ازدواج جوانان شعاری پر از خالی
گزارش از محمد حسن سیدزاده
28 تير 1392 ساعت 12:32
در چند سال اخیر شاهد رشد منفی 9.5 درصدی ازدواج و رشد مثبت 6.5 درصدی طلاق بودهایم .این در حالی است که یکی از شعارهای همیشگی و پر رنگ دولتها به ویژه دولت دهم تشویق و تسهیل ازدواج جوانان و فرهنگ سازی در این زمینه بوده است
ازدواج مهمترین دغدغهای است که ممکن نیست در ذهن هیچ جوانی نباشد و همیشه بر این موضوع تاکید شده است که ازدواج یکی از راههای رسیدن به کمال فرد و جامعه است؛ اما مطابق آمار اعلام شده توسط جامعه شناسان و سازمان اسناد کشور در چند سال اخیر شاهد رشد منفی 9.5 درصدی ازدواج و رشد مثبت 6.5 درصدی طلاق بودهایم .این در حالی است که یکی از شعارهای همیشگی و پر رنگ دولتها به ویژه دولت دهم تشویق و تسهیل ازدواج جوانان و فرهنگ سازی در این زمینه بوده است.
به گزارش ایسنا، ادغام سازمان ملی جوانان با وزارت ورزش این امید را در جوانان به وجود آورد که حضور یک وزیر بر سکان بخشی که متولی بحث جوانان است وباید در مقابل مجلس شورای اسلامی پاسخگوباشد می تواند اوضاع جوانان را در جامعه دگرگون کند. با توجه به این که چندین روز بیشتر به پایان دولت دهم نمانده است می توان نیم نگاهی به عملکرد دولت و به ویژه وزارت ورزش و جوانان در مقوله ازدواج جوانان انداخت.
9 ماه سردرگمی در تصویب پیشنهاد 9 گانه ازدواج
بسته پیشنهادی 9 گانه که از طرحهای مهم معاونت فرهنگی و تر بیتی وزارت ورزش و جوان برای تسهیل و تشویق به امر ازدواج است، ماهها در انتظار تصویب دولت مانده است و مشخص نیست با توجه به این که فقط چندین روز به پایان دولت دهم مانده است تکلیف این برنامه چه خواهد شد و کی قرار است نوبت جوانان برسد!
آبان ماه سال گذشته یعنی 9 ماه پیش در هفته ازدواج سید باقر پیشنمازی معاون فرهنگی و تربیتی وزارت ورزش جوان، از تدوین بسته 9 گانهای جهت تسهیل امر ازدواج جوانان و ارائه آن به هیأت دولت خبر داده بود و با ارائه این بسته این امید در بین جوانان ایجاد شد که ازدواج برایشان تسهیل تر شود؛ چرا که مواردی در این بسته 9 گانه پیشنهادی عنوان شده بود که سبب تحول اساسی در امر ازدواج میشد، از حذف ضامن و تامین مسکن تا پرداخت مستمری. البته این بسته پر محتوا هنوز هم با گذشت نزدیک به 9 ماه هنوز در دولت بررسی نشده و وزیر ورزش و جوانان نیز در خرداد ماه امسال اعلام کرد که هیأت دولت هنوز بررسی بسته پیشنهادی 9 گانه ازدواج را آغاز نکرده است.
زمزمهها برای یافتن دلیل عدم بررسی این بسته پرارزش ادامه داشت تا اینکه اواسط تیرماه مسعود امینی، مدیرکل دفتر برنامهریزی ازدواج و تعالی خانواده وزارت ورزش و جوانان از ارائه مجدد آن به هیأت دولت خبرداد تا شاید در روزهای پایانی دولت نیم نگاهی به آن شود.
در این بسته پیشنهادی به مسائلی هم چون ارائه واحدهای مسکونی 50 متری با اجاره بهای مناسب، پرداخت تسهیلات اجاره مسکن به زوجهای کم درآمد، افزایش مبلغ هدیه ازدواج کارکنان تا سقف 50 میلیون ریال، تدوین لایحه مشاوره قبل و بعد از ازدواج ، اختصاص مبلغ 10 میلیارد ریال اعتبار در خصوص ازدواج جوانان ، اولویت استخدام جوانان متاهل ، بیمه حمایت از متاهلین، حذف ضامن وام ازدواج ، تسهیلات ویژه زوجین جوان دستگاهها می توان اشاره کرد.
