میزان نیترات استفاده شده در محصولات جالیزی ایران دو برابر حد مجاز است
کشورهای اطراف، سیب زمینی و پیاز ایران را به دلیل نیتریت بالا وارد نمیکنند
4 خرداد 1393 ساعت 8:33
نیترات در بدن میتواند به نیتریت تبدیل شود و به طورکلی نیتروزآمینها عامل ایجاد سرطان در بدن هستند
کارشناس ارشد بهداشت و تغذیه گفت: «میزان نیترات در محصولات جالیزی ما علی الخصوص در سیب زمینی و پیاز، بسیار بالاتر از حد تعیین شده است و این امر علاوه براینکه تهدیدی برای سلامت داخلی محسوب میشود، بازار صادرات محصول ما را هم دچار آسیب کرده و علت آن عدم مدیریت صحیح و اطلاع رسانی به کشاورزان است.»
به گزارش سینا به نقل از بسیج جامعه پزشکی کشور، مهندس کاظم قوشچی کارشناس ارشد بهداشت مواد غذایی و عضو بسیج جامعه پزشکی ارومیه گفت: «آمار بالای بیماریهای غیرواگیر و پیشرفت این بیماریها اصولا مردم را متحمل هزینههای زیادی میکند. نظارت بر موضوع کیفیت غذا و خوراک مردم به معنای تنظیم سفرههای غذایی و تامین غذای سالم در حل مشکلات عدیدهای که از این بیماریهای غیرواگیر ناشی میشود، بسیار موثر است.»
سازمان متولی خاصی برای کنترل کیفیت مواد غذایی نداریم
این کارشناس ارشد بهداشت مواد غذایی ادامه داد: «متاسفانه در حال حاضر برای تامین غذای سالم به علت وجود موازی کاریهایی که در سیستم اداری ما وجود دارد و به علت عدم تعریف درست از وظایف سازمانهایی که ناظر بر ایمنی مواد غذایی هستند، یک سری مشکلاتی را در نظارت بر کیفیت مواد غذایی در سطح کشور داریم.»
وی با ذکر یک مثال گفت: «در میوه جات و صیفی جاتی که مورد مصرف روزانه مردم است، به هیچ وجه مطمئن نیستیم که سموم، نیترات ها و نیتریتهای (عوامل نگهدارنده) باقیمانده احتمالی، بررسی میشود یا خیر و در این زمینه جواب درستی را به مصرف کننده گان مان نمیتوانیم بدهیم. چراکه در این خصوص سازمان متولی ثابت و خاصی که ضوابط درستی در این زمینه داشته باشد، نداریم.»
کشورهای اطراف، سیب زمینی و پیاز ایران را به دلیل نیتریت بالا وارد نمیکنند
قوشچی افزود: «خوشبختانه ما با همه استاندارهای جهانی در زمینه بهداشت مواد غذایی آشنا هستیم و همه تجهیزات آن را در اختیار داریم اما بیتوجهی به آن باعث شده که حتی در صادرات محصولات غذایی دچار آسیب شویم.»
این کارشناس ارشد بهداشت مواد غذایی گفت: «برای مثال، کشورهای اطراف، پیاز و سیب زمینی تولیدی ما را وارد نمیکنند زیراکه گفته میشود دارای نیترات بسیار بالا است و این مواد نگهدارنده از عوامل به وجود آمدن بیماریهای بسیار خطرناک است. همچنین مصرف بالای کودهای شیمیایی برای رشد این محصولات که فقط به صورت کمی غیرطبیعی و بزرگتر جلوه کند، برای مصرف کنندهای که هر روزه از این محصولات کشاورزی استفاده میکنند، اثرات زیان بار بسیاری دارد.»
وی در ادامه گفت: «نیترات در بدن میتواند به نیتریت تبدیل شود و به طورکلی نیتروزآمینها عامل ایجاد سرطان در بدن هستند. البته نیترات به صورتهای دیگر نیز میتواند وارد خون شده و موجب آسیب برای بدن میباشد.»
مهندس قوشچی افزود: «طبق تحقیقاتی که در کشورهای تولیدکننده سبزیجات انجام گرفته است؛ به دلیل مصرف بالای کودهای ازته یا همان اوره و کودهای نیتروژن دار، میزان نیترات در محصول سبزیجات ریشهای، بوتهای و برگی بیش از حد مجاز است.»
میزان نیترات استفاده شده در محصولات جالیزی ایران دو برابر حد مجاز است
این کارشناس ارشد بهداشت مواد غذایی افزود: «متاسفانه میزان نیترات در محصولات جالیزی ما علی الخصوص در سیب زمینی و پیاز، بسیار بالاتر از حد تعیین شده است و در این رابطه میتوان گفت حداکثر میزان مجاز نیترات در سیب زمینی ۲۵۰ ppm است اما در محصولات ما این مقدار به ۵۰۰ ppm هم رسیده است.»
وی گفت: «این امر علاوه براینکه تهدیدی برای سلامت داخلی است، بازار صادرات محصول ما را هم دچار آسیب کرده است. برخی کشورها در همسایگی ایران که همواره بازار مصرف ما بودند، محصولات سیب زمینی و پیاز را برگشت دادهاند و دیگر نمیخرند. برای مثال، کشور عراق وارادت خود را از ایران بسیار پایین آورده است.»
مهندس قوشچی گفت: «به طورکلی، حوزه صادرات ایران بسیار محدود شده و تنها به چند کشور همسایه صادرات داریم که اگر این کشورها هم آزمایشهای دقیق بر روی محصولات ما بکنند شاید دیگر مشتری نباشند.»
عدم مدیریت درست سبب شده کیفیت فدای کمیت شود
این کارشناس ارشد بهداشت مواد غذایی در پایان خاطرنشان کرد: «علت این موضوع عدم مدیریت و اطلاع رسانی در بخش کشاورزی میباشد و به همین خاطر کشاورزان کیفیت را فدای کمیت کردهاند و میخواهند به هر قیمتی تولید بیشتر داشته باشند.»
کد مطلب: 6424
آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdch.in-t23nkkftd2.html?6424