آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcj.meifuqe8isfzu.html?5265