وام ازدواج ، آب باریکهای که میآید و می رود
به گزارش ایسنا، شاید بتوان گفت که تنها یکی از برنامههایی که در حوزه ازدواج عملی میشود وام ازدواج دانست، این در حالی است که مطابق آمارهای رسمی فقط 60 درصد متقاضیان در سال 91 وام دریافت کردند و دولت در خرداد ماه 92 با اعطای 3000ملیارد ریال به بانک مرکزی به بانکها در جهت پرداخت وامها کمک کرد . همچنین صندوق مهر رضا نیز با اختصاص 1000ملیلیارد ریال از منابع خود به وام ازدواج توانست گامی در جهت پرداخت وام ازدواج بردارد، این در حالی است که با وجود تمام این کمک ها به بانکها برای پرداخت وام ازدواج، هنوز هم بسیاری از زوجین وام خود را دریافت نکردهاند و برخی از آنان نیز مهلتشان را برای دریافت وام به دلیل این دیرکرها از دست دادند و وعده افزایش مبلغ وام ازدواج از3 میلیون به 5 میلیون تومان در حد وعده باقی مانده است.
حساب سپرده ازدواج جوانان در انتظار پاسخ بانک مرکزی
حساب سپرده ازدواج جوانان طرحی است که اواخر سال 91 از سوی وزارت ورزش و جوانان به بانک مرکزی ارائه شد تا به گفته سید باقر پیشنماری، با افتتاح حساب سپرده ازدواج جوانان، سود حاصل از این سپرده گذاری وقف امور حمایتی ازدواج جوانان شود و به عبارت دیگر خانوادههایی که فرزند در آستانه ازدواج دارند، مردم عادی، خیرین و حتی موسساتی که برای حفظ حسابهای مالی خودشان نیازمند سپرده گذاری هستند و بتوانند با قرار دادن وجوه خود در این حساب در امر اخروی شرکت کنند.
به گفته پیشنمازی این طرح به بانک مرکزی ارائه شده است و مراحل قانونی خود را می گذراند و منتظر پاسخ نهایی بانک مرکزی هستیم.
عامل اصلی افزایش سن ازدواج مسائل فرهنگی است اما درمان آن کجاست ؟
متولیان حوزه جوانان و به ویژه وزیر ورزش و جوانان همیشه بر این نکته تاکید داشتهاند که عامل اصلی افزایش سن ازدواج مسائل اقتصادی نیست و مسائل فرهنگی جامعه بر این امر تاثیر گذاشته است. اما تشخیص بیماری آن را درمان نخواهد کرد. اگر بر بندهای پیشنهادهای 9 گانه توجه شود همگی تحت الشعاع مسائل اقتصادی است. وام ازدواج نیز به هزینههای ازدواج هر چند نا چیز کمک خواهد کرد؛ اما در این برنامهها جای مسائل فرهنگی همیشه خالی بوده است و سوال اینجاست با برگزاری جشنوارههایی همچون جشنواره پیوند آسمانی که پس از ماهها تاخیر و با بی برنامگی برگزار میشود، میتوان فرهنگ سازی کرد؟ آیا با نام گزاری روز بدون طلاق و ثبت نکردن طلاق در یک روز مشکل طلاق در کشور حل خواهد. شاید این حرکت های نمادین لازم باش،د اما قطعا کافی نیست.
در انتظار اجرایی شدن فاز چهارم طرح ساماندهی مراکز مشاوره ازدواج
طرح ساماندهی و صدور مجوز مراکز مشاوره که اگر در این دولت به سرانجام رسد می توان از آن به عنوان یکی از طرحهای اساسی و خوب وزارت ورزش و جوانان یاد کرد، در مرحله صدور مجور قرار دارد. سید باقر پیشنمازی معاون فرهنگی و امورتربیتی وزارت ورزش و جوانان با اعلام این که تا کنون بیش از 260 نفر در سامانه ثبت نام کردهاند، وعده تحلیف و صدور مجوز مراکز مشاوره را تا یک ماه آینده داد.
و اما در نهایت باید گفت که در حوزه ازدواج حرفها و اقدامات خوبی زده شده و انجام میشود، ولی اینکه چرا طرحهای پیشنهادی ازدواج مورد بیمهری قرار گرفته، تصویب نمیشود و یا در راه بررسی تصویب میماند، سوالی است که برای زوجهای امیدوار به تصویب طرحهای ازدواج آسان مطرح است!؟
کد مطلب: 5949
آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdci.5awct1a33bc2t.html?5949