شفاف سازی در بانکهای ما ضعیف است
26 شهريور 1390 ساعت 9:34
زمانی که هزاران میلیارد ریال از بانک مرکزی روزانه جابهجا میشود نباید مسئول ارشد این بانک اعلام کند سامانه ما کامل نیست. اصلاً بحث این موضوع پذیرفته نیست
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با بیان اینکه شفاف سازی در بانکهای ما ضعیف است، گفت: نظام بانک مرکزی باید دوباره به هم ریخته و ساختار جدیدی برایش تعریف شود،نظام کنونی بانک مرکزی غلط است زیرا فرمانبر است.
عباسعلی نورا در پاسخ به پرسش خبرنگار فارس درباره دور باطل اختلاس در نظام بانکی کشور هر چند سال یکبار اظهار داشت: در مرحله اول به منابع انسانی باید توجه ویژهای شود. در هر اختلاسی انسان محوریترین عنصراست و برای جلوگیری از چنین اختلاسهایی باید روی انسان سرمایهگذاری بیشتری شود.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه افزود: ضعف نیروی انسانی عارضه تلخی است که همواره بیتوجه از کنار آن عبور میکنیم زیرا میتواند عامل هر نظارت ضعیف و یا ساختار ضعیف در جامعه باشد.
وی افزود: انسان میتواند در صورت تقویت نظارتها و یا محکم بودن قوانین نیز روزنه و شکافی برای انجام خلاف باز کند، بنابراین ظرفیتهای انسانی باید تقویت شود.
نورا گفت: قدرتطلبی و مادیطلبی از موارد مهمی است که بین انسانهای ضعیف وجود دارد و دو عامل مهم برای اختلاسهای بزرگ در سایه ضعف درون انسانی در شبکههای بانکی کشور است.
وی افزود: از سوی دیگر نظارتها هم در کشور به بازی گرفته میشود، نظارتها یا مقطعی است یا استمرار ندارد و به جای جلوگیری از اشاعه خلاف به دنبال درمان آن هستند در حالی که از وقوع جرم و خلاف باید جلوگیری کرد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه افزود: عامل ایجاد اختلاس اخیر در بانک صادرات ، نبود نظارت مستمر در سیسیتم نظارتی بود و گرنه کشف خلاف اصلاً مهم نیست و از ابتدا نباید اجازه وقوع چنین اتفاقاتی را میدادند.
نورا افزود: ساختارهای بانکی هم در کشور ضعیف است و توان مقابله با چنین تخلفاتی را ندارد.
وی در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس قدرتطلبی و مادیگرایی نباید در جامعه ما نقش چندانی در چنین اختلاسهایی داشته باشد اما شاهدیم میزان این اختلاسها در کشورهای دیگر کمتر است، گفت:دیگر کشورها ساختارها و قوانین خود را تقویت کرده و نظارت مستمری بر کارها دارند به عنوان مثال طبق قانون بانک مرکزی نباید از تحولات روزانه بانکها غافل شود و در هیچ کجای دنیا چنین غفلتی انجام نمیشود.
نورا افزود: چه عاملی سبب شده که بانک مرکزی ما از چنین بحث مهمی مدتها بیاطلاع باشد که عین فاجعه است و اگر اعلام میکنند که سیستم بانکی ناقص بوده و نتوانسته اطلاع حاصل کند که بدتر از آن است.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس افزود: در کشور ما منابع انسانی دارای تخصص لازم نیستند و اطلاعات کافی در پستهایی که مشغول هستند نیز ندارند.
وی افزود: چرا باید رئیس کل بانک صادرات به صرف وزیر کار بودن این پست را تصاحب کند،ایشان تخصص لازم در این زمینه را ندارد.
نورا در پاسخ به سؤال فارس که آیا جریانات سیاسی بیشتر عامل نادیده گرفتن بُعد نظارتی بوده است، گفت: معمولاً همه این برنامهها برای رسیدن به قدرت است و دستهای پنهانی وجود دارد که برای رسیدن به قدرت پایههای اقتصادی را نشانه گرفتهاند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه افزود: این قانون است که قدرتطلبی بدون در نظر گرفتن ابعاد اقتصادی میسر نخواهد بود.
نورا با بیان اینکه در اختلاس اخیر جریانات سیاسی دخیل بوده است، گفت: این سادهانگاری است که تصور کنیم فقط جریان انحرافی در این مورد نقش داشته اما جریانات سوئی با ابعاد بزرگتر در این اختلاس نقش داشته که باید بررسی شود.
وی افزود: بررسی 418 هزار خبر در یک ماه حاکی از نقش این دستهای پنهان در اختلاس 3 هزار میلیارد تومانی بانک صادرات است.
این استاد دانشگاه در مورد راهحل جلوگیری از چنین اختلاسهایی افزود: در حال حاضر قوه قضاییه باید با اقتدار و بدون تساهل و تسامح با متخلفان مقابله کند تا ثابت کند که قوه قضاییه در جمهوری اسلامی ایران از قدرت برخوردار است. تنها در این صورت اعتبارش در دنیا ثابت بوده و در غیر این صورت اعتبارش به خطر میافتد.
نورا گفت: برای جلوگیری از تکرار چنین جرمهایی دو قوای دیگر یعنی مقننه و مجریه باید مواظبت کنند. نظام بانک مرکزی باید دوباره به هم ریخته و ساختار جدیدی برایش تعریف شود. نظام کنونی بانک مرکزی غلط است زیرا فرمانبر است.
وی افزود: اگر بانک مرکزی کارشناسان اقتصادی دارند که دستورپذیر است نمیتواند لگام این سیستم بانکی را به نحو مطلوب اداره کند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه افزود: سیستم بانک مرکزی ضعفهایی دارد چرا زمانی که کمیته ارزیابی بانکها را بررسی میکرد و به چند بانک اصلی برخورد کرد این تحقیقات و بررسیها متوقف شد همه این مشکلات متوجه بانک مرکزی است.
نورا افزود: ساختار بانک مرکزی نیاز به بازنگری دارد و سامانه پرقدرتی باید بر آن حاکم شود.
وی گفت: زمانی که هزاران میلیارد ریال از بانک مرکزی روزانه جابهجا میشود نباید مسئول ارشد این بانک اعلام کند سامانه ما کامل نیست. اصلاً بحث این موضوع پذیرفته نیست.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه افزود: بانک مرکزی باید استقلال کامل داشته باشد. نمیدانم چرا دولت اصرار دارد بانک مرکزی به همان روش سابق اداره شود.
نورا گفت: همچنین عدم اطلاعرسانی سایر بانکها در کشور نیز قابل نقد است. بانکها باید اطلاعرسانی کنند. LC هایی که به سایر بانکها باز میکنند انعکاس داده نمیشود. شفافسازی در نظام بانکداری ما ضعیف است و بانک مرکزی هم که باید اینها را رصد کند به وظیفه خود کامل عمل نمیکند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه گفت: در کشور ما بانکداری خصوصی با شرکتهای خصوصی اشتباهی گرفته شده است چه لزومی دارد یک بانک به صرف خصوصی بودن اطلاعرسانی نکند در حالی که اموال آنها متعلق به بیتالمال است.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس افزود: من اگر جای رئیس کل بانک مرکزی بودم استعفا میدادم. تعجب میکنم که چرا این کار را نمیکند. اگر این اختلاس بزرگ به دلیل ضعف مدیریتی است بدتر و اگر میگوید به دلیل تکمیل نبودن سامانه این بانک است که این هم هیچ توجیهی ندارد.
کد مطلب: 3147
آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcg.t9wrak9qupr4a.html?3147