تيترآنلاين - سه نشانه يک کار زجرآور : به چشم‌نيامدن، احساس موثرنبودن و خودکوچک‌بيني - نسخه قابل چاپ

سه نشانه يک کار زجرآور : به چشم‌نيامدن، احساس موثرنبودن و خودکوچک‌بيني

3 خرداد 1389 ساعت 12:34

ترسناک، دلتنگ‌کننده و زجرآور سه صفتي هستند که بسياري از مردم در سراسر جهان کار خود را با آن‌ها توصيف مي‌کنند. نارضايتي از وضع کار در سراسر جهان وجود دارد، اما افراد کمي وقت مي‌گذارند ...


تيترآنلاين - ترسناک، دلتنگ‌کننده و زجرآور سه صفتي هستند که بسياري از مردم در سراسر جهان کار خود را با آن‌ها توصيف مي‌کنند. نارضايتي از وضع کار در سراسر جهان وجود دارد، اما افراد کمي وقت مي‌گذارند و بررسي مي‌کنند تا ببينند که چه چيزي کارشان را زجرآور مي‌کند و چگونه مي‌توانند اين مشکل را برطرف کنند.

«پاتريک لنسيوني» در کتابي به نام «سه نشانه يک شغل زجر‌آور» به اين موضوع پرداخته و راهکارهايي را به افرادي که کار زجرآوري دارند و مي‌خواهند شرايط کار خود را تغيير دهند، ارائه کرده است.

نويسنده کتاب در ابتداي کتاب يادآور مي‌شود که يک کار زجرآور با يک کار بد تفاوت دارد. با اين حال يک کار زجرآور نشانه‌هاي مشابهي در سراسر جهان دارد.

لنسيوني معتقد است مهم‌ترين عامل در زجرآور بودن يا نبودن يک کار، مديران هستند که سهم زيادي در ايجاد حس رضايت کارمندان از کار خود دارند. تحقيقي هم که در اين باره انجام شده است اين نظريه لنسيوني را تاييد مي‌کند: 43 درصد افراي که در سال 2008 به دنبال شغل جديد مي‌گشتند و در تحقيق شرکت کردند، مهم‌ترين عامل درخواست براي شغل جديد را رفتار مديران و روساي قبلي خود عنوان کرده بودند.

اين سه نشانه

لنسيوني سه نشانه يک کار زجرآور را به چشم‌نيامدن، احساس موثرنبودن و خودکوچک‌بيني معرفي مي‌کند. به‌چشم نيامدن: زماني است که کارمندان احساس مي‌کنند مديران به آن‌ها بي‌توجهي مي‌کنند. 

احساس موثر نبودن: اين احساس هنگامي به کارمندان دست مي‌دهد که نمي‌توانند تاثير کاري را که انجام مي‌دهند ببينند.
لنسيوني در اين باره مي‌گويد: هر کارمند نياز دارد بداند که کاري که انجام مي‌دهد به هر صورت بر زندگي يک نفر ديگر - يک مشتري، يک همکار يا حتي افراد مافوق-تاثير مي‌گذارد.
خودکوچک‌بيني: اين حالت بيان‌کننده اين است که کارمندان نمي‌توانند به تنهايي موفقيت و سهم خود را در پيشبرد کار تشخيص بدهند. در نتيجه چنين کارمنداني معمولا براي پي‌بردن به ارزش کار خود به نظرات ديگران که معمولا مديران هستند، نياز دارند. 

«ريچار فيليپس» يکي از کساني که در زمينه راهکارهاي پيشبرد رضايت شغلي فعاليت‌هاي زيادي داشته معتقد است مديران نمي‌توانند ذهن‌خواني کنند. براي ايجاد ارتباط با مديران مافوق خود مسئوليت‌پذير باشيد و فراموش نکنيد که براي ايجاد تغيير بايد هميشه در حال تلاش باشيد و خلاصه اين که تغيير به يک‌باره اتفاق نمي‌افتد.‏


کد مطلب: 311

آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdciczap2t1az.bct.html?311

تيترآنلاين
  http://titronline.ir