تيترآنلاين - استراحت 10 روزه و دلتنگي براي مخاطبان كتاب! - نسخه قابل چاپ

استراحت 10 روزه و دلتنگي براي مخاطبان كتاب!

25 ارديبهشت 1391 ساعت 22:25

10 روزي كه تمام شد و باز هم همان حرف‌هاي هميشگي را شنيديم كه گفته مي‌شود بسياري از افراد براي خريد به نمايشگاه نمي‌روند و مراجعه آن‌ها به نمايشگاه تنها از سر تفنن است


حوالي ميدان انقلاب يا همان «روبه‌روي دانشگاه» مهم‌ترين مركز خريد كتاب در تهران است حتي پياده‌روهاي اين مكان نيز با آن بساط‌هاي جورواجور بوي كتاب مي‌دهند اما اين فروشگاه‌ها در ايام نمايشگاه كتاب روزهاي خلوتي را پشت‌سر گذاشتند و اين خلوتي با آغاز ايام امتحان دانشجويان و تابستان بيشتر هم مي‌شود.

به گزارش ايبنا، بيشتر مواقع جست‌وجو براي خريد كتاب به خيابان انقلاب ختم مي‌شود اما اين موضوع هميشه صادق نيست به خصوص در 10 روز از سال كه نمايشگاه كتاب تهران برگزار مي‌شود، 10 روزي كه تمام شد و باز هم همان حرف‌هاي هميشگي را شنيديم كه گفته مي‌شود بسياري از افراد براي خريد به نمايشگاه نمي‌روند و مراجعه آن‌ها به نمايشگاه تنها از سر تفنن است و اين‌كه كتابخوانان حرفه‌اي كتابفروشي‌هاي مقابل دانشگاه را ترجيح مي‌دهند. با وجود اين، كتابفروشي‌هاي مقابل دانشگاه اين روزها شلوغ نبودند.

عصر آخرين روز برگزاري بيست و پنجمين نمايشگاه بين‌المللي كتاب تهران سراغ كتابفروشي‌هاي ميدان انقلاب رفتم تا از تاثيرات اين نمايشگاه بر كتابفروشي‌ها بپرسم.

مدير فروشگاه انتشارات مرواريد كه 30 سال سابقه فروش در كتابفروشي را دارد، كاهش فروش كتابفروشي‌ها در ايام نمايشگاه را از امور بديهي مي‌داند و مي‌گويد: نمايشگاه كتاب خواه‌ناخواه بر فروش ما تاثير مي‌گذارد و اگر بخواهيم درصدي كلي را ذكر كنيم، فروش ما بيش از 30 درصد در اين ايام كاهش پيدا مي‌كند. به هر حال يك عده‌اي دوست دارند به دليل تنوع كتاب و تخفيف‌هاي نمايشگاه، از آن‌جا خريد كنند.

طبق گفته‌هاي حسين بختياري، كار كتابفروشي‌ها حتي بعد از نمايشگاه هم رونق سابق را نمي‌يابد، زيرا بعد از نمايشگاه كم‌كم ايام امتحانات دانشجويان شروع مي‌شود و بعد هم كه تابستان مي‌آيد و دانشجوها و دانش‌آموزان زياد سراغ كتاب نمي‌آيند تا شهريور ماه كه سال تحصيلي نزديك است و كتابفروشي‌ها اندكي پررونق مي‌شوند. او ميزان سود نمايشگاه براي ناشران را چندان زياد نمي‌داند، زيرا معتقد است گراني كاغذ ضررهاي زيادي متوجه ناشران كرده كه با اين سودها جبران نمي‌شود.

مدير فروشگاه انتشارات گوتنبرگ هم كاهش رونق كتابفروشي‌ها در ايام نمايشگاه را امري عادي مي‌داند و مي‌گويد: «فروش ما در اين روزها حدود 60 درصد كم شده است.

مهدي محمدي، توزيع بن در ميان دانشجويان، استادان دانشگاه و برخي كارمندان و همچنين توزيع نامناسب كتاب در طول سال را دو دليل براي شلوغي نمايشگاه كتاب مي‌داند و مي‌افزايد: «بسياري از خريداران شهرستاني به دليل توزيع نامناسب كتاب، تنها در نمايشگاه مي‌توانند كتاب تهيه كنند.»

او نيز مانند مدير فروشگاه انتشارات مرواريد، زمان رونق دوباره كتابفروشي‌ها را از مهرماه مي‌داند.

مدير فروشگاه انتشارات اميركبير هم از كاهش حدود 60 درصدي اين فروشگاه در ايام نمايشگاه خبر مي‌دهد: فروشمان كم شده و اين براي همه فروشگاه‌هاي كتاب صادق است اما پس از اتمام نمايشگاه كارمان كمي رونق مي‌گيرد، چون مردم براي خريد كتاب‌ها با قيمت‌هاي پيشين به ما مراجعه مي‌كنند.

