تيترآنلاين - رييس قوه‌ي قضاييه: ما نمي‌توانيم علومي را كه اكنون داريم دور بريزيم - نسخه قابل چاپ

رييس قوه‌ي قضاييه: ما نمي‌توانيم علومي را كه اكنون داريم دور بريزيم

9 بهمن 1389 ساعت 16:35

بايد تلاش كنيم تا دريابيم مقصود از اسلامي كردن بنيان‌هاي علوم انساني چيست. مسلما اين نيست كه نقل را به جاي عقل بگذاريم


تيترآنلاين - آيت‌الله آملي لاريجاني با حضور در نشست هم‌انديشي تحول در علوم انساني با رويكرد اسلامي، اظهار كرد: بحث علوم انساني و مساله‌ي تحول در مباني علوم انساني، كار بسيار بزرگي است و زواياي اين امر (تحول در علوم انساني) خيلي باز نشده است.

رييس قوه‌ي قضاييه با بيان اين‌كه عظمت اين اقدام روشن نشده و امري بسيار دشوار به شمار مي‌رود، گفت: مغرب زمين كه در تحولات اخير پيشتاز بوده‌اند، قروني بر سر اين مساله كار كرده‌اند. در روزهايي كه ما به كندي پيش مي‌رفتيم آنها در اين زمينه فعاليت مي‌كردند. ساليان سال دانشمندان بسيار در اين حيطه كار كرده و هزاران هزار كتاب و مقاله نوشته شده است.

آملي لاريجاني افزود: اين علوم هم به كشور ما و هم به ساير كشورها هجوم آورده‌اند. كشورهاي اسلامي يكي از قربانيان هجوم اين علوم هستند. مهم اين است كه بصيرت نسبت به اين علوم بايد مورد توجه قرار گيرد. اكنون پرچمي بلند شده و مقام معظم رهبري با تيزبيني خاصي آسيب جدي را در بستر كشورهاي مسلمان مشاهده كردند.

رييس قوه‌ي قضاييه با بيان اين‌كه اولين اقدام ما اين است كه از علماي مختلف اين رشته استفاده كنيم، يادآور شد: كارهاي عجولانه نتيجه نمي‌دهد. پي‌گيري پروژه‌ي جدي، عزم و پشتكار بسيار مي‌خواهد. نكته‌ي مهم در اين رابطه اين است كه بايد مباحث سياسي را از آن جدا كنيم.

آملي لاريجاني ادامه داد: يكي از روشنفكران كشور ما كه اكنون چپ افتاده، مطرح كرده كه اين حرف‌ها براي نگه داشتن اين نظام و به‌ويژه ولايت فقيه است و ادعا كرده كه اين ولوله كه در كشور ايجاد شده براي اين بوده كه بنيان‌هاي نظام در خطر افتاده است.

وي با بيان اين‌كه اين بحث، بحثي سياسي نيست و كاملا فرهنگي، نظري و فلسفي به شمار مي‌رود، گفت: البته مانند هر بحث فلسفي ممكن است آثار سياسي نيز داشته باشد. نكته‌ي ديگر در اين رابطه اين است كه بايد تلاش كنيم تا دريابيم مقصود از اسلامي كردن بنيان‌هاي علوم انساني چيست. مسلما اين نيست كه نقل را به جاي عقل بگذاريم.

رييس قوه‌ي قضاييه با تاكيد بر اين‌كه نگاه ما به بازسازي مباني علوم انساني توجيه معقولي دارد، تصريح كرد: ما مومن هستيم و ديني بر اساس آموزه‌ها و تعاليم اسلامي داريم. بر اين اساس طبيعي است كه چنين ديني با اين تعاليم و آموزه‌ها، نسبت به علوم انساني حرف دارد.

آملي لاريجاني در ادامه طرح سوال كرد كه اگر بخواهيم راجع به انسان و رفتار انساني نظرياتي عرضه كنيم آيا بدون شناخت انسان ممكن است؟ چگونه مي‌توان نظريه‌اي عرضه كرد بدون اين‌كه انسان را بشناسيم؟ چگونه مي‌شود در فلسفه‌ي سياسي، مشروعيت حكومت‌ها را بشناسيم بدون اين‌كه انسان را شناخته باشيم؟

وي با تاكيد بر اين‌كه تعاليم ديني ما مشتمل بر آموزه‌هايي است كه در علوم انساني سرازير هستند، در بخش ديگري از سخنانش يادآور شد: منظور ما از علوم انساني اسلامي چيست؟ در اين ميان بحث مهمي بايد مطرح كرد كه اصلا علم چيست؟ اين موضوع كه ماهيت علم چيست نيز بسيار مهم است.

به گزارش ايسنا، رييس قوه‌ي قضاييه در بخش ديگري از اظهاراتش با بيان اين‌كه در اين راستا بايد به چيستي هدف علوم نيز توجه كرد، گفت: يكي از مسائل بسيار مهم براي ما به عنوان افرادي كه به دين اسلام اعتقاد داريم، ارزش‌هاي اقداماتي است كه انجام مي‌دهيم. يك مسلمان مي‌تواند در تعريف آن از آموزه‌هاي ديني خود استفاده كند.

آملي لاريجاني خطاب به افرادي كه مي‌خواهند در علوم انساني بازنگري كنند، گفت: توصيه مي‌كنم كه خيلي كارها را افراطي نكنيم. ما نمي‌توانيم علومي را كه اكنون داريم دور بريزيم ولي كار معقول اين است كه پروژه‌هاي تحقيقاتي را تعريف و از آنها حمايت كنيم. به عنوان مثال عده‌اي از جامعه‌شناسان و روانشناسان را گرد هم آوريم تا درخصوص پيش‌فرض‌ها به بحث و تبادل نظر بپردازند.

وي در پايان گفت: اين‌كه همه‌ي علوم را كنار بگذاريم معقول نيست. بازنگري بايد در مباني صورت گيرد و همراه با كار عالمانه و متين باشد.


کد مطلب: 1797

آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcf.1dyiw6deegiaw.html?1797

تيترآنلاين
  http://titronline.ir