تيترآنلاين - با چه توجيهي قيمت برخي كالاهاي عمومي مردم افزايش مي يابد؟ - نسخه قابل چاپ

با چه توجيهي قيمت برخي كالاهاي عمومي مردم افزايش مي يابد؟

21 مهر 1389 ساعت 17:38

اين مسئله به هيچ عنوان براي افکار عمومي و بسياري از مردم قابل قبول نيست که قيمت برخي کالاها در بازار يک شبه و نه به طور منطقي و متناسب با افزايش درآمدها افزايش يابد


تيترآنلاين - روزنامه خراسان در سرمقاله خود با عنوان«افزایش قیمت ها در آستانه هدفمندسازی یارانه ها با کدام توجیه؟» از این امر انتقاد کرد. 

گرچه مردم به انواع شوک هاي اقتصادي، گراني و افزايش قيمت هاي ناگهاني و آني عادت کرده اند و معمولا گلايه ها، انتقادها و اعتراض هاي شفاهي، کتبي و حتي رسانه اي شان براي کنترل و مهار قيمت بسياري از کالاها و خدمات به جايي نرسيده، اما بالاخره يک روزي بايد يک دستگاه يا سازمان و مسئولي «پاسخگو» به مردم و مجلس، به صورت جدي متولي کنترل و نظارت و حتي تعيين قيمت کالاها و يا لااقل برخي اقلام ضروري و مايحتاج عمومي جامعه باشد و اوضاع از اين حالتي که هر توليدکننده، بنکدار، توزيع کننده و فروشگاهي هر طور که مي خواهد در خصوص قيمت گذاري و فروش کالا و خدمات خود اقدام کند، خارج شود.

اين مسئله به هيچ عنوان براي افکار عمومي و بسياري از مردم قابل قبول نيست که قيمت برخي کالاها در بازار يک شبه و نه به طور منطقي و متناسب با افزايش درآمدها افزايش يابد و آن قدر اين مسئله در مورد کالاهاي مختلف اتفاق بيفتد که به امري عادي تبديل شود و آب از آب هم تکان نخورد.

ديگر و جالب تر اين که با وجود واقعيت هاي عيني موجود در جامعه و افزايش روزافزون و گاه سرسام آور قيمت برخي کالاها، مکرر از زبان برخي مسئولان صحبت هايي راجع به کاهش و تک رقمي شدن نرخ تورم شنيده مي شود و اگر چه کاهش نرخ تورم به معناي کاهش قيمت ها نيست بلکه به معناي کاهش شيب افزايش قيمت ها است ولي مردم حق دارند که از اعلام کنندگان اين آمار که حتما و بايد بر اساس اصول علم اقتصاد، عدد و رقم و آمارهاي اقتصادي را اعلام کنند، بپرسند که بر مبناي کدام «سبد کالا و خدمات» نرخ تورم اعلام مي شود تا لااقل اين آمار رسمي براي مردم باورپذيرتر و قابل قبول تر باشد.

واقعيت هايي از جمله افزايش بي رويه اجاره بهاي خانه، افزايش قيمت مواد غذايي مانند گوشت قرمز ، مرغ ، روغن ، انواع حبوبات وحتي نان و ... وخالي شدن سفره برخي مردم از نيازهاي ضروري غذايي نه قابل انکار است و نه هيچ مسئولي مي خواهد ومي تواند اين واقعيت ها را ناديده بگيرد و بالاخره مسئولان بايد به صورت جدي علاوه بر کنترل و نظارت بر قيمت ها، پاسخ شفاف و روشني براي سوالات و شبهات عامه مردم درباره افزايش بي‌رويه وغيرمنطقي قيمت ها و ناهمخواني آن با درآمدهاي خيل کثيري از مردم داشته باشند.