جواد جلالي مي‌افزايد: با وجودي كه نمايشگاه كتاب از رونق كار ما كم مي‌كند اما به عنوان فردي كه 42 سال مشغول كتابفروشي هستم، برگزاري نمايشگاه را فرصت خيلي خوبي مي‌دانم. قشر كتابخوان ما چندان مرفه نيستند و همان تخفيف‌هاي اندك نمايشگاه كتاب هم برايشان غنيمت است. بارها شاهد بودم كه دانش‌آموزي با اشتياق وارد كتابفروشي مي‌شود اما به دليل نداشتن پول كافي پس از جست‌وجوي زياد در قفسه‌ها، يك كتاب ارزان‌قيمت انتخاب مي‌‌كند.

مسوول فروشگاه خوارزمي هم از نمايشگاه كتاب گله دارد. و مي‌گويد: فروش ما به نصف كاهش پيدا كرده است. من فكر مي‌كنم نمايشگاه كتاب نبايد محل فروش كتاب باشد، زيرا همين كار در مقابل دانشگاه در كتابفروشي‌ها انجام مي‌شود. نمايشگاه كتاب در واقع فرصتي مناسب براي انتقال نظرها و ديدگاه‌هاي اهل فرهنگ و بازاريابي است اما نمايشگاه كتاب تهران بيشتر شبيه جمعه‌بازار شده است.

تنها دو كتابفروش، نمايشگاه كتاب را بر رونق كارشان بي‌تاثير دانستند. به گفته مهدي عبدي، مسوول فروشگاه بيدگل فروش اين فروشگاه كم نشده است، زيرا در فروشگاه كتاب‌هايي موجود است كه شايد در نمايشگاه كتاب نباشند.

مسوول فروش انتشارات جنگل نيز از ميزان فروش كتاب در ايام نمايشگاه راضي است، زيرا اين فروشگاه، تخفيفي به اندازه نمايشگاه را براي خريداران در نظر گرفته است.

رفتن يا نرفتن؟ مساله اين است
فروشگاه‌هاي كتاب در روزهاي نمايشگاه كاملا از رونق نيفتادند، زيرا هنگام گفت‌وگو با مديران كتابفروشي‌ها عده‌اي در حال بررسي و خريد كتاب ديده مي‌شوند. از برخي از آن‌ها مي‌پرسم كه چرا در آخرين روز برگزاري نمايشگاه كتاب، ميدان انقلاب را براي خريد كتاب انتخاب كرده‌اند.

فرشته، ليسانس مامايي، مشغول بررسي كتاب‌هاي روي پيشخان يكي از كتابفروشي‌ها است. او در اين باره مي‌گويد: من هميشه كتاب مي‌خرم، برايم اهميتي ندارد كه 20 درصد تخفيف داشته باشند يا نه. ترجيح مي‌دهم به نمايشگاه كتاب نروم، زيرا آن‌جا بسيار شلوغ است و گشتن در ميان غرفه‌ها باعث خستگي مفرط مي‌شود. من هر چه كتاب مي‌خواهم در ميدان انقلاب تهيه مي‌كنم، زيرا با سر زدن به دو يا سه كتابفروشي كتاب‌هاي مورد نظرم را بي‌دردسر تهيه مي‌كنم.

رضا كلهر، دانشجوي دوره دكتري فلسفه خريدار ديگري است كه با او گفت‌وگو مي‌كنم. او نمايشگاه را مكاني گرم و شلوغ مي‌داند كه تخفيف‌هايش به اندازه‌اي نيست كه ارزش هموار كردن سختي‌هاي رفتن به نمايشگاه را داشته باشد. او سه سال است كه ديگر به نمايشگاه كتاب نمي‌رود و تمام كتاب‌هايش را از فروشگاه‌هاي مقابل دانشگاه تهيه مي‌كند.

زهره رضي، دانشجوي رياضي كاربردي هم كه دنبال كتابي مرتبط با رشته‌اش مي‌گردد، معتقد است نمايشگاه مي‌تواند براي همه خوب باشد اما به شرطي كه امكانات بهتر و تخفيف‌هاي بيشتر داشته باشد. او مي‌گويد: انتشاراتي‌هاي خوب تنها 10 درصد تخفيف در نظر مي‌گيرند و اين تخفيف براي من كه حداكثر دو يا سه كتاب مي‌خرم صرف نمي‌كند. نمايشگاه براي آن‌هايي خوب است كه تعداد زيادي كتاب مي‌خواهند. چند سال است كه ترجيح مي‌دهم از فروشگاه‌هاي مقابل دانشگاه كتاب‌هايم را تهيه كنم، زيرا رفتن به نمايشگاه كتاب، به دردسرهايش نمي‌ارزد. نكته ديگر اين‌كه بعضي از كتاب‌ها را نمي‌شود در نمايشگاه پيدا كرد.

كتابفروشي‌هاي خيابان انقلاب را با دانشجويان و كوله‌پشتي‌هايشان و مسن‌ترها را كه چشمان خود را از پشت عينك تنگ كرده‌اند تا كتاب‌هاي مورد علاقه‌شان را بيابند، رها مي‌كنم تا ساعات پاياني بيست و پنجمين نمايشگاه كتاب تهران را از دست ندهم.


کد مطلب: 4678

آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcg.u9trak937pr4a.html?4678

تيترآنلاين
  http://titronline.ir