میزان نیترات استفاده شده در محصولات جالیزی ایران دو برابر حد مجاز است

کشورهای اطراف، سیب زمینی و پیاز ایران را به دلیل نیتریت بالا وارد نمی‌کنند

4 خرداد 1393 ساعت 8:33

نیترات در بدن می‌تواند به نیتریت تبدیل شود و به طورکلی نیتروزآمین‌ها عامل ایجاد سرطان در بدن هستند


کار‌شناس ارشد بهداشت و تغذیه گفت: «میزان نیترات در محصولات جالیزی ما علی الخصوص در سیب زمینی و پیاز، بسیار بالا‌تر ‏از حد تعیین شده است و این امر علاوه براینکه تهدیدی برای سلامت داخلی محسوب می‌شود، بازار صادرات محصول ما را هم دچار ‏آسیب کرده و علت آن عدم مدیریت صحیح و اطلاع رسانی به کشاورزان است.» 

به گزارش سینا به نقل از بسیج جامعه پزشکی کشور، مهندس کاظم قوشچی کار‌شناس ارشد بهداشت مواد غذایی و عضو بسیج جامعه پزشکی ارومیه گفت: «آمار بالای بیماری‌های غیرواگیر و پیشرفت این بیماری‌ها اصولا مردم را متحمل هزینه‌های زیادی می‌‏کند. نظارت بر موضوع کیفیت غذا و خوراک مردم به معنای تنظیم سفره‌های غذایی و تامین غذای سالم در حل مشکلات عدیده‌ای که ‏از این بیماری‌های غیرواگیر ناشی می‌شود، بسیار موثر است.»

سازمان متولی خاصی برای کنترل کیفیت مواد غذایی نداریم
این کار‌شناس ارشد بهداشت مواد غذایی ادامه داد: «متاسفانه در حال حاضر برای تامین غذای سالم به علت وجود موازی کاری‌هایی ‏که در سیستم اداری ما وجود دارد و به علت عدم تعریف درست از وظایف سازمان‌هایی که ناظر بر ایمنی مواد غذایی هستند، یک ‏سری مشکلاتی را در نظارت بر کیفیت مواد غذایی در سطح کشور داریم.»

وی با ذکر یک مثال گفت: «در میوه جات و صیفی جاتی که مورد مصرف روزانه مردم است، به هیچ وجه مطمئن نیستیم که سموم، نیترات ‏‌ها و نیتریت‌های (عوامل نگهدارنده) باقیمانده احتمالی، بررسی می‌شود یا خیر و در این زمینه جواب درستی را به مصرف کننده گان ‏مان نمی‌توانیم بدهیم. چراکه در این خصوص سازمان متولی ثابت و خاصی که ضوابط درستی در این زمینه داشته باشد، نداریم‎.»

کشورهای اطراف، سیب زمینی و پیاز ایران را به دلیل نیتریت بالا وارد نمی‌کنند
قوشچی افزود: «خوشبختانه ما با همه استاندارهای جهانی در زمینه بهداشت مواد غذایی آشنا هستیم و همه تجهیزات آن را در اختیار ‏داریم اما بی‌توجهی به آن باعث شده که حتی در صادرات محصولات غذایی دچار آسیب شویم‎.»

این کار‌شناس ارشد بهداشت مواد غذایی گفت: «برای مثال، کشورهای اطراف، پیاز و سیب زمینی تولیدی ما را وارد نمی‌کنند زیراکه ‏گفته می‌شود دارای نیترات بسیار بالا است و این مواد نگهدارنده از عوامل به وجود آمدن بیماری‌های بسیار خطرناک است. همچنین ‏مصرف بالای کودهای شیمیایی برای رشد این محصولات که فقط به صورت کمی غیرطبیعی و بزرگ‌تر جلوه کند، برای مصرف ‏کننده‌ای که هر روزه از این محصولات کشاورزی استفاده می‌کنند، اثرات زیان بار بسیاری دارد‎.»

وی در ادامه گفت: «نیترات در بدن می‌تواند به نیتریت تبدیل شود و به طورکلی نیتروزآمین‌ها عامل ایجاد سرطان در بدن هستند. البته ‏نیترات به صورت‌های دیگر نیز می‌تواند وارد خون شده و موجب آسیب برای بدن می‌باشد.» ‎
مهندس قوشچی افزود: «طبق تحقیقاتی که در کشورهای تولیدکننده سبزیجات انجام گرفته است؛ به دلیل مصرف بالای کودهای ازته یا ‏ه‌مان اوره و کودهای نیتروژن دار، میزان نیترات در محصول سبزیجات ریشه‌ای، بوته‌ای و برگی بیش از حد مجاز است‎.»

میزان نیترات استفاده شده در محصولات جالیزی ایران دو برابر حد مجاز است
این کار‌شناس ارشد بهداشت مواد غذایی افزود: «متاسفانه میزان نیترات در محصولات جالیزی ما علی الخصوص در سیب زمینی و ‏پیاز، بسیار بالا‌تر از حد تعیین شده است و در این رابطه می‌توان گفت حداکثر میزان مجاز نیترات در سیب زمینی ۲۵۰ ‏ppm‏ است ‏اما در محصولات ما این مقدار به ۵۰۰ ‏ppm‏ ‏ هم رسیده است‎.»

وی گفت: «این امر علاوه براینکه تهدیدی برای سلامت داخلی است، بازار صادرات محصول ما را هم دچار آسیب کرده است. برخی ‏کشور‌ها در همسایگی ایران که همواره بازار مصرف ما بودند، محصولات سیب زمینی و پیاز را برگشت داده‌اند و دیگر نمی‌خرند. ‏برای مثال، کشور عراق وارادت خود را از ایران بسیار پایین آورده است.»

مهندس قوشچی گفت: «به طورکلی، حوزه صادرات ایران بسیار محدود شده و تنها به چند کشور همسایه صادرات داریم که اگر این ‏کشور‌ها هم آزمایش‌های دقیق بر روی محصولات ما بکنند شاید دیگر مشتری نباشند‎.»
عدم مدیریت درست سبب شده کیفیت فدای کمیت شود
این کار‌شناس ارشد بهداشت مواد غذایی در پایان خاطرنشان کرد: «علت این موضوع عدم مدیریت و اطلاع رسانی در بخش ‏کشاورزی می‌باشد و به همین خاطر کشاورزان کیفیت را فدای کمیت کرده‌اند و می‌خواهند به هر قیمتی تولید بیشتر داشته باشند‎.»


کد مطلب: 6424

آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdch.in-t23nkkftd2.html?6424

تيترآنلاين
  http://titronline.ir