بي گمان صداقت و شفافيت و دقت بيشتر مسئولان در بيان مطالب و اعلام عدد و رقم و آمار اقتصادي همراه با تبيين مباني علمي مسائل اقتصادي البته به زبان ساده و قابل قبول براي مردم، حداقل مي تواند افکار عمومي را براي پذيرش اتفاقات اقتصادي و حتي مشکلات معيشتي آماده تر کند. نهادينه شدن و تعميم شفافيت و بيان دقيق و کارشناسانه مسئولان درباره مسائل گوناگون و در سطوح مختلف و از جمله درباره مسائل اقتصادي، علاوه بر اين که ميزان پذيرش و همراهي مردم را با سياست هاي اقتصادي را بيشتر مي کند، بي گمان تاثير به سزايي نيز در کاهش سوءاستفاده هاي اقتصادي و مالي عده اي که هميشه منتظر به وجود آمدن موقعيت براي پر کردن جيب خود هستند، دارد. اما نکته قابل تامل در بحث افزايش قيمت ها، سير صعودي افزايش قيمت برخي کالاها و خدمات و پيش قدمي برخي نهادهاي دولتي براي افزايش قيمت برخي کالاها و خدمات در آستانه اجراي هدفمندسازي يارانه ها است طرحي که يکي از اساسي ترين مباني طرح تحول اقتصادي است که در صورت اجرا و پياده سازي دقيق و منطقي بي گمان مي تواند تحولي عظيم در سيستم اقتصادي کشور به وجود آورد .طرحي که در بسياري از کشورها با اتکا به مباني علمي و در نظر گرفتن شرايط فرهنگي و اقتصادي و اجتماعي و اتخاذ شيوه هاي صحيح اجرايي با موفقيت انجام شده و متاسفانه به دلايل گوناگون از جمله سختي و بزرگي کار و به خاطر واکنش هاي احتمالي اجتماعي تاکنون بر زمين مانده مانده است و حالا درست در شرايطي که دولت با پذيرش مسئوليتي چنين سنگين قصد دارد به کمک مردم شانه زير بار اين امر خطير و سرنوشت ساز و البته ضروري و لازم بدهد متاسفانه معلوم نيست به کدام دليل و با چه توجيهي قيمت برخي کالاها و مايحتاج عمومي مردم و برخي خدمات به شدت افزايش مي يابد.افزايش قيمتي که مسئولان تاکنون نتوانستند هيچ دليل قابل قبول و قانع کننده اي حداقل براي عامه مردم ارائه کنند.

آيا واقعا اين افزايش قيمت ها نمي توانست به بعد از اجراي طرح هدفمندسازي يارانه ها آن هم به شکل منطقي، دقيق و کارشناسي موکول شود تا اين گمانه و نگراني در اذهان تقويت نشود که قبل از اجراي طرح هدفمندسازي يک افزايش قيمت اين چنيني! و بعد از آن هم لابد يک افزايش قيمت آن چناني اتفاق خواهد افتاد!

آيا افزايش قيمت برخي کالاها و خدمات در اين شرايط، ديگر توليدکنندگان و ارائه دهندگان خدمت را به افزايش قيمت کالاها و خدمات خود -براي اين که از قافله عقب نيفتند- ترغيب نمي کند؟

آيا اساسا، در هنگام تصميم گيري براي اين افزايش قيمت ها، تدبير يا مصلحت سنجي وجود داشته است و اگر داشته است آيا مردم محق به دانستن آن تدابير ومصلحت‌ها نيستند؟

آيا اخذ چنين تصميم هايي و توجيهات نه چندان پذيرفتني برخي مسئولان درباره اين افزايش قيمت ها، هيچ نقشي در کاهش اعتماد افکار عمومي به نظرات و تصميمات برخي مسئولان ندارد؟

آيا بيان شفاف، دقيق تر و واقعي تر مسائلي از جمله تاثير ناگزير هدفمندسازي يارانه ها بر افزايش قيمت ها مردم را به همکاري هر چه بيشتر براي اجراي اين طرح اساسي و بزرگ ترغيب نمي کند؟

تجربه ۳۱ ساله انقلاب اسلامي ثابت کرده است که مردم ايران هميشه و در همه جا و در هر حالتي، به بهترين شکل و در عين نجابت و بزرگواري از دستاوردهاي گرانسنگ انقلاب خود دفاع کرده اند و خواهند کرد و براي استقلال و عزت بي نظير به دست آمده کشور از هيچ کار ضروري و لازمي فروگذار نمي کنند.بنابراين خدمت بي منت به اين ملت و شفافيت و صداقت و دقت هر چه بيشتر مسئولان در بيان مسائل و تلاش براي جلب هر چه بيشتر اعتماد مردم و خدشه وارد نکردن به اين اطمينان و اعتماد ملي، کمترين وظيفه تمامي مسئولان مفتخر به خدمت در نظام جمهوري اسلامي است.


کد مطلب: 1130

آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcg.w9qrak9qzpr4a.html?1130

تيترآنلاين
  http://titronline.